Ingredients
-
500g Pieczarki
-
150g Ziemniaki2 średniej wielkości
-
2 sztuki Cebula biała
-
4 łyżki Warzywa suszone
-
1 litr Woda
-
200ml Mleczko kokosowe
-
20g Natka pietruszki1/2 pęczka
-
1 łyżeczka Lubczyk
-
1 łyżeczka Kolendra
-
Sos sojowy jasnyDo smaku
-
Pieprz czarnyDo smaku
-
Olej kokosowyDo smażenia
Wybrałem się na “spacer” do Kauflanda. Zastanawiasz się w jakim celu? No a po co, motyla noga, mógłbym tam iść? Chyba nie pozwiedzać?! Byłem oczywiście na zakupach. Kupić miałem, jak zwykle, 2 rzeczy, a w kasie 3 cyfrowa kwota do zapłacenia oraz siatki i torby wypełnione po brzegi jedzeniem – taki przepych, a co! Jedną z pozycji na paragonie były pieczarki. Nie miałem w planach ich kupować (jak i większości produktów), ale jak tu nie brać, jeśli widzisz karteczkę z wielkim napisem -70%? Pierwsza myśl jaka się napatoczyła do mojej pustej głowy (pustej na widok promocji oczywiście) to zupa krem z pieczarek. Tak też zrobiłem. Szybka, prosta, tania i pyszna. Ja podałem ją z grzankami, ale równie dobrze możesz podać ją z groszkiem ptysiowym, a nawet bez niczego – i tak będzie pyszna, pod warunkiem, że dodasz szczyptę miłości.
Nadal jednak zastanawiam się co zrobić z resztą pieczarek. Bo oczywiście, jak to ja, musiałem nabrać dużą siatę zamiast wyliczonej ilości. Chodzą mi teraz po głowie krokiety z farszem pieczarkowym jak i pizza. Niestety nie mam piekarnika, ale może zrobię na patelni… muszę poszukać przepisu, bo jeszcze z patelni ani nie robiłem, ani nie jadłem.
Jaka jest zupa krem z pieczarek?
Nie spodziewaj się wyrazistej i charakternej zupy. Zupa pieczarkowa krem jest delikatna w smaku, o lekkiej nucie pieczarek ze względu na ich łagodny smak i aromat. Mleczko kokosowe może zostać zastąpione śmietanką. Najważniejsze, żeby czymś dobrze zupę zabielić (najlepiej czymś tłustym), ponieważ wyciągniemy z niej wtedy więcej smaku.
Składniki
Pieczarki:: 500g | |
Ziemniaki:: 150g | |
Cebula biała:: 2 sztuki | |
Warzywa suszone:: 4 łyżki | |
Woda:: 1 litr | |
Mleczko kokosowe:: 200ml | |
Natka pietruszki:: 20g | |
Lubczyk:: 1 łyżeczka | |
Kolendra:: 1 łyżeczka | |
Sos sojowy jasny:: | |
Pieprz czarny:: | |
Olej kokosowy:: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki oraz ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę. |
2
Gotowe
|
Gdy cebula się zrumieni, dodaj warzywa suszone, wodę oraz troszkę sosu sojowego. Gotuj 10 minut. |
3
Gotowe
|
Po tym czasie dodaj resztę składników poza mleczkiem kokosowym i gotuj następne 5-10 minut. |
4
Gotowe
|
Zdejmij z ognia, odczekaj 3-5 minut, dodaj mleczko kokosowe i zblenduj. Spróbuj, dopraw do smaku i podawaj, najlepiej z grzankami. |
Ja mam taki magiczny sposób na podbicie pieczarkowości w daniach- dodaję odrobinę wywaru z leśnych grzybów (własnoręcznie suszonych najlepiej).
Czasem też drobno siekam te namoczone leśne grzybki i gotuję wszystko razem. Pieczarki mają wtedy więcej energii 🙂
Świetny blog, świetne przepisy.
Wszystkiego dobrego 🙂
Zupy krem zawsze wydawały mi się ciężkie do zrobienia, a tu proszę… łatwizna 🙂