Ingredients
-
300g Bób
-
1 duży Pomidor
-
3 gruntowe Ogórek zielony
-
6 sztuk Rzodkiewka
-
1/4 pęczka Natka pietruszki
-
100g Kasza kuskus
-
Dressing
-
3 łyżeczki Musztarda
-
3 łyżki Olej
-
4 łyżki Sok z cytryny
-
2 łyżki Miód / Syrop klonowy
-
szczypta Sól
-
szczypta Pieprz czarny
Sałatka z bobem
Były pierogi i bób pieczony, więc teraz na blogu gości sałatka z bobem. Jak widać można go wpleść wszędzie – niczym zbereźności, dwuznaczności i cukier. Ja zdecydowałem się połączyć bób z kuskusem, kilkoma warzywami i moim ulubionym, musztardowym dressingiem. Jeśli chcesz przygotować wersję bezglutenową tej sałatki, to kuskus zastąp np. kaszą jaglaną ugotowaną na sypko. Będzie równie pysznie.
Teraz chodzi za mną pomysł wykorzystania bobu w deserze i zupie… Trzeba się wybrać na kleparz po kolejne paczki z bobem i poeksperymentować póki jeszcze jest dostępny. A jak Wy wykorzystujecie bób? Tworzycie coś kreatywnego i przechodzącego ludzkie pojęcie czy po prostu wcinacie zaraz po ugotowaniu?
Zobacz inne przepisy z bobem
Składniki
Bób:: 300g | |
Pomidor:: 1 duży | |
Ogórek zielony:: 3 gruntowe | |
Rzodkiewka:: 6 sztuk | |
Natka pietruszki:: 1/4 pęczka | |
Kasza kuskus:: 100g | |
Dressing |
|
Musztarda:: 3 łyżeczki | |
Olej:: 3 łyżki | |
Sok z cytryny:: 4 łyżki | |
Miód / Syrop klonowy:: 2 łyżki | |
Sól:: szczypta | |
Pieprz czarny:: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj bób (sprawdź jak się gotuje bób) i go obierz. |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|