Zupa z zielonej soczewicy

0 0
Zupa z zielonej soczewicy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3 ząbki
Imbir: 2 cm
Olej: 2 łyżki
Batat: 250g
Zielona soczewica: 100g
Woda: 800 ml
Passata: 200g
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Oregano: 1 łyżeczka
Sos sojowy: 1 łyżka
Pieprz i sól: do smaku
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Zupa z zielonej soczewicy i batata

Na półce od dłóższego czasu leżała mi zielona soczewica. Zastanawiałem się do czego by jej użyć… Można zrobić pasztet, pastę, kotleciki, ale nie na to miałem ochotę. Nagle mnie olśniło! Trzeba ugotować zupę. Przecież strasznie dawno zupy nie jadłem! Porwałem co miałem akurat pod ręką i poleciałem do kuchni. Na szczęście daleko nie musiałem lecieć, bo spiżarka jest połączona z kuchnią… 😂 Zupa z zielonej soczewicy powstała błyskawicznie. Jest to świetny sposób, na szybki i sycący obiad.

Czy można czymś zastąpić batata?

Wiem, że batat nie wszędzie musi być dostępny lub niekoniecznie musisz go lubić. W takim wypadku możesz wrzucić w jego miejsce… Ziemniaka! Sprawdzi się równie dobrze, a znacznie nie straci zupa na smaku.

Zupa z zielonej soczewicy – z czym podawać?

U mnie był akurat zwykły chleb. Możesz jednak przygotować domowe podpłomyki lub chlebki naan. Obie propozycje są przygotowywane na patelni, więc nie potrzebujesz nawet piekarnika. Z bezglutenowych pyszności polecam chleb z mąki gryczanej, który robi się błyskawicznie. Ciekawy jest też chleb z kaszy gryczanej. Jeden i drugi to prawdziwa petarda, zwłaszcza, jeśli unikasz glutenu.

Dodatkowo polecam Ci kilka innych zup, które ostatnio przygotowałem

Zupa z zielonej soczewicy

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3 ząbki
Imbir: 2 cm
Olej: 2 łyżki
Batat: 250g
Zielona soczewica: 100g
Woda: 800 ml
Passata: 200g
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Oregano: 1 łyżeczka
Sos sojowy: 1 łyżka
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, a imbir pokrój w paski. Smaż przez 2-3 minuty. W międzyczasie obierz batata i pokrój go w dużą kostkę.

2
Gotowe

Do garnka dodaj batata, przelaną wodą soczewicę, wodę, passatę i przyprawy (bez soli). Gotuj do czasy, gdy soczewica będzie miękka - u mnie zajęło to 15 minut. Wlej sos sojowy, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Konrad Budzyk

Przepis na placki z cukinii i kukurydzy
previous
Placki z cukinii i kukurydzy
Kopytka z buraków
next
Kopytka z buraków
Przepis na placki z cukinii i kukurydzy
previous
Placki z cukinii i kukurydzy
Kopytka z buraków
next
Kopytka z buraków
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Werka

Przepyszna <3 <3

Konrad Budzyk

Dziękuję 🙂

Dominika

Zupa na pewno przepyszna, ogólnie bardzo ciekawy blog, cieszę się, że tu trafiłam 🙂
PS. Tam na początku, w opisie, zakradł się mały błąd: „dłuższego” powinno być 😉

Paulina

Na drugi dzień jeszcze lepsza!

Konrad Budzyk

Ooo super 🙂

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x