Epicka zupa brokułowa

0 0
Epicka zupa brokułowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Olej: 3 łyżki
Ziemniaki: 2 sztuki
Brokuł: 1 sztuka
Bulion warzywny: 500 ml
Mleczko kokosowe: 200g
Musztarda: 2 łyżeczki
Płatki drożdżowe: 6 łyżek
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa: szczypta
Mąka pszenna: 2 łyżki
Mleko roślinne: 250 ml
Sok z cytryny: 1 łyżka
Pieprz i sól: do smaku

Chcesz skosztować NAJLEPSZEJ zupy z brokułami? Skorzystaj z tego przepisu!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Oj cóż to był za wspaniały obiad… Dzisiejsza EPICKA zupa brokułowa, to jak dla mnie najlepsza zupa z brokułami, jaką miałem okazję jeść. Kremowa i aromatyczna. W smaku wyczuwalne są nuty serowe dzięki użyciu płatków drożdżowych i papryki wędzonej… Prawdziwy HICIOR!

Epicka zupa brokułowa

Jeśli nawet nie jesteś fanem brokułów, to ta zupa Cię do nich z pewnością przekona. Świetna kompozycja smaków, jędrne warzywa… Jest tak wyśmienita, że ciężko znaleźć słowa, które chociaż w najmniejszym stopniu oddały by jej wyjątkowość. Koniecznie musisz ją ukręcić.

Zastanawiasz się z czym podać zupę? Polecam Ci własnej roboty chlebek z pesto, który również jest moim ideałem domowego pieczywa. Ewentualnie możesz również zrobić grzanki do zupy lub bułeczki czosnkowe.

Epicka zupa brokułowa

Zupa z brokułami – KĄCIK PORAD

  • Płatki drożdżowe, to nie to samo co zwykłe drożdże! Kliknij TUTAJ i zobacz jak one wyglądają i gdzie je dostaniesz.
  • Do przygotowania zupy użyłem mleka sojowego, ale każde inne również się nada.
  • Mąkę pszenną możesz również zastąpić inną np. bezglutenową lub zupełnie ją pominąć.
[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Olej: 3 łyżki
Ziemniaki: 2 sztuki
Brokuł: 1 sztuka
Bulion warzywny: 500 ml
Mleczko kokosowe: 200g
Musztarda: 2 łyżeczki
Płatki drożdżowe: 6 łyżek
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa: szczypta
Mąka pszenna: 2 łyżki
Mleko roślinne: 250 ml
Sok z cytryny: 1 łyżka
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki lub posiekaj. Smaż je na średnim ogniu przez 4-5 minut.

2
Gotowe

Do przysmażonej cebuli dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, podzielone na różyczki brokuły. Wlej bulion, mleczko kokosowe, dodaj musztardę, płatki drożdżowe, paprykę wędzoną oraz gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.

3
Gotowe

W kubeczku wymieszaj bardzo dokładnie mąkę z mlekiem, a następnie wlej całość do garnka wraz z sokiem z cytryny i wymieszaj. Zagotuj, zupa powinna delikatnie zgęstnieć. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli ziemniaki są już miękkie, to czas zajadać. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na Zakręcony chlebek z pesto
previous
Zakręcony chlebek z pesto
Drożdżówki z makiem
next
Drożdżówki z makiem
Przepis na Zakręcony chlebek z pesto
previous
Zakręcony chlebek z pesto
Drożdżówki z makiem
next
Drożdżówki z makiem
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kar

Czy płatki drożdżowe mogę zastąpić drożdżami instant?

Małgorzata

Zrobiłam tą zupę. I to jest od dzisiaj mija ulubiona brokułowa zupa 🙂

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x