Ingredients
-
500g Pieczarki
-
150g Ziemniaki
-
2 sztuki Cebula
-
1 łyżka Olej
-
2 łyżki Sos sojowy
-
1 litr Bulion warzywny
-
200ml Mleczko kokosowe
-
do smaku Pieprz i sól
-
Do podania
-
1/2 pęczka Koperek
Jestem wielkim fanem zup, a w szczególności tych zmiksowanych. Dzisiejszy krem z pieczarek, to jedna z popularniejszych zup w moim domu, ponieważ robi się ją szybko i przede wszystkim bardzo przypadła do gustu domownikom. Podaję ją zazwyczaj z własnej roboty grzankami. Jeśli nie wiesz jak je zrobić, to sprawdź koniecznie mój przepis na grzanki do zupy.
Zupa krem z pieczarek
Zupa pieczarkowa krem jest delikatna w smaku, o lekkiej nucie pieczarek ze względu na ich łagodny smak i aromat. Jeśli masz taką możliwość, to zachęcam Cię do wybrania pieczarki brązowej. Ta odmiana pieczarek ma w sobie troszkę więcej smaku.
Krem z pieczarek – KĄCIK PORAD
- Do zabielenia zupy świetnie nadaje się również dowolna roślinna śmietanka.
- Bulion warzywny z powodzeniem możesz zastąpić bulionem grzybowym, aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak.
- Jeśli nie przepadasz za koperkiem, to w jego miejsce użyj natki pietruszki.
Składniki
Pieczarki: 500g | |
Ziemniaki: 150g | |
Cebula: 2 sztuki | |
Olej: 1 łyżka | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Bulion warzywny: 1 litr | |
Mleczko kokosowe: 200ml | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Do podania |
|
Koperek: 1/2 pęczka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki oraz ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę. |
2
Gotowe
|
Gdy cebula się zrumieni, dodaj bulion warzywny oraz sos sojowy. Gotuj 10-15 minut. |
3
Gotowe
|
Zdejmij z ognia, odczekaj 3-5 minut, dodaj mleczko kokosowe i zblenduj. Spróbuj, dopraw do smaku i podawaj z grzankami i posiekaną pietruszką. |
Ja mam taki magiczny sposób na podbicie pieczarkowości w daniach- dodaję odrobinę wywaru z leśnych grzybów (własnoręcznie suszonych najlepiej).
Czasem też drobno siekam te namoczone leśne grzybki i gotuję wszystko razem. Pieczarki mają wtedy więcej energii 🙂
Świetny blog, świetne przepisy.
Wszystkiego dobrego 🙂
Zupy krem zawsze wydawały mi się ciężkie do zrobienia, a tu proszę… łatwizna 🙂