Ingredients
-
500g Truskawki
-
3 łyżki Miód / Syrop klonowy
-
5 łyżek Woda
Konfitura truskawkowa
Buszując po sklepowych półkach, gdy mam masło orzechowe w koszyku, zawsze spoglądam za dobrej jakości dżemem lub konfiturą. Nie powiem, żeby w większych sklepach było to wyzwaniem, ale bardziej satysfakcjonujące, pyszniejsze i zdrowsze jest zrobienie smarowidła samodzielnie. Konfitura truskawkowa to mój kanapkowy klasyk. Używam jej czasami również do gofrów i naleśników, ale to na kanapce z masłem orzechowym robi furorę! Co ją wyróżnia? To że jest bez cukru i stosunkowo niskokaloryczna! Idealna jeśli dbasz o figurę, ale nie potrafisz odmówić sobie tej truskawkowej przyjemności.
Konfitura z truskawek nie wymaga od Was zaopatrywania się w najpiękniejsze, największe i jednocześnie najdroższe truskawki. Na placach i targowiskach można spotkać sprzedawców z owocami na przetwory. Zazwyczaj są one o 30-50% tańsze od regularnych owoców. Nie wyglądają one w koszyczku tak oszałamiająco, ale w słoiku różnicy nie zauważycie.
Porady:
- Syrop klonowy możesz z powodzeniem zastąpić cukrem.
- Ilość użytego słodziwa zależy od tego jakie truskawki dorwiesz – może się okazać, że będzie trzeba konfiturę troszkę bardziej osłodzić.
- Z podanych proporcji wychodzi mniej więcej słoiczek konfitury (250g).
Wykonanie
1
Gotowe
|
Do naleśników <3 Pychotka <3
Masz Konrad słuszną rację nie ma jak swoje dźemy lub konfitury poprzednie lata robilam ale w tym roku u mnie w Swinoujsciu są po 10zl za kg Więc zamroziłam tylko na kilka kg na jogurty Pozdrawiam
To u mnie były po 5zł normalne i 3.5zł na przetwory…
A teraz sa po 25 zl i każdy kupuje… Chore czasy
Gdzie są po 25, najdroższe kupiłam za 12 zł a od tygodnia po 9
Czy zagotowujesz również tę konfiturę?
Ja nie, ale spokojnie można to zrobić 🙂
Czy słodzone miodem lub syropem klonowym również przetrwają dłuższy czas?
Nie.moga się popsuć.trzeba je pasteryzowac