Bułeczki kardamonowe z pomarańczą

0 0
Bułeczki kardamonowe z pomarańczą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mąka pszenna: 500g
Drożdże suszone: 14g
Cukier trzcinowy: 3-4 łyżki
Kardamon: 1/2 łyżeczki
Sól: 1/2 łyżeczki
Mleko roślinne: 200 ml
Sok pomarańczowy: 100 ml
Olej: 50 ml
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Do środka
Masło roślinne: 100g
Cukier trzcinowy: 100g
Kardamon: 2 łyżeczki
Cynamon: 2 łyżeczki
Skórka z pomarańczy: 2 łyżki
Glazura
Marmolada pomarańczowa: 100g
Sok pomarańczowy: 20 ml
Migdały płatki: garść

Pyszne i puszyste zakręcone bułeczki z kardamonem i glazurą pomarańczową... REWELACJA!

  • Serves 12
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Do środka

  • Glazura

Share

Do wykonania dzisiejszego przepisu zainspirowała mnie siostra i jej wojaże do Szwecji, gdzie niezwykle popularne są klasyczne kardamonowe bułeczki. Postanowiłem troszkę je podkręcić i ukręcić bułeczki kardamonowe z pomarańczą i odrobiną cynamonu… Oj to połączenie jest fenomenalne! Idealne drożdżówki z kardamonem do porannej kawy, w drogę lub do poczęstowania znajomych i nieznajomych… Sprawdzą się zawsze i wszędzie.

Bułeczki kardamonowe z pomarańczą

Co jest wyjątkowego w tych bułeczkach? Z pewnością ich wygląd! Są zwijane dokładnie tak, jak moje ukochane bułeczki czosnkowe. Ponadto zamiast polewać je lukrem lub dekorować cukrem pudrem, wysmarowałem je glazurą na bazie marmolady pomarańczowej i soku pomarańczowego… To właśnie ona nadaje im nie tylko dodatkowego smaku, ale również wilgotności i lepkości. Całość została zwieńczona płatkami migdałów. Wygląd i smak są tutaj niebanalne, wyjątkowe, ciekawe… Wspaniałe!

Bułeczki kardamonowe – KĄCIK PORAD

  • Drożdże suszone możesz zastąpić również świeżymi. W tym przypadku użyj 30g świeżych drożdży.
  • Mleko roślinne jakiego zazwyczaj używam, to NIEMLEKO, ale sprawdzi się również sojowe, owsiane… Jakie tylko lubisz, masz i używasz.
  • Sok pomarańczowy powinien być wyciskany/dobrej jakości.
  • Skórkę pomarańczową zetrzyj ze świeżej i dobrze umytej pomarańczy.
  • Marmolada pomarańczowa może być zastąpiona również przez dżem pomarańczowy lub brzoskwiniowy.

Bułeczki kardamonowe z pomarańczą

Dzisiejsze bułeczki kardamonowe, to de facto drożdżówki, a przepisów na rozmaite drożdżówki nie brakuje… Można powiedzieć, że jestem drożdżówkowym specem. Zobacz koniecznie:

Dużo tych smakowitych propozycji, a tak mało czasu… Czas wkroczyć do kuchni i zakasać rękawy. W końcu bułeczki kardamonowe z pomarańczą same się nie zwiną.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mąka pszenna: 500g
Drożdże suszone: 14g
Cukier trzcinowy: 3-4 łyżki
Kardamon: 1/2 łyżeczki
Sól: 1/2 łyżeczki
Mleko roślinne: 200 ml
Sok pomarańczowy: 100 ml
Olej: 50 ml
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Do środka
Masło roślinne: 100g
Cukier trzcinowy: 100g
Kardamon: 2 łyżeczki
Cynamon: 2 łyżeczki
Skórka z pomarańczy: 2 łyżki
Glazura
Marmolada pomarańczowa: 100g
Sok pomarańczowy: 20 ml
Migdały płatki: garść

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce lub robocie planetarnym i wyrabiaj przez kilka minut. Powinno powstać gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp delikatnie mąką pszenną. Odstaw pod przykryciem na 20-30 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

W miseczce wymieszaj ze sobą masło roślinne, cukier, kardamon, cynamon i skórkę startą z pomarańczy.

3
Gotowe

Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Wysmaruj dokładnie Masłem wymieszanym z cukrem.

4
Gotowe

Ciasto złóż, delikatnie rozwałkuj i pokrój na 10-12 pasków.

5
Gotowe

Chwyć pasek po obu końcach i zwiń go kilkukrotnie, przy okazji go wydłużając. Z tak zwiniętego paska zrób supełek, a oba jego końce schowaj pod spód. gotowa bułeczka powinna wyglądać tak jak na zdjęciu poniżej. Nie przejmuj się jeśli nie wyjdą Ci idealnie równe. W tym przypadku rustykalny kształt jest pożądany! Ułóż na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.

6
Gotowe

Wysmaruj bułeczki odrobiną mleka roślinnego lub wody i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Gdy zrobią się apetycznie rumiane możesz je wyjąć. Zagotuj marmoladę z sokiem pomarańczowym i tak powstałą glazurą posmaruj bułeczki. Posyp migdałami i odstaw do przestygnięcia. Smacznego!

Konrad Budzyk

Toskańska zupa fasolowa
previous
Toskańska zupa fasolowa
Wegańska babka cytrynowa z makiem | Przepis na wegańskie ciasto cytrynowe z makiem
next
Wegańska babka cytrynowa z makiem
Toskańska zupa fasolowa
previous
Toskańska zupa fasolowa
Wegańska babka cytrynowa z makiem | Przepis na wegańskie ciasto cytrynowe z makiem
next
Wegańska babka cytrynowa z makiem
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbara

Bułeczki z serem były przepyszne, jak czytałam przepis, już przełykałam ślinę , zaraz będę robić te, dziękuję za świetne przepisy

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło 🙂

Joanna

Bułeczki wyszły przepyszne. Miękkie, wilgotne, o wyrazistym, pomarańczowym smaku. Genialne 🙂

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x