Ingredients
-
1 sztuka Banan
-
80 ml Mleko roślinne
-
2 łyżki Olej
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
2 łyżki Cukier
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
1/2 łyżeczki Cynamon
-
1/2 łyżeczki Sól
-
100g Mąka
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
Opcjonalnie
-
garść Rodzynki
-
garść Orzechy włoskie
-
Składniki na foremkę 20x7cm. Masz większą? Zwiększ ilość składników.
Są takie wypieki, które zawsze się udają. Wypróbuj chlebek bananowy z tego przepisu, a będziesz miał okazję się o tym przekonać. Chlebek? A może jednak… ciasto? Jak zwał, tak zwał – „bananowiec” to przepis szeroko znany i lubiany. Ponieważ jest po prostu przepyszny. Obłędnie pachnące cynamonem i wanilią bananowe ciasto to genialna przekąska. Sprawdzi się idealnie, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
Zanim przystąpisz do działania, upewnij się, że masz w domu BAKALIE! Nie polecam ich pomijać – to prawdziwy game-changer. Rodzynki, daktyle, migdały, nerkowce, wiórki kokosowe… Coś innego? Co powiesz na orzechy włoskie, kruszone ziarna kakaowca albo kawałki czekolady? Wybierz swoje ulubione dodatki, a efekt Cię zachwyci!
Prosty przepis na chlebek bananowy
Na blogu jeszcze nie było podstawowego przepisu, na to ciasto bananowe, tak więc postanowiłem nadrobić zaległości. Jest już bezglutenowy chlebek bananowy z mąki gryczanej, bezglutenowe ciasto bananowe z truskawkami. Przyszedł czas na coś z glutenem 😅 Chlebek bananowy, to klasyka znana i lubiana chyba przez każdego.
Jakiej mąki użyć, żeby wyszedł chlebek bananowy?
U mnie było to pół na pół zwykłej, jasnej mąki pszennej oraz pełnoziarnistej. Na pewno możesz zrobić również z samej jasnej mąki pszennej lub orkiszowej.
Jakie dodatki do chlebka?
U mnie były to rodzynki i orzechy włoskie. Świetnie sprawdzą się też inne suszone owoce, orzechy i czekolada. Do ciasta bananowego bardzo fajnie pasują również wiórki kokosowe z suszonym ananasem, czy kandyzowana skórka z pomarańczy w towarzystwie czekolady.
Nie ma oczywiście obowiązku dodawania czegokolwiek do ciasta, ale naprawdę warto!
Jaka wielkość foremki?
U mnie była to mała foremka 20x7cm, czyli klasyczna foremka aluminiowa. Jeśli masz większą foremkę, to zwiększ „ilość porcji”.
Jeśli lubisz banany, to koniecznie sprawdź również m.in. przepis na racuchy z bananami 😍
Interesują Cię wypieki bez glutenu? Do chlebka bananowego możesz użyć dowolnej mąki. Na blogu znajdziesz przepis na to kultowe ciasto z mąką gryczaną. Świetnie nada się również np. mąka kokosowa. Śmiało eksperymentuj z różnymi składnikami i baw się przy tym dobrze!
Składniki
Banan: 1 sztuka | |
Mleko roślinne: 80 ml | |
Olej: 2 łyżki | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Cukier: 2 łyżki | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Cynamon: 1/2 łyżeczki | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Mąka: 100g | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Opcjonalnie |
|
Rodzynki: garść | |
Orzechy włoskie: garść | |
Składniki na foremkę 20x7cm. Masz większą? Zwiększ ilość składników. |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Oj…. a ja nie luuibię proszku fo pieczenia. Dwie łyżeczki to dużo! Czuję potem pieczenie na języku.
Nie można jakoś inaczej???
Można użyć np sody w jego miejsce 🙂
Rzeczywiście bardzo dużo proszku do pieczenia, dałam 3 łyzeczki(podwójna porcja) i łyzeczkę sody, i smak proszkowy😔
Rzeczywiście 1 łyżeczka na porcję spokojnie by wystarczyła… 🙂
Nie rozumiem cz 1 porcja to jeden chleb
Jest to na jeden mały chlebek 🙂
Wyszedl zakalec…
A jakiej mąki Pani użyła? Czy był dodany proszek do pieczenia? Mi jeszcze w życiu z tego przepisu nie wyszedł zakalec… 🙂