Sałatka z pieczarkami

Sałatka z pieczarkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Pieczarki:: 300g
Brązowy ryż:: 100g
Ciecierzyca:: 1 szklanka ugotowanej 1 puszka
Ogórki kiszone:: 2 sztuki
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki
Wegański majonez:: 100g
Pietruszka (zielona):: 1/2 pęczka
Olej:: 2 łyżki
Pieprz czarny:: do smaku

Nutritional information

1
Porcja
580
Kalorie
21.7g
Białko
24.9g
Tłuszcz
76.5g
Węgl.
10.9g
Błonnik

Sałatka z pieczarkami to nie tylko sposób na utylizację pieczarek... To przede wszystkim wspaniały smak. Od sałatki ciężko się oderwać!

  • 30 min
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

Share

Sałatka z pieczarkami

Sałatka z pieczarkamiJestem tragicznym zakupoholikiem. Tym razem obkupiłem się w pieczarki z myślą, że będę robił zupę, tofucznicę i jaglanicę… wszystko. Wiecie, jak się skończyło? Przez kilka dni leżakowały, ale niestety im to nie sprzyja tak jak winu, więc byłem zmuszony coś szybko wymyślić. Stwierdziłem, że najbardziej trafiona będzie sałatka z pieczarkami skąpana w majonezie z fasoli. Oczywiście inny majonez również się nada, ale ja akurat jego miałem.

Wyszły cudowne cudowności. Pyszna sałatka, od której ciężko się oderwać. Po pierwszej spróbowanej łyżce stwierdziłem, że nie będę wyliczał od razu jej kaloryczności, bo pewnie zacznę sobie wydzielać mniejsze porcje, co będzie przykre biorąc pod uwagę jej smak. Jest też opcja, że zacząłbym płakać nad nadmiarem zjedzonych kalorii, bo pochłonąłem Wszystko na raz… Czasami lepiej nie wiedzieć i cieszyć się chwilą.

Zobacz również pozostałe przepisy na sałatki

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Pieczarki:: 300g
Brązowy ryż:: 100g
Ciecierzyca:: 1 szklanka ugotowanej 1 puszka
Ogórki kiszone:: 2 sztuki
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki
Wegański majonez:: 100g
Pietruszka (zielona):: 1/2 pęczka
Olej:: 2 łyżki
Pieprz czarny:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. U mnie był to ryż brązowy, ale może być również biały.

2
Gotowe

Pieczarki i czerwoną cebulę pokrój. Rozgrzej olej na patelni i smaż je przez kilka minut - mają być zarumienione.

3
Gotowe

Do miski wrzuć drobno pokrojone ogórki, posiekaną pietruszkę, ugotowany i przestudzony ryż, pieczarki z cebulką, majonez, ciecierzycę oraz pieprz. Wymieszaj i (najlepiej) odstaw, żeby sałatką się przegryzła.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Bułki z makiem
previous
Bułki z makiem
Batoniki z płatków jaglanych
next
Batoniki z płatków jaglanych
Bułki z makiem
previous
Bułki z makiem
Batoniki z płatków jaglanych
next
Batoniki z płatków jaglanych
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna

Wyśmienita 🙂 choć ja zrobiłam z kaszą pęczak , bo akurat na nią miałam ochotę 😉

anna

Zacna sałatka 🙂
Chętnie zutylizuję od czasu do czasu pieczarki w ten sposób

Aga

Mega szybka i bardzo smaczna

Moje propozycje

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x