Kaszotto z warzywami

Kaszotto z warzywami

Składniki

Ilość porcji:
Cebula : 1 duża
Czosnek : 4 ząbki
Olej : 1 łyżka
Pieczarki : 250g
Marchewka : 1 sztuka
Seler : 1/4 dużego
Cukinia : 1 sztuka
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Kumin : 1 łyżeczka
Sos sojowy Ponzu : 3 łyżki
Kasza gryczana : 200g
Bulion : 500 ml
Kukurydza : 1/2 puszki
Pieprz i sól : do smaku

Jednogarnkowe danie, które Cię zachwyci swoją prostotą i smakiem!

Składniki

Share

Kaszotto z warzywami

Jako ogromny fan jednogarnkowych specjałów, tym razem przygotowałem dla Was kaszotto z warzywami. Dzisiejsze kaszotto jest na bazie kaszy gryczanej niepalonej, która jest w moim odczuciu o niebo lepsza, od jej prażonej siostry. Jeśli nie podzielasz mojego zdania, możesz śmiało użyć kaszy prażonej.

Kasza gryczana zatańcowała u mnie z tym, co akurat miałem pod ręką, a efekt końcowy był naprawdę smakowity. Mam nadzieję, że również dla Ciebie to danie, będzie smacznym i wartościowym obiadem 😊

Jeśli lubisz takie dania, to koniecznie sprawdź również m.in. spaghetti jednogarnkowe, risotto z dynią, czy risotto ze szpinakiem. Jednogarnkowe danie, oznacza mniej zmywania… TO LUBIĘ 😅

Gdzie dostaniesz sos Ponzu? KLIKNIJ i sprawdź. Ewentualnie możesz go zastąpić zwykłym sosem sojowym i łyżeczką soku z cytryny.

Kaszotto z kaszy gryczanej z warzywami

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Cebula : 1 duża
Czosnek : 4 ząbki
Olej : 1 łyżka
Pieczarki : 250g
Marchewka : 1 sztuka
Seler : 1/4 dużego
Cukinia : 1 sztuka
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Kumin : 1 łyżeczka
Sos sojowy Ponzu : 3 łyżki
Kasza gryczana : 200g
Bulion : 500 ml
Kukurydza : 1/2 puszki
Pieprz i sól : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobno kostkę, a czosnek posiekaj. Wrzuć je do garnka i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.

2
Gotowe

Pieczarki pokrój w duże cząstki i dorzuć do garnka. Smaż przez 2-3 minuty.

3
Gotowe

Cukinię pokrój w dużą kostkę, marchewkę w półksiężyce, seler obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Dorzuć do garnka, wsyp przyprawy i zamieszaj.

4
Gotowe

Wlej sos sojowy Ponzu oraz bulion.

5
Gotowe

Wsyp kaszę gryczaną, dodaj kukurydzę i gotuj na średnim ogniu do momentu, gdy warzywa i kasza będą już miękkie (około 15 minut). Gdyby zaszła taka potrzeba, możesz dolać troszkę wody.

Zupa z czerwonej soczewicy
Poprzedni
Zupa z czerwonej soczewicy
Sałatka z kapustą pekińską i fasolą
Następny
Sałatka z kapustą pekińską i fasolą




Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy
Sałatka z kapustą pekińską i fasolą
Sałatka z kapustą pekińską i fasolą
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta

Dodałam jeszcze pół łyżeczki mielonej kozieradki i kolendry. Na koniec posypałam połowa pęczka natki pietruszki. Polecam z ogórkiem malosolnym lub kiszony! Rewelacja!!!

Mario

Vege nie jestem, ale te przepisy robią robotę. Kaszotto zapowiada się klasa! Będziemy robić z rodzinką w weekend 😉

Magda

Bardzo fajne danie na lekki letni obiad, podoba mi się kasza gryczana niepalona, lubię jej smak 🙂

Słodko Słodka

Bardzo lubimy takie jednogarnkowe dania, przy Twoich daniach mogłabym zrezygnować z mięcha 😉