Ingredients
-
1 sztuka Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
2 cm Imbir
-
2 łyżki Olej
-
250g Batat
-
100g Zielona soczewica
-
800 ml Woda
-
200g Passata
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Oregano
-
1 łyżka Sos sojowy
-
do smaku Pieprz i sól
Zupa z zielonej soczewicy i batata
Na półce od dłóższego czasu leżała mi zielona soczewica. Zastanawiałem się do czego by jej użyć… Można zrobić pasztet, pastę, kotleciki, ale nie na to miałem ochotę. Nagle mnie olśniło! Trzeba ugotować zupę. Przecież strasznie dawno zupy nie jadłem! Porwałem co miałem akurat pod ręką i poleciałem do kuchni. Na szczęście daleko nie musiałem lecieć, bo spiżarka jest połączona z kuchnią… 😂 Zupa z zielonej soczewicy powstała błyskawicznie. Jest to świetny sposób, na szybki i sycący obiad.
Czy można czymś zastąpić batata?
Wiem, że batat nie wszędzie musi być dostępny lub niekoniecznie musisz go lubić. W takim wypadku możesz wrzucić w jego miejsce… Ziemniaka! Sprawdzi się równie dobrze, a znacznie nie straci zupa na smaku.
Zupa z zielonej soczewicy – z czym podawać?
U mnie był akurat zwykły chleb. Możesz jednak przygotować domowe podpłomyki lub chlebki naan. Obie propozycje są przygotowywane na patelni, więc nie potrzebujesz nawet piekarnika. Z bezglutenowych pyszności polecam chleb z mąki gryczanej, który robi się błyskawicznie. Ciekawy jest też chleb z kaszy gryczanej. Jeden i drugi to prawdziwa petarda, zwłaszcza, jeśli unikasz glutenu.
Dodatkowo polecam Ci kilka innych zup, które ostatnio przygotowałem
Składniki
Cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Imbir: 2 cm | |
Olej: 2 łyżki | |
Batat: 250g | |
Zielona soczewica: 100g | |
Woda: 800 ml | |
Passata: 200g | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Przepyszna <3 <3
Dziękuję 🙂
Zupa na pewno przepyszna, ogólnie bardzo ciekawy blog, cieszę się, że tu trafiłam 🙂
PS. Tam na początku, w opisie, zakradł się mały błąd: „dłuższego” powinno być 😉
Na drugi dzień jeszcze lepsza!
Ooo super 🙂