Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Składniki

Ilość porcji:
Banan : 1 sztuka
Mleko roślinne : 80 ml
Olej : 2 łyżki
Sok z cytryny : 1 łyżka
Cukier : 2 łyżki
Ekstrakt waniliowy : 1 łyżeczka
Cynamon : 1/2 łyżeczki
Sól : 1/2 łyżeczki
Mąka : 100g
Proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
Opcjonalnie
Rodzynki : garść
Orzechy włoskie : garść
Składniki na foremkę 20x7cm. Masz większą? Zwiększ ilość składników.

Najprostszy chlebek bananowy, którego zrobienie zajmie Ci zaledwie kilka minut!

Składniki

  • Opcjonalnie

  • Składniki na foremkę 20x7cm. Masz większą? Zwiększ ilość składników.

Share

Prosty przepis na chlebek bananowy

Na blogu jeszcze nie było podstawowego przepisu, na to ciasto bananowe, tak więc postanowiłem nadrobić zaległości. Jest już bezglutenowy chlebek bananowy z mąki gryczanej, bezglutenowe ciasto bananowe z truskawkami. Przyszedł czas na coś z glutenem 😅 Chlebek bananowy, to klasyka znana i lubiana chyba przez każdego.

Jakiej mąki użyć, żeby wyszedł chlebek bananowy?

U mnie było to pół na pół zwykłej, jasnej mąki pszennej oraz pełnoziarnistej. Na pewno możesz zrobić również z samej jasnej mąki pszennej lub orkiszowej.

Jakie dodatki do chlebka?

U mnie były to rodzynki i orzechy włoskie. Świetnie sprawdzą się też inne suszone owoce, orzechy i czekolada. Do ciasta bananowego bardzo fajnie pasują również wiórki kokosowe z suszonym ananasem, czy kandyzowana skórka z pomarańczy w towarzystwie czekolady.

Nie ma oczywiście obowiązku dodawania czegokolwiek do ciasta, ale naprawdę warto!

Jaka wielkość foremki?

U mnie była to mała foremka 20x7cm, czyli klasyczna foremka aluminiowa. Jeśli masz większą foremkę, to zwiększ “ilość porcji”.

Jeśli lubisz banany, to koniecznie sprawdź również m.in. przepis na racuchy z bananami 😍

Prosty przepis na chlebek bananowy

[Ocena: 4.7]




Składniki

Ilość porcji:
Banan : 1 sztuka
Mleko roślinne : 80 ml
Olej : 2 łyżki
Sok z cytryny : 1 łyżka
Cukier : 2 łyżki
Ekstrakt waniliowy : 1 łyżeczka
Cynamon : 1/2 łyżeczki
Sól : 1/2 łyżeczki
Mąka : 100g
Proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
Opcjonalnie
Rodzynki : garść
Orzechy włoskie : garść
Składniki na foremkę 20x7cm. Masz większą? Zwiększ ilość składników.

Wykonanie

1
Gotowe

Do miski daj obranego banana oraz pozostałe składniki, za wyjątkiem mąki i proszku do pieczenia. Rozgnieć i wymieszaj dokładnie przy pomocy widelca lub blenduj blenderem.

2
Gotowe

Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj ulubione dodatki (u mnie orzechy i rodzynki), ponownie wymieszaj.

3
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do foremki przenieś masę, włóż ją do piekarnika i piecz około 30-40 minut. Jeśli zrobisz w większej foremce, z większej ilości składników, to czas pieczenia się wydłuży do 50-60 minut! Możesz ciasto sprawdzić w trakcie pieczenia, wbijając patyczek w środek. Suchy patyczek = ciasto gotowe.

Przepis na Płatki owsiane z bananem
Poprzedni
Płatki owsiane z bananem
Przepis na kalafior pieczony w całości
Następny
Kalafior pieczony w całości




Przepis na Płatki owsiane z bananem
Płatki owsiane z bananem
Przepis na kalafior pieczony w całości
Kalafior pieczony w całości
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments