Kotlety z buraka

Kotlety z buraka

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 150g przed ugotowaniem
Burak : 400g
Orzechy włoskie : 100g
Słonecznik : 50g
Czerwona cebula : 1 sztuka
Czosnek : 2-3 ząbki
Bułka tarta : 50-100g
Mąka : 50g
Olej : 5 łyżek
Sos sojowy : 3 łyżki
Ocet balsamiczny : 2 łyżki
Cukier : 1 łyżka
Tymianek : 2 łyżeczki
Pieprz i sól : do smaku

Proste, szybkie i przede wszystkim... PYSZNE kotleciki z buraka!

Składniki

Share

Kotlety z buraka

Bardzo często kotlety z buraka służyły mi jako wsad do burgera. Tym razem jednak miałem ochotę na typowo obiadowe danie. Upiekłem ziemniaki z rozmarynem, ukręciłem sałatkę z rukolą, pomidorami, truskawkami, sosem balsamicznym i otrzymałem pełnoprawny, pyszny obiad.

Czy kotlety z buraka można mrozić?

Oczywiście, że tak! Możesz je zjeść zaraz po upieczeniu, przechowywać w lodówce, lub nawet zamrozić. Nie stracą na smaku i nie będą się rozpadać.

Jeśli chcesz przy okazji ukręcić jakiś sos, który wzbogaci kotleciki z buraka, to z całą pewnością warto zrobić wegański sos czosnkowy oraz wegańskie pesto bazyliowe. Oba te sosy świetnie pasują do buraka 😍

Masz więcej buraków? Lubisz ich smak? Koniecznie wypróbuj hummus z pieczonym burakiem.

Przepis na Kotlety z buraka

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 150g przed ugotowaniem
Burak : 400g
Orzechy włoskie : 100g
Słonecznik : 50g
Czerwona cebula : 1 sztuka
Czosnek : 2-3 ząbki
Bułka tarta : 50-100g
Mąka : 50g
Olej : 5 łyżek
Sos sojowy : 3 łyżki
Ocet balsamiczny : 2 łyżki
Cukier : 1 łyżka
Tymianek : 2 łyżeczki
Pieprz i sól : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj kaszę jaglaną. Do ugotowanej kaszy zetrzyj na grubych oczkach obranego buraka.

2
Gotowe

Orzechy włoskie oraz czosnek posiekaj, cebulę pokrój w kostkę. Umieść wszystkie składniki w misce z kaszą i wyrabiaj przy pomocy rąk. Bułkę tartą najlepiej dodawać stopniowo. U mnie weszło 50g bułki tartej. Jeśli masa będzie zbyt "luźna", to dodaj jeszcze troszkę bułki tartej. Spróbuj i dopraw do smaku.

3
Gotowe

Formuj kotleciki. U mnie kotleciki miały 130g i wyszło mi ich 12 sztuk. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika, możesz je posmarować olejem.

4
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż blachę i piecz pierwsze około 20-25 minut. Po tym czasie obróć kotleciki na drugą stronę i piecz jeszcze około 10 minut.

Stir-fry z łodygą brokuła
Poprzedni
Stir-fry z łodygą brokuła
Pasztet z czerwonej soczewicy
Następny
Pasztet z czerwonej soczewicy




Stir-fry z łodygą brokuła
Stir-fry z łodygą brokuła
Pasztet z czerwonej soczewicy
Pasztet z czerwonej soczewicy
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments