Pasztet z czerwonej soczewicy

Pasztet z czerwonej soczewicy

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 100g
Czerwona soczewica : 200g
Olej spod suszonych pomidorów : 100 ml
Cebula : 2 sztuki
Czosnek : 3-4 ząbki
Ziele angielskie : 2 sztuki
Liść laurowy : 3 sztuki
Sos sojowy : 3-4 łyżki
Oregano : 2 łyżeczki
Pieprz i sól : do smaku
Suszone pomidory : 1/2 słoiczka

Jeden z najpyszniejszych i najprostszych wegańskich pasztetów!

Składniki

Share

Przepis na pasztet z czerwonej soczewicy

Wegańskie pasztety są niesłychanie popularne, ale nie ma się czemu dziwić. Bardzo szybko i prosto można je wykonać, smakują rewelacyjnie i są relatywnie tanie do przygotowania. Dzisiejszym bohaterem wpisu, jest pasztet z czerwonej soczewicy.

W pasztecie znajdziemy kaszę jaglaną, która sprawia, że pasztet jest delikatny i zbity, oraz suszone pomidory, które… UWIELBIAM. Aromatyczny olej spod suszonych pomidorów sprawia, że cebulka smażona na nim jest obłędna 😍

Do pasztetu idealnie pasuje sojonez oraz wegański sos czosnkowy… jak zresztą do każdego pasztetu 😅

Pasztet z czerwonej soczewicy – WSKAZÓWKI

  • Foremka, której użyłem, miała 30x12cm
  • Wyłożyłem foremkę papierem do pieczenia. Możesz zamiast tego delikatnie ją natłuścić i obsypać bułką tartą lub zmielonymi orzechami.
  • Gotowy pasztet odstaw na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki, żeby stężał.
  • Przepisy na pasztet wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery 😊

Pasztet z czerwonej soczewicy

[Ocena: 4.7]




Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 100g
Czerwona soczewica : 200g
Olej spod suszonych pomidorów : 100 ml
Cebula : 2 sztuki
Czosnek : 3-4 ząbki
Ziele angielskie : 2 sztuki
Liść laurowy : 3 sztuki
Sos sojowy : 3-4 łyżki
Oregano : 2 łyżeczki
Pieprz i sól : do smaku
Suszone pomidory : 1/2 słoiczka

Wykonanie

1
Gotowe

Opłucz i ugotuj kaszę jaglaną oraz czerwoną soczewicę.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smaż na średnim/małym ogniu przez około 10 minut. Co jakiś czas zamieszaj.

3
Gotowe

Do kielicha blendera wrzuć ugotowaną kaszę i soczewicę, usmażoną cebulę (bez liści i ziela), wlej sos sojowy oraz dopraw pieprzem i oregano. Blenduj do momentu uzyskania jednolitej masy (około 1-2 minuty).

4
Gotowe

Do masy dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory i wymieszaj.

5
Gotowe

Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 40 minut. Gotowy pasztet odstaw na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki, żeby stężał.

Przepis na Kotlety z buraka
Poprzedni
Kotlety z buraka
Chutney z rabarbaru
Następny
Chutney z rabarbaru




Przepis na Kotlety z buraka
Kotlety z buraka
Chutney z rabarbaru
Chutney z rabarbaru
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments