Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Składniki

Ilość porcji:
Pieczarki : 500g
Ziemniaki : 150g 2 średniej wielkości
Cebula biała : 2 sztuki
Warzywa suszone : 4 łyżki
Woda : 1 litr
Mleczko kokosowe : 200ml
Natka pietruszki : 20g 1/2 pęczka
Lubczyk : 1 łyżeczka
Kolendra : 1 łyżeczka
Sos sojowy jasny : Do smaku
Pieprz czarny : Do smaku
Olej kokosowy : Do smażenia

Składniki

Share

Wybrałem się na “spacer” do Kauflanda. Zastanawiasz się w jakim celu? No a po co, motyla noga, mógłbym tam iść? Chyba nie pozwiedzać?! Byłem oczywiście na zakupach. Kupić miałem, jak zwykle, 2 rzeczy, a w kasie 3 cyfrowa kwota do zapłacenia oraz siatki i torby wypełnione po brzegi jedzeniem – taki przepych, a co! Jedną z pozycji na paragonie były pieczarki. Nie miałem w planach ich kupować (jak i większości produktów), ale jak tu nie brać, jeśli widzisz karteczkę z wielkim napisem -70%? Pierwsza myśl jaka się napatoczyła do mojej pustej głowy (pustej na widok promocji oczywiście) to zupa krem z pieczarek. Tak też zrobiłem. Szybka, prosta, tania i pyszna. Ja podałem ją z grzankami, ale równie dobrze możesz podać ją z groszkiem ptysiowym, a nawet bez niczego – i tak będzie pyszna, pod warunkiem, że dodasz szczyptę miłości.

Nadal jednak zastanawiam się co zrobić z resztą pieczarek. Bo oczywiście, jak to ja, musiałem nabrać dużą siatę zamiast wyliczonej ilości. Chodzą mi teraz po głowie krokiety z farszem pieczarkowym jak i pizza. Niestety nie mam piekarnika, ale może zrobię na patelni… muszę poszukać przepisu, bo jeszcze z patelni ani nie robiłem, ani nie jadłem.

Jaka jest zupa krem z pieczarek?

Nie spodziewaj się wyrazistej i charakternej zupy. Zupa pieczarkowa krem jest delikatna w smaku, o lekkiej nucie pieczarek ze względu na ich łagodny smak i aromat. Mleczko kokosowe może zostać zastąpione śmietanką. Najważniejsze, żeby czymś dobrze zupę zabielić (najlepiej czymś tłustym), ponieważ wyciągniemy z niej wtedy więcej smaku.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Pieczarki : 500g
Ziemniaki : 150g 2 średniej wielkości
Cebula biała : 2 sztuki
Warzywa suszone : 4 łyżki
Woda : 1 litr
Mleczko kokosowe : 200ml
Natka pietruszki : 20g 1/2 pęczka
Lubczyk : 1 łyżeczka
Kolendra : 1 łyżeczka
Sos sojowy jasny : Do smaku
Pieprz czarny : Do smaku
Olej kokosowy : Do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki oraz ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę.

2
Gotowe

Gdy cebula się zrumieni, dodaj warzywa suszone, wodę oraz troszkę sosu sojowego. Gotuj 10 minut.

3
Gotowe

Po tym czasie dodaj resztę składników poza mleczkiem kokosowym i gotuj następne 5-10 minut.

4
Gotowe

Zdejmij z ognia, odczekaj 3-5 minut, dodaj mleczko kokosowe i zblenduj. Spróbuj, dopraw do smaku i podawaj, najlepiej z grzankami.

Poprzedni
Indyjska zupa kalafiorowa
Jagielnik - ciasto z kaszy jaglanej
Następny
Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej




Indyjska zupa kalafiorowa
Jagielnik - ciasto z kaszy jaglanej
Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Ja mam taki magiczny sposób na podbicie pieczarkowości w daniach- dodaję odrobinę wywaru z leśnych grzybów (własnoręcznie suszonych najlepiej).
Czasem też drobno siekam te namoczone leśne grzybki i gotuję wszystko razem. Pieczarki mają wtedy więcej energii 🙂
Świetny blog, świetne przepisy.
Wszystkiego dobrego 🙂

Jasiek

Zupy krem zawsze wydawały mi się ciężkie do zrobienia, a tu proszę… łatwizna 🙂