Pasztet z czerwonej soczewicy

0 0
Pasztet z czerwonej soczewicy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: 100g
Czerwona soczewica: 200g
Olej spod suszonych pomidorów: 100 ml
Cebula: 2 sztuki
Czosnek: 3-4 ząbki
Ziele angielskie: 2 sztuki
Liść laurowy: 3 sztuki
Sos sojowy: 3-4 łyżki
Oregano: 2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Suszone pomidory: 1/2 słoiczka

Jeden z najpyszniejszych i najprostszych wegańskich pasztetów!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Przepis na pasztet z soczewicy

Szukasz przepisu na wegański pasztet idealny? Mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Wygląda na to, że… właśnie go znalazłeś! Pasztet z czerwonej soczewicy to klasyka kuchni roślinnej. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – na przykład w towarzystwie zielonej sałatki z ulubionych warzyw. Będzie więc jak znalazł na lunch, obiad czy kolację. To zdecydowanie obowiązkowa pozycja w jesienno-zimowym menu.

Pasztet z czerwonej soczewicy – WSKAZÓWKI

  • Foremka, której użyłem, miała 30x12cm
  • Wyłożyłem foremkę papierem do pieczenia. Możesz zamiast tego delikatnie ją natłuścić i obsypać bułką tartą lub zmielonymi orzechami.
  • Gotowy pasztet odstaw na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki, żeby stężał.
  • Przepisy na pasztet wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery 😊

Pasztet z czerwonej soczewicy

[Ocena: 4.9]




Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: 100g
Czerwona soczewica: 200g
Olej spod suszonych pomidorów: 100 ml
Cebula: 2 sztuki
Czosnek: 3-4 ząbki
Ziele angielskie: 2 sztuki
Liść laurowy: 3 sztuki
Sos sojowy: 3-4 łyżki
Oregano: 2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Suszone pomidory: 1/2 słoiczka

Wykonanie

1
Gotowe

Opłucz i ugotuj kaszę jaglaną oraz czerwoną soczewicę.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smaż na średnim/małym ogniu przez około 10 minut. Co jakiś czas zamieszaj.

3
Gotowe

Do kielicha blendera wrzuć ugotowaną kaszę i soczewicę, usmażoną cebulę (bez liści i ziela), wlej sos sojowy oraz dopraw pieprzem i oregano. Blenduj do momentu uzyskania jednolitej masy (około 1-2 minuty).

4
Gotowe

Do masy dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory i wymieszaj.

5
Gotowe

Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 40 minut. Gotowy pasztet odstaw na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki, żeby stężał.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na Kotlety z buraka
previous
Kotlety z buraka
Chutney z rabarbaru
next
Chutney z rabarbaru
Przepis na Kotlety z buraka
previous
Kotlety z buraka
Chutney z rabarbaru
next
Chutney z rabarbaru
Subscribe
Powiadom o
guest
19 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina

Czy żółta soczewica też będzie ok?

Renata

Dlaczego pasztet po upieczeniu i ostudzeniu(w lodówce całą noc) w środku jest luźny?

Renata

Dziękuję bardzo za info. Pozdrawiam

Kasia

Dodałam jeszcze 3 łyżki bułki tartej, bo za bardzo rozgotowałam soczewicę. Rewelacja, dziękuję za przepis!

luc

Kupiłem z ciekawości polecany przez Ciebie blender. Miałem do zrobienia ponad 10kg pasztetu z soczewicy. Wartmann spalił się przy pierwszym użyciu:( termomix dokończył robotę. zaznaczam, że masy wkładałem mniej niż połowę pojemności kielicha. szkoda 🙁

Luc

Wysłałem blender do serwisu, oczywiście wrócił naprawiony. Śmiga jak zły ale boje się teraz blendować mocno gęstej masy 😀 w każdym razie sosy i zupy krem są perfekcyjne, gładkie wręcz jedwabiste.

Dominika

Pasztet pyszny, dodałam od siebie troszkę suszonej żurawiny i wędzonej suszonej papryki. Mąż się zajada.

Patrycja

Czy można zamienić czymś kaszę jaglaną ? A olej z suszonych pomidorów słonecznikowym ?

Patrycja

Czy nadaje się do zamrożenia ??

kasi8a

Bardzo dobry pasztet 🙂 super zamiast pomidorów dodałam żurawinę pycha

19
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x