Kaszotto z warzywami

0 0
Kaszotto z warzywami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Olej: 1 łyżka
Pieczarki: 250g
Marchewka: 1 sztuka
Seler: 1/4 dużego
Cukinia: 1 sztuka
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Kumin: 1 łyżeczka
Sos sojowy Ponzu: 3 łyżki
Kasza gryczana: 200g
Bulion: 500 ml
Kukurydza: 1/2 puszki
Pieprz i sól: do smaku

Jednogarnkowe danie, które Cię zachwyci swoją prostotą i smakiem!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Kaszotto z warzywami

Jako ogromny fan jednogarnkowych specjałów, tym razem przygotowałem dla Was kaszotto z warzywami. Dzisiejsze kaszotto jest na bazie kaszy gryczanej niepalonej, która jest w moim odczuciu o niebo lepsza, od jej prażonej siostry. Jeśli nie podzielasz mojego zdania, możesz śmiało użyć kaszy prażonej.

Kasza gryczana zatańcowała u mnie z tym, co akurat miałem pod ręką, a efekt końcowy był naprawdę smakowity. Mam nadzieję, że również dla Ciebie to danie, będzie smacznym i wartościowym obiadem 😊

Jeśli lubisz takie dania, to koniecznie sprawdź również m.in. spaghetti jednogarnkowe, risotto z dynią, czy risotto ze szpinakiem. Jednogarnkowe danie, oznacza mniej zmywania… TO LUBIĘ 😅

Gdzie dostaniesz sos Ponzu? KLIKNIJ i sprawdź. Ewentualnie możesz go zastąpić zwykłym sosem sojowym i łyżeczką soku z cytryny.

Kaszotto z kaszy gryczanej z warzywami

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Olej: 1 łyżka
Pieczarki: 250g
Marchewka: 1 sztuka
Seler: 1/4 dużego
Cukinia: 1 sztuka
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Kumin: 1 łyżeczka
Sos sojowy Ponzu: 3 łyżki
Kasza gryczana: 200g
Bulion: 500 ml
Kukurydza: 1/2 puszki
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobno kostkę, a czosnek posiekaj. Wrzuć je do garnka i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.

2
Gotowe

Pieczarki pokrój w duże cząstki i dorzuć do garnka. Smaż przez 2-3 minuty.

3
Gotowe

Cukinię pokrój w dużą kostkę, marchewkę w półksiężyce, seler obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Dorzuć do garnka, wsyp przyprawy i zamieszaj.

4
Gotowe

Wlej sos sojowy Ponzu oraz bulion.

5
Gotowe

Wsyp kaszę gryczaną, dodaj kukurydzę i gotuj na średnim ogniu do momentu, gdy warzywa i kasza będą już miękkie (około 15 minut). Gdyby zaszła taka potrzeba, możesz dolać troszkę wody.

Konrad Budzyk

Zupa z czerwonej soczewicy
previous
Zupa z czerwonej soczewicy
Sałatka z kapustą pekińską i fasolą
next
Sałatka z kapustą pekińską i fasolą
Zupa z czerwonej soczewicy
previous
Zupa z czerwonej soczewicy
Sałatka z kapustą pekińską i fasolą
next
Sałatka z kapustą pekińską i fasolą
Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta

Dodałam jeszcze pół łyżeczki mielonej kozieradki i kolendry. Na koniec posypałam połowa pęczka natki pietruszki. Polecam z ogórkiem malosolnym lub kiszony! Rewelacja!!!

Mario

Vege nie jestem, ale te przepisy robią robotę. Kaszotto zapowiada się klasa! Będziemy robić z rodzinką w weekend 😉

Magda

Bardzo fajne danie na lekki letni obiad, podoba mi się kasza gryczana niepalona, lubię jej smak 🙂

Słodko Słodka

Bardzo lubimy takie jednogarnkowe dania, przy Twoich daniach mogłabym zrezygnować z mięcha 😉

Arleta

Kurcze no obłęd… U mnie bez mięsa to chłopaki by mnie zjedli. Dla siebie zrobię bez. Smak.. mistrzostwo. Dziękuję

Jola

Zrobilam z niewielką modyfikacją z uwagi na braki w lodówce 😜 Zamiast pieczarek dodałam paprykę czerwoną a zamiast cebuli kawałek pora, wyszło PYSZNEEEE ! Teraz czytam kolejne przepisy 😊

Konrad Budzyk

Super, bardzo mi miło! Mam nadzieję, że jeszcze nie jeden przepis się spodoba 🙂

Emka

Zamiast Ponzu dodałam sos sojowy i ocet balsamiczny:) Jest ok

Konrad Budzyk

Super! 🙂

Kisia

Kaszotto zachwyciło nie tylko prostota wykonania ale i smakiem. Polecam

Konrad Budzyk

Dziękuję 🙂

11
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x