• Home
  • Konfitura truskawkowa

Konfitura truskawkowa

0 0
Konfitura truskawkowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Truskawki:: 500g
Miód / Syrop klonowy:: 3 łyżki
Woda:: 5 łyżek

Nutritional information

25g
Porcja
22
Kalorie
0.3g
Białko
0.2g
Tłuszcz
5.6g
Węgl.
0.9g
Błonnik

Przestań kupować lub robić przesłodzone konfitury i dżemy! Konfitura truskawkowa bez cukru wychodzi pyszna i o wiele zdrowsza!

  • 30 min
  • Serves 10
  • Easy

Ingredients

Share

Konfitura truskawkowa

Buszując po sklepowych półkach, gdy mam masło orzechowe w koszyku, zawsze spoglądam za dobrej jakości dżemem lub konfiturą. Nie powiem, żeby w większych sklepach było to wyzwaniem, ale bardziej satysfakcjonujące, pyszniejsze i zdrowsze jest zrobienie smarowidła samodzielnie. Konfitura truskawkowa to mój kanapkowy klasyk. Używam jej czasami również do gofrów i naleśników, ale to na kanapce z masłem orzechowym robi furorę! Co ją wyróżnia? To że jest bez cukru i stosunkowo niskokaloryczna! Idealna jeśli dbasz o figurę, ale nie potrafisz odmówić sobie tej truskawkowej przyjemności.

Konfitura z truskawek nie wymaga od Was zaopatrywania się w najpiękniejsze, największe i jednocześnie najdroższe truskawki. Na placach i targowiskach można spotkać sprzedawców z owocami na przetwory. Zazwyczaj są one o 30-50% tańsze od regularnych owoców. Nie wyglądają one w koszyczku tak oszałamiająco, ale w słoiku różnicy nie zauważycie.

Konfitura z truskawek

Porady:

  • Syrop klonowy możesz z powodzeniem zastąpić cukrem.
  • Ilość użytego słodziwa zależy od tego jakie truskawki dorwiesz – może się okazać, że będzie trzeba konfiturę troszkę bardziej osłodzić.
  • Z podanych proporcji wychodzi mniej więcej słoiczek konfitury (250g).
[Ocena: 4.8]

Składniki

Ilość porcji:
Truskawki:: 500g
Miód / Syrop klonowy:: 3 łyżki
Woda:: 5 łyżek

Wykonanie

1
Gotowe

Na patelnię wrzuć truskawki pozbawione szypułek. Jeśli są duże, to pokrój je. Dodaj wodę oraz syrop klonowy i smaż na średnim ogniu przez około 30 minut lub do momentu, gdy konfitura zgęstnieje. W czasie smażenia owoce delikatnie rozgniataj. Gotową konfiturę przełóż do miseczki lub słoika.

previous
Bób pieczony
Ciasto z płatków owsianych
next
Ciasto z płatków owsianych
previous
Bób pieczony
Ciasto z płatków owsianych
next
Ciasto z płatków owsianych
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania_CookandLove

Do naleśników <3 Pychotka <3

Gosia 66

Masz Konrad słuszną rację nie ma jak swoje dźemy lub konfitury poprzednie lata robilam ale w tym roku u mnie w Swinoujsciu są po 10zl za kg Więc zamroziłam tylko na kilka kg na jogurty Pozdrawiam

Konrad Budzyk

To u mnie były po 5zł normalne i 3.5zł na przetwory…

Beata

A teraz sa po 25 zl i każdy kupuje… Chore czasy

Aga

Gdzie są po 25, najdroższe kupiłam za 12 zł a od tygodnia po 9

Iwona

Czy zagotowujesz również tę konfiturę?

Konrad Budzyk

Ja nie, ale spokojnie można to zrobić 🙂

Beata

Czy słodzone miodem lub syropem klonowym również przetrwają dłuższy czas?

Marika

Nie.moga się popsuć.trzeba je pasteryzowac

9
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here