Kalafior pieczony w całości

0 0
Kalafior pieczony w całości

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mały kalafior: 1 sztuka
Sezam: 1-2 łyżki
Na marynatę
Sos sojowy: 3 łyżki
Olej: 2 łyżki
Czosnek: 2 ząbki
Cukier: 1 łyżka
Ocet: np. ryżowy lub jabłkowy 1 łyżka
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Curry: 1 łyżeczka
Kumin: 1/2 łyżeczki
Cynamon: 1/2 łyżeczki
Ostra papryka: do smaku
Opcjonalnie 2 łyżki płatków drożdżowych, jeśli masz

Majestatyczny, aromatyczny i apetyczny. Taki właśnie jest dzisiejszy pieczony kalafior!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Na marynatę

  • Opcjonalnie 2 łyżki płatków drożdżowych, jeśli masz

Share

Przepis na kalafior pieczony w całości

Sposób, żeby niejadek zjadł obiadek? Zrobić coś smacznego! Warzywa nie muszą być nudne. Wystarczy kilka przypraw, szczypta chęci i odrobina czasu… Serio, przy dzisiejszym przepisie wystarczy dosłownie odrobina czasu. Własnie dzięki temu kalafior pieczony w całości jest takim hiciorem 😊

Będąc w jarzyniaku, trafiłem na piękne, nieduże i niedrogie kalafiory. Grzechem byłoby tego faktu nie wykorzystać. Od razu pomyślałem, że trzeba chociaż jednego porwać i wyczarować coś dla Was i oczywiście dla siebie. Kalafior pieczony w całości cieszy nie tylko podniebienie, ale również oczy 😍 Jest majestatyczny, aromatyczny i apetyczny… Prawdziwa PETARDA.

Ważna uwaga

Kalafior pieczony w całości, powinien być mały. U mnie ważył 700g. Duży kalafior może się długo pięć i… Niedopiec!

Jeśli masz dużego kalafiora, podziel go na kilka części i dopiero wtedy upiecz według tego przepisu 🙃

Co jeszcze można zrobić z kalafiora?

Na blogu znajdziesz m.in. kotleciki z kalafiora, które do obiadu sprawdzą się idealnie. Poza tym jest również indyjska zupa kalafiorowa z ciecierzycą i ziemniakami. Naprawdę konkretna i sycąca.

 

[Ocena: 4.7]

Składniki

Ilość porcji:
Mały kalafior: 1 sztuka
Sezam: 1-2 łyżki
Na marynatę
Sos sojowy: 3 łyżki
Olej: 2 łyżki
Czosnek: 2 ząbki
Cukier: 1 łyżka
Ocet: np. ryżowy lub jabłkowy 1 łyżka
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Curry: 1 łyżeczka
Kumin: 1/2 łyżeczki
Cynamon: 1/2 łyżeczki
Ostra papryka: do smaku
Opcjonalnie 2 łyżki płatków drożdżowych, jeśli masz

Wykonanie

1
Gotowe

Włącz piekarnik na 180 stopni.

Czosnek posiekaj. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj ze sobą.

2
Gotowe

Kalafiora oczyść z liści, umyj i osusz. Jeśli łodyga jest duża, to możesz ją nakłuć widelcem lub nożem. Dzięki temu łatwiej się upiecze.

3
Gotowe

Umieść kalafiora w naczyniu do zapiekania. Ponad połowę marynaty wlej równomiernie do środka kalafiora i przy pomocy pędzelka rozprowadź na tyle, na ile się da. Następnie obróć go i wysmaruj dokładnie pozostałą marynatą.

4
Gotowe

Obsyp kalafiora sezamem. Włóż do piekarnika i piecz około 30-40 minut. Po 20 minutach możesz podlać kalafiora płynem, który znajduje się w naczyniu (spłynął z kalafiora).

Konrad Budzyk

Blender BlendyGo - moja opinia
previous
Blender BlendyGo – moja opinia
Risotto z grzybami leśnymi | Risotto grzybowe z borowikami
next
Risotto z suszonymi grzybami leśnymi
Blender BlendyGo - moja opinia
previous
Blender BlendyGo – moja opinia
Risotto z grzybami leśnymi | Risotto grzybowe z borowikami
next
Risotto z suszonymi grzybami leśnymi
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszja

Szkoda, że nie można pobrać PDF przepisu 🙁

Konrad Budzyk

Może uda mi się to kiedyś wprowadzić 🙂

Delektujemy

Przeczytałam i… idę po kalafiora:D Nie odpuszczę sobie, muszę spróbować, a że wszystkie składniki oprócz kalafiora w domu mam, to tak – robię go dzisiaj:)

Konrad Budzyk

<3

Piotr Olszewski

Spróbowałem i… nie wyszedł. Po godzinie kalafior nie zmiękł praktycznie wcale. Jest szansa, że to kwestia różnicy wielkości kalafiorów w przepisie i u mnie. 1 kalafior to zbyt ogólne. Polecam dodawać wagę produktów żeby potencjalni czytelnicy nie mogli rozczarować swojej głodnej rodziny.

Konrad Budzyk

Dziękuję za uwagę, już zamieszczam informacje i przepraszam za kłopot 🙂

Magdalena

Musi być pyszny 🙂

7
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x