Chlebek bananowy

0 0
Chlebek bananowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Banan: 1 sztuka
Mleko roślinne: 80 ml
Olej: 2 łyżki
Sok z cytryny: 1 łyżka
Cukier: 2 łyżki
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Cynamon: 1/2 łyżeczki
Sól: 1/2 łyżeczki
Mąka: 100g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Opcjonalnie
Rodzynki: garść
Orzechy włoskie: garść
Składniki na foremkę 20x7cm. Masz większą? Zwiększ ilość składników.

Najprostszy chlebek bananowy, którego zrobienie zajmie Ci zaledwie kilka minut!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

  • Składniki na foremkę 20x7cm. Masz większą? Zwiększ ilość składników.

Share

Są takie wypieki, które zawsze się udają. Wypróbuj chlebek bananowy z tego przepisu, a będziesz miał okazję się o tym przekonać. Chlebek? A może jednak… ciasto? Jak zwał, tak zwał – „bananowiec” to przepis szeroko znany i lubiany. Ponieważ jest po prostu przepyszny. Obłędnie pachnące cynamonem i wanilią bananowe ciasto to genialna przekąska. Sprawdzi się idealnie, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Zanim przystąpisz do działania, upewnij się, że masz w domu BAKALIE! Nie polecam ich pomijać – to prawdziwy game-changer. Rodzynki, daktyle, migdały, nerkowce, wiórki kokosowe… Coś innego? Co powiesz na orzechy włoskie, kruszone ziarna kakaowca albo kawałki czekolady? Wybierz swoje ulubione dodatki, a efekt Cię zachwyci!

Prosty przepis na chlebek bananowy

Na blogu jeszcze nie było podstawowego przepisu, na to ciasto bananowe, tak więc postanowiłem nadrobić zaległości. Jest już bezglutenowy chlebek bananowy z mąki gryczanej, bezglutenowe ciasto bananowe z truskawkami. Przyszedł czas na coś z glutenem 😅 Chlebek bananowy, to klasyka znana i lubiana chyba przez każdego.

Jakiej mąki użyć, żeby wyszedł chlebek bananowy?

U mnie było to pół na pół zwykłej, jasnej mąki pszennej oraz pełnoziarnistej. Na pewno możesz zrobić również z samej jasnej mąki pszennej lub orkiszowej.

Jakie dodatki do chlebka?

U mnie były to rodzynki i orzechy włoskie. Świetnie sprawdzą się też inne suszone owoce, orzechy i czekolada. Do ciasta bananowego bardzo fajnie pasują również wiórki kokosowe z suszonym ananasem, czy kandyzowana skórka z pomarańczy w towarzystwie czekolady.

Nie ma oczywiście obowiązku dodawania czegokolwiek do ciasta, ale naprawdę warto!

Jaka wielkość foremki?

U mnie była to mała foremka 20x7cm, czyli klasyczna foremka aluminiowa. Jeśli masz większą foremkę, to zwiększ „ilość porcji”.

Jeśli lubisz banany, to koniecznie sprawdź również m.in. przepis na racuchy z bananami 😍

Prosty przepis na chlebek bananowy

Interesują Cię wypieki bez glutenu? Do chlebka bananowego możesz użyć dowolnej mąki. Na blogu znajdziesz przepis na to kultowe ciasto z mąką gryczaną. Świetnie nada się również np. mąka kokosowa. Śmiało eksperymentuj z różnymi składnikami i baw się przy tym dobrze!

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Banan: 1 sztuka
Mleko roślinne: 80 ml
Olej: 2 łyżki
Sok z cytryny: 1 łyżka
Cukier: 2 łyżki
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Cynamon: 1/2 łyżeczki
Sól: 1/2 łyżeczki
Mąka: 100g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Opcjonalnie
Rodzynki: garść
Orzechy włoskie: garść
Składniki na foremkę 20x7cm. Masz większą? Zwiększ ilość składników.

Wykonanie

1
Gotowe

Obranego banana oraz resztę składników – oprócz mąki i proszku do pieczenia – zmiksuj blenderem albo umieść w misce i rozgnieć widelcem.

2
Gotowe

Dodaj mąkę i proszek, po czym dokładnie wymieszaj. Następnie dorzuć ulubione bakalie i ponownie wymieszaj.

3
Gotowe

Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Robisz większą porcję? Wydłuż czas pieczenia do 50-60 minut! Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wbij w środek chlebka drewniany patyczek. Suchy patyczek = ciasto gotowe.

Przepis na Płatki owsiane z bananem
previous
Płatki owsiane z bananem
Sałatka z ogórka po azjatycku
next
Sałatka z ogórka po azjatycku
Przepis na Płatki owsiane z bananem
previous
Płatki owsiane z bananem
Sałatka z ogórka po azjatycku
next
Sałatka z ogórka po azjatycku
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mariza

Oj…. a ja nie luuibię proszku fo pieczenia. Dwie łyżeczki to dużo! Czuję potem pieczenie na języku.
Nie można jakoś inaczej???

Konrad Budzyk

Można użyć np sody w jego miejsce 🙂

Dorota

Rzeczywiście bardzo dużo proszku do pieczenia, dałam 3 łyzeczki(podwójna porcja) i łyzeczkę sody, i smak proszkowy😔

Konrad Budzyk

Rzeczywiście 1 łyżeczka na porcję spokojnie by wystarczyła… 🙂

Cyprian

Nie rozumiem cz 1 porcja to jeden chleb

Konrad Budzyk

Jest to na jeden mały chlebek 🙂

Aga

Wyszedl zakalec…

Konrad Budzyk

A jakiej mąki Pani użyła? Czy był dodany proszek do pieczenia? Mi jeszcze w życiu z tego przepisu nie wyszedł zakalec… 🙂

8
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x