Toskańska zupa fasolowa

0 0
Toskańska zupa fasolowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Oliwa z oliwek: 3 łyżki
Marchew: 1 sztuka
Ziemniaki: 4 sztuki
Liście laurowe: 2 sztuki
Ziele angielskie: 2 sztuki
Bulion warzywny: 1 litr
Pomidory: 1 puszka
Oregano: 1 łyżeczka
Bazylia: 1/2 łyżeczki
Tymianek: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Biała fasola: 1 puszka
Szpinak: 3 garści
Dodatkowo
Roślinna śmietana: do podania
Bazylia i pietruszka: do podania

Odpicowana włoska zupa fasolowa, rodem ze słonecznej Toskanii.

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Dodatkowo

Share

Pyszna, gęsta i sycąca… Taka właśnie jest toskańska zupa fasolowa. Treściwa przez warzywa, ziemniaki i białą fasolę, podana z kleksem roślinnej śmietanki i obsypana ziołami. Ta zupa jest prawdziwym SZTOSEM!

Toskańska zupa fasolowa

Oczywiście ile kucharzy i kucharek, to tyle samo znajdzie się sposobów wykonania i wariacji na temat dzisiejszej zupy, która ma swoje korzenie we Włoszech. Nie zmienia to jednak faktu, że ta wersja jest moim zdaniem najlepsza. Lubisz zupy którymi można się najeść? Toskańska zupa fasolowa jest dla Ciebie!

Sprawdź również inne zupy w podobnym stylu:

Toskańska zupa fasolowa

[Ocena: 4.8]

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Oliwa z oliwek: 3 łyżki
Marchew: 1 sztuka
Ziemniaki: 4 sztuki
Liście laurowe: 2 sztuki
Ziele angielskie: 2 sztuki
Bulion warzywny: 1 litr
Pomidory: 1 puszka
Oregano: 1 łyżeczka
Bazylia: 1/2 łyżeczki
Tymianek: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Biała fasola: 1 puszka
Szpinak: 3 garści
Dodatkowo
Roślinna śmietana: do podania
Bazylia i pietruszka: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek posiekaj. W dużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż je przez 5 minut.

2
Gotowe

Do garnka dodaj marchewkę pokrojoną w półksiężyce, ziemniaki pokrojone w kostkę, liście laurowe, ziele angielskie i smaż przez kolejne 5 minut.

3
Gotowe

Wlej bulion, pomidory, wsyp przyprawy i gotuj do momentu, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Dodaj fasolę i szpinak, gotuj jeszcze przez 1-2 minuty.

4
Gotowe

Toskańska zupa fasolowa jest już gotowa, przelej ją do miseczek, udekoruj śmietanką i posiekanymi ziołami. Smacznego!

Konrad Budzyk

Przepis na Bułeczki czosnkowe
previous
Bułeczki czosnkowe
Bułeczki kardamonowe z pomarańczą
next
Bułeczki kardamonowe z pomarańczą
Przepis na Bułeczki czosnkowe
previous
Bułeczki czosnkowe
Bułeczki kardamonowe z pomarańczą
next
Bułeczki kardamonowe z pomarańczą
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Beatka

Smaczna, sycąca, dobrze rozgrzewająca, zrobiłam wersję bez szpinaku.

Konrad Budzyk

Dziękuję 🙂

Kamil K.

Uwielbiam To! może trochę inaczej robiłem do tej pory fasolową ale bardzo zbliżony przepis. Polecam wszystkim, bardzo odżywcza i co więcej pyszna. Jak dla mnie im pikantniejsza tym lepsza.

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x