Indyjska zupa kalafiorowa

Indyjska zupa kalafiorowa

Składniki

Ilość porcji:
Kalafior : 1/2 główki
Ciecierzyca : 1 puszka
Ziemniaki : 2 sztuki 200g
Pomidory w puszce : 2 puszki
Cebula czerwona : 1 sztuka
Czosnek : 3 ząbki
Czerwona pasta curry : 1 łyżka
Kumin : 1/2 łyżeczki
Bulion warzywny : 1 litr
Sok z cytryny : 2 łyżki
Olej : 2 łyżki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Natka pietruszki : do podania

Znudziła Ci się klasyczna kalafiorowa? Z pomocą przybywam! Tym razem indyjska zupa kalafiorowa podbije Twoje kubki smakowe.

Składniki

Share

Indyjska zupa kalafiorowa

Nie od dziś jestem wielkim fanem gotowców. Jednym z moich ulubionych, jest czerwona pasta curry, która sprawiła, że dzisiejsza zupa kalafiorowa jest… PETARDĄ! Nadaje charakteru i lekkiej ostrości, jest czymś zupełnie innym, niż przyprawa curry (żółty proszek). Poza dzisiejszą zupą, można użyć jej, żeby wyczarować dahl z czerwonej soczewicy. Również jest bardzo prosty w wykonaniu, a smakiem zachwyca.

Zupa w tym wydaniu, bardzo często gości u mnie w restauracji i zbiera dobre recenzje, co tym bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, że muszę się nią z Tobą podzielić.

Pasta curry, której ja używałem -> KLIKNIJ

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Kalafior : 1/2 główki
Ciecierzyca : 1 puszka
Ziemniaki : 2 sztuki 200g
Pomidory w puszce : 2 puszki
Cebula czerwona : 1 sztuka
Czosnek : 3 ząbki
Czerwona pasta curry : 1 łyżka
Kumin : 1/2 łyżeczki
Bulion warzywny : 1 litr
Sok z cytryny : 2 łyżki
Olej : 2 łyżki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Natka pietruszki : do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż ją przez minutę, a następnie dodaj pastę curry, posiekany czosnek, kumin i smaż kolejne 30 sekund.

2
Gotowe

Do garnka dorzuć odsączoną ciecierzycę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, kalafiora podzielonego na różyczki, wlej bulion i gotuj do miękkości ziemniaków.

3
Gotowe

Gdy ziemniaki są już miękkie, dodaj pomidory (jeśli są w calości, to zmiksuj), sól, pieprz oraz sok z cytryny (opcjonalnie) i gotuj przez kolejne 3-5 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Poprzedni
Kotleciki z kalafiora – przepis na kotlety z kalafiora
Następny
Zupa krem z pieczarek




Kotleciki z kalafiora – przepis na kotlety z kalafiora
Zupa krem z pieczarek
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iga

Przepyszna jest ta zupa 🙂

Lubię zupę kalafiorową w wersji klasycznej, ale Twoja propozycja wydaje się również ciekawa 🙂 Tej natki pietruszki dałabym jak najwięcej bo to prawdziwa bomba witaminy C, żelaza i polifenoli!

Katarzyna

Robiłam tę zupę bez ciecierzycy. Odkryłam sama smak i pokochałam. Teraz spróbuję wg tego przepisu. Dzięki, bo moja nie miała nazwy😘

Magdalena

Ja dodałam na koniec mleczko kokosowe, i wyszło genialnie. Będę to danie powtarzać. Dla mnie zdecydowanie lepsza niż tradycyjna kalafiorowa 👍🤤