Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

Składniki

Ilość porcji:
Biała fasola : 2 puszki
Cebula biała : 1 duża
Jabłko : 1 małe
Granulat sojowy : 6 łyżek
Śliwki suszone : 4 sztuki
Sos sojowy jasny : 1 łyżka
Goździk : 2 sztuki
Jałowiec : 1 sztuka
Liść laurowy : 2 sztuki
Ziele angielskie : 2 sztuki
Olej kokosowy : 4 łyżki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Cebulka prażona : do smaku

Chcesz zaskoczyć rodzinę nową i ciekawą pastą? Smalec z fasoli się do takich zalicza! Bardzo ciekawy i wyjątkowy smak przypominający prawdziwy smalczyk.

Składniki

Share

Smalec wpisuje się nieodłącznie w “dobre praktyki” ze strony restauracji w stosunku do klienta na Podhalu. Przychodzisz na obiad z rodziną? Dostajesz na starcie na stół smalec, chleb i czasami ogórki. Taki appetizer polish style. Jest to odbierane jako miły gest ze strony restauracji lub karczmy, bo wygląda to tak, jakby chcieli nas ugościć i pokazać “czujcie się u nas dobrze”. Nie wiem jak wygląda sytuacja w innych regionach Polski, ale na południu jest to jeszcze czasami praktykowane.

Dodatkowym skojarzeniem dla mnie ze smalcem jest dawna praca i kierownik, który potrafił wyjadać smalec z foremki tak samo jak przeciętny człowiek je jogurt… dokładnie tak. Foremka ze smalcem w jedną łapę, w drugą łyżeczka (jak jej nie ma to nóż lub palec też mogą pójść w ruch) i nagle znika cała foremka – z tego co pamiętam – około 250-300g tłuszczu z solą. Fuj.

Dużo zdrowszą opcją dla powyższych wspominek jest smalec z fasoli. Bardzo prosty, bo wystarczy nam fasola z puszki, stosunkowo zdrowy, ponieważ nie ma tutaj dużej ilości tłuszczu jak w jego pierwowzorze. Poza kwestiami zdrowotnymi wynikającymi z mniejszej ilości tłuszczu mamy tutaj dużo więcej smaków niż w przeciętnym smalcu ze sklepowej półki. Ja bardzo lubię dodatek śliwek, ale jest to opcjonalne. Nie każdy lubi ich słodycz. Obowiązkowe natomiast jest jabłko. Bez niego nie wyobrażam sobie żadnego smalcu, ani tego odzwierzęcego, ani tego z fasoli.

A dla Ciebie czym jest smalec? Jakieś wspomnienie lub skojarzenie?

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Biała fasola : 2 puszki
Cebula biała : 1 duża
Jabłko : 1 małe
Granulat sojowy : 6 łyżek
Śliwki suszone : 4 sztuki
Sos sojowy jasny : 1 łyżka
Goździk : 2 sztuki
Jałowiec : 1 sztuka
Liść laurowy : 2 sztuki
Ziele angielskie : 2 sztuki
Olej kokosowy : 4 łyżki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Cebulka prażona : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz goździki, jałowca, liście laurowe, ziele angielskie.

2
Gotowe

Wymieszaj i smaż do czasu zeszklenia cebuli.

3
Gotowe

W międzyczasie przepłucz fasolkę na sitku, daj do miski i zblenduj na gładko.

4
Gotowe

Z cebuli wyjmij goździki, jałowca, liście laurowe, ziele angielskie i wywal. Nie będą już dłużej potrzebne. Dodaj starte jabłko i sos sojowy. Smaż 5 minut.

5
Gotowe

Dodaj granulat i opcjonalnie śliwki. Smaż kolejne 5-10 minut.

6
Gotowe

Do cebuli z jabłkiem i granulatem dodaj zblendowaną fasolę, wymieszaj dokładnie i przełóż do słoiczków lub jeśli masz ochotę dodaj cebulkę prażoną, wymieszaj i dopiero wtedy przekładaj. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dla lepszej konsystencji dodaj oleju.

Poprzedni
Wegański parmezan
Następny
Dahl z czerwonej soczewicy




Wegański parmezan
Dahl z czerwonej soczewicy
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna

Witam, czy granulat jest niezbedny ? Badz czy mozna go zastapic? Nie jem soi ani kukurydzy ze wzgledu na gmo.

Anna

Dzieki, kiedys juz robilam z kasza, ale zmiekła i nie byla juz jak skwarki 😉 . Btw – wierzysz w to ? 😉

Anna

🙂