Curry z kalafiora i ciecierzycy

0 0
Curry z kalafiora i ciecierzycy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Imbir: 2 cm
Olej: 1 łyżka
Czerwona pasta curry: 3 łyżeczki
Kumin: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Kalafior: 1/2 dużego
Ciecierzyca: 100g suchej 1 puszka
Passata: 400g
Woda: 300 ml
Jogurt: 300g
Sos sojowy: 2 łyżki

Curry pełne aromatu, niesamowicie smaczne i proste w wykonaniu.

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Przepis na curry z kalafiora i ciecierzycy

Proste i szybkie dania, to coś co lubię najbardziej. Zazwyczaj nie mam czasu, żeby godzinami ślęczeć w kuchni, ale za to zawsze mam ochotę na coś pysznego i sycącego. Jeśli też tak macie, to u mnie znajdziecie masę inspiracji, wliczając w to dzisiejsze curry z kalafiorem i ciecierzycą 😅

Z czym podawać curry z kalafiorem?

Możesz ugotować ryż lub tak jak ja, zrobić sobie domowe pieczywo z patelni. Sprawdź koniecznie przepis na podpłomyki, oraz przepis na chlebki naan. Jedne jak i drugie, sprawdzą się tutaj idealnie.

Dodatkowo warto posiekać małą garść kolendry lub zielonej pietruszki do podania.

Jakiego jogurtu użyłem i czym go zastąpić?

Był to plantON naturalny, bez cukru (jogurt wegański). Jeśli nie masz dostępu do takich wspaniałości, to śmiało możesz użyć pół na pół mleczka kokosowego wymieszanego z wodą.

A co zrobić z drugą połówką kalafiora? Polecam Ci krem z kalafiora, który ostatnio robiłem. Jest kremowy, delikatny… ZNAKOMITY.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Imbir: 2 cm
Olej: 1 łyżka
Czerwona pasta curry: 3 łyżeczki
Kumin: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Kalafior: 1/2 dużego
Ciecierzyca: 100g suchej 1 puszka
Passata: 400g
Woda: 300 ml
Jogurt: 300g
Sos sojowy: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę i imbir pokrój drobno, czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej olej i smaż je przez kilka minut, na średnim ogniu. Następnie dodaj pastę curry, przyprawy i przesmaż jeszcze przez minutę.

2
Gotowe

Do garnka wlej passatę, wodę, jogurt, dodaj kalafiora podzielonego na różyczki, ciecierzycę i sos sojowy.

3
Gotowe

Zamieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut lub do czasu, gdy kalafior będzie już miękki. Gotowe.

Konrad Budzyk

Sałatka z kiszonych buraków
previous
Sałatka z kiszonych buraków
Zupa z czerwonej soczewicy
next
Zupa z czerwonej soczewicy
Sałatka z kiszonych buraków
previous
Sałatka z kiszonych buraków
Zupa z czerwonej soczewicy
next
Zupa z czerwonej soczewicy
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Królowa Karo

Lubię sięgać po takie dania, choć i mięso czasem gości na moim stole 🙂 Ale przekonałam się już, że wegańska kuchnia też potrafi być smaczna i aromatyczna.

Dominik

Pasta curry? Nie znam. Czy można zastąpic po prostu przyprawą?

Konrad Budzyk

Można, będzie inaczej smakowało, ale myślę, że nadal dobrze 🙂

Agata

Widziałam pastę curry w Piotrze i Pawle (nie wiem, czy teraz w Sparze też będzie, ale myślę, że tak) i w Auchan 🙂

Beata M.

Do tak pysznego dania nie trzeba mnie przekonywać 🙂 Chętnie bym zjadła. Pozdrawiam 🙂

Ewa

Ale pychota 🙂

Olga

Przyszłam tu drugi raz po ten sam przepis – polecam Przepyszne

Aga

Bardzo dobre i proste danie – polecam! I wygląda też super, bo kalafior robi się od tego sosu pomarańczowy 😀

Aga

Czy z romanesco tez będzie pasować??

Konrad Budzyk

Myślę, że tak 🙂

10
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x