Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Pieczarki: 500g
Ziemniaki: 150g
Cebula: 2 sztuki
Olej: 1 łyżka
Sos sojowy: 2 łyżki
Bulion warzywny: 1 litr
Mleczko kokosowe: 200ml
Pieprz i sól: do smaku
Do podania
Koperek: 1/2 pęczka

Prosty i sprawdzony przepis na krem pieczarkowy, który posmakuje każdemu!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Do podania

Share

Jestem wielkim fanem zup, a w szczególności tych zmiksowanych. Dzisiejszy krem z pieczarek, to jedna z popularniejszych zup w moim domu, ponieważ robi się ją szybko i przede wszystkim bardzo przypadła do gustu domownikom. Podaję ją zazwyczaj z własnej roboty grzankami. Jeśli nie wiesz jak je zrobić, to sprawdź koniecznie mój przepis na grzanki do zupy.

Zupa krem z pieczarek

Zupa pieczarkowa krem jest delikatna w smaku, o lekkiej nucie pieczarek ze względu na ich łagodny smak i aromat. Jeśli masz taką możliwość, to zachęcam Cię do wybrania pieczarki brązowej. Ta odmiana pieczarek ma w sobie troszkę więcej smaku.

Krem z pieczarek – KĄCIK PORAD

  • Do zabielenia zupy świetnie nadaje się również dowolna roślinna śmietanka.
  • Bulion warzywny z powodzeniem możesz zastąpić bulionem grzybowym, aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak.
  • Jeśli nie przepadasz za koperkiem, to w jego miejsce użyj natki pietruszki.
[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Pieczarki: 500g
Ziemniaki: 150g
Cebula: 2 sztuki
Olej: 1 łyżka
Sos sojowy: 2 łyżki
Bulion warzywny: 1 litr
Mleczko kokosowe: 200ml
Pieprz i sól: do smaku
Do podania
Koperek: 1/2 pęczka

Wykonanie

1
Gotowe

Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki oraz ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę.

2
Gotowe

Gdy cebula się zrumieni, dodaj bulion warzywny oraz sos sojowy. Gotuj 10-15 minut.

3
Gotowe

Zdejmij z ognia, odczekaj 3-5 minut, dodaj mleczko kokosowe i zblenduj. Spróbuj, dopraw do smaku i podawaj z grzankami i posiekaną pietruszką.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Indyjska zupa kalafiorowa
Jagielnik - ciasto z kaszy jaglanej
next
Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej
previous
Indyjska zupa kalafiorowa
Jagielnik - ciasto z kaszy jaglanej
next
Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Ja mam taki magiczny sposób na podbicie pieczarkowości w daniach- dodaję odrobinę wywaru z leśnych grzybów (własnoręcznie suszonych najlepiej).
Czasem też drobno siekam te namoczone leśne grzybki i gotuję wszystko razem. Pieczarki mają wtedy więcej energii 🙂
Świetny blog, świetne przepisy.
Wszystkiego dobrego 🙂

Jasiek

Zupy krem zawsze wydawały mi się ciężkie do zrobienia, a tu proszę… łatwizna 🙂

Moje propozycje

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x