Pieczone tofu marynowane

Pieczone tofu marynowane

Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne : 300g
Ketchup : 4 łyżki
Tymianek : 2 łyżeczki
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Miód / Syrop klonowy : 2 łyżki
Sos sojowy jasny : 1 łyżka
Czosnek : 3 ząbki
Olej : 2 łyżki
Opcjonalnie
Sos sriracha : do smaku

Tofu wielu osobom kojarzy się z mdłym smakiem. Jest na to rada! Zrób marynowane pieczone tofu i zakochaj się w jego smaku i teksturze!

Składniki

  • Opcjonalnie

Share

Pieczone tofu marynowane

Czy jest coś lepszego od plasterka pieczonego tofu? Tak, kilka plasterków! Jak ja lubię to połączenie delikatnego tofu z pikantnym, czosnkowym i lekko słodkim smakiem marynaty… naprawdę wciąga i uzależnia. To co widzicie na zdjęciu, zaraz po sfotografowaniu zostało pożarte przeze mnie w kilka chwil. Nie miało okazji prężyć się na kanapce lub w sałatce, dlatego na następny raz będę miał nauczkę, że pieczone tofu w tak pysznej marynacie musi być przygotowywane w hurtowych ilościach. Muszę wrócić do kuchni i zrobić kolejną partię, bo chleb z mąki gryczanej już czeka na jego przyjęcie.

Sos sriracha dałem jako opcjonalny składnik, ale naprawdę warto go użyć lub ewentualnie w jego miejsce dać ostrą paprykę, ponieważ tofu marynowane zyska na charakterze.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne : 300g
Ketchup : 4 łyżki
Tymianek : 2 łyżeczki
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Miód / Syrop klonowy : 2 łyżki
Sos sojowy jasny : 1 łyżka
Czosnek : 3 ząbki
Olej : 2 łyżki
Opcjonalnie
Sos sriracha : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Czosnek posiekaj. Umieść wszystkie składniki, za wyjątkiem tofu, w miseczce i wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Tofu pokrój w niezbyt cienkie plasterki (z kostki 300g wyszło mi 8 plasterków), a następnie delikatnie każdy zamocz w marynacie i odłóż do pojemniczka. Pozostałą marynatę wylej na ułożone tofu i wstaw je do lodówki na kilka godzin, żeby smak dotarł do środka.

2
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż tofu na blaszkę lub foremkę, posmaruj marynatą z pojemniczka i wstaw do piekarnika na około 20-30 minut lub do momentu, gdy tofu będzie chrupiące i złociste.

pierogi z bananami
Poprzedni
Pierogi z bananami i czekoladą
Bób po chorwacku
Następny
Bób po chorwacku




pierogi z bananami
Pierogi z bananami i czekoladą
Bób po chorwacku
Bób po chorwacku
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila

Pycha! Tata nie chce jeść tofu ani niczego poza mięsem ale to było tak dobre, że zjadł szybko i chwalił. Zrobiłam na wędzonym tofu z polsoi, więc pominełam wędzoną paprykę, a zamiast ketchupu dałam koncetrat. Na cebulce podsmażone też jest pycha!