Podpłomyki z patelni

0 0
Podpłomyki z patelni

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna: 200g + do podsypania
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Sól: 1 łyżeczka
Woda lub mleko roślinne: 100 ml
Oliwa lub olej: 2 łyżki
Do smażenia
Oliwa lub olej: 2-3 łyżki

Proste pieczywo bez drożdży i piekarnika? Podpłomyki z patelni będą idealne!

  • 15 minut
  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • Do smażenia

Share

Podpłomyki z patelni

Podpłomyki, czyli płaskie chlebki, są z nami od dawien dawna. Za granicą można je spotkać pod nazwą „flatbread”. Można powiedzieć, że jest to idealne, kryzysowe pieczywo, ponieważ do ich wykonania nie potrzeba nam drożdży, piekarnika ani dużo czasu. Klasycznie podpłomyki robi się bez proszku do pieczenia, ale ja jednak wolę, gdy moje wypieki są pulchne. Tak więc dzisiaj zaproponuję Ci mój ulubiony przepis na podpłomyki z patelni.

Czym są podpłomyki?

W skrócie jest to płaskie, bardzo proste do zrobienia pieczywo. Prosty, bardzo prymitywny wypiek, bez użycia drożdży. W dużym uproszeczeniu można powiedzieć, że jest to… uproszczona wersja chlebów naan, które zresztą są bardzo popularne u mnie na blogu.

Z czym podawać podpłomyki?

Odpowiedź jest jeszcze prostsza, niż ten przepis… z czym tylko chcesz! Jest to jednocześnie niezwykłe i zwykłe pieczywo. Niezwykle proste w przygotowaniu i zwyczajne w użyciu. Jeśli jednak miałbym dać jakieś moje typu, to z pewnością wszelkie hummusy i pasty, oraz dania obiadowe takie jak dahl z czerwonej soczewicy, wegański butter chicken, czy wreszcie curry z cukinią lub z batatami.

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna: 200g + do podsypania
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Sól: 1 łyżeczka
Woda lub mleko roślinne: 100 ml
Oliwa lub olej: 2 łyżki
Do smażenia
Oliwa lub olej: 2-3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

W misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj wodę lub mleko oraz oliwę lub olej i wyrób gładkie ciasto. Ma być delikatne i nie przywierać do rąk. Gotowe ciasto odstaw na bok i przykryj ściereczką na około 10 minut, żeby "odpoczęło".

2
Gotowe

Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oleju. Ciasto podziel na 6 części. Każdą z nich rozwałkuj na taki kształt, jaki chcesz - ważne, żeby ciasto było cienkie jak na... cienką pizze. Nie masz wałka? Użyj okrągłej butelki!

Smaż placki partiami na patelni z obu stron po 2-3 minuty. Mają się ładnie zarumienić.

3
Gotowe

Gotowe placki układaj pod ściereczką, żeby nie stwardniały i... gotowe! Teraz możesz podawać z czym chcesz. Ja polecam z pysznościami z książki hummusy i pasty

Konrad Budzyk

previous
Wiosenne risotto ze szparagami
next
Szybka zupa krem ze szparagów
previous
Wiosenne risotto ze szparagami
next
Szybka zupa krem ze szparagów
Subscribe
Powiadom o
guest
42 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta

Czy z innej maki tez wyjdzie? Np gryczanej albo kukurydzianej?

Konrad Budzyk

Oj niestety nie 🙁 Ewentualnie mix bezglutenowy

Dnia Hoppe

Witaj, właśnie, że wyjdą z mąki gryczanej bo ja robię już od wielu lat. Proponuję eksperymenty i spróbować 🙂

Konrad Budzyk

Dobrze wiedzieć! 🙂

Wiwi

Z kukurydzianej wyjdą pewnie takie na wzór arepas

lunami

Super wyszly. Dzieki!

Konrad Budzyk

<3

Yo_siatkowska

Pyszne, smakują jak solone paluszki!

Jola

Można proporcje?

Konrad Budzyk

Obecnie jest mała awaria na wersji mobilnej. Wersja komputerowa jest w pełni funkcjonująca. Pracuję nad naprawą 🙂

Marcin

Czy proporcje nie zostały zaburzone? Wydaje mi się, że wcześniej wody było 100ml…

Konrad Budzyk

Tak, zgadza się – przez pomyłkę nie w tym wpisie „poprawiłem” 🙂 Dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂

Basia

Czy wyjdą z mąki pełnoziarnistej do chleba?

Konrad Budzyk

Szczerze, to nie robiłem. Wydaje mi się, że tak, ale na pewno nie będą takie delikatne 🙂

Monika

Ja robiłam, wyjdą!

Matt Antoni

Dużo roboty: wyrabianie, rozwałkowywanie.
Potrzebny sprzęt: stolnica (wałkowanie).
Moja kuchnia jest maleńka, brak miejsca na stolnicę. Dziękuję, ale to nie dla mnie.

Aga

Ja nie mam stolnicy i robię na blacie, tym bardziej, że placuszki są malutkie, więc ilość potrzebnego miejsca jest minimalna. A wyrabianie tego ciasta trwa 2 minuty, bo super się wszystko łączy.

Monika

To ciasto jest tak fajne, że można spokojnie odrywać kawałki prosto z miski i rozpłaszczać w rękach – bez walka i stolnicy. Nie wiem po co narzekać, nikt do robienia nie zmusza 😉

Konrad Budzyk

🙂 Dokładnie, zrobienie jest super proste! 🙂

Majkelek

Jesli twoja „kuchnia” nie dźwignie wyrobu podpłomyka to chyba mieszkasz w namiocie ( i to małym … )

Bersi

Jakie dużo roboty! 🤣 My robimy podpłomyki na każdym evencie z rekonstrukcji i to robimy „na kolanie” bez blatu czy tam stolnicy, wałka, pieca itp tylko na ognisku

Krzysztof

Zdecydowanie polecam. Pyszne, proste i szybkie w wykonaniu.

Konrad Budzyk

Dziękuję 🙂

Przemek

Z maki z samopszy wyszlo fajnie. Polecam.

Konrad Budzyk

Super! 🙂

Agnieszka

Idealne na śniadanie gdy zabraknie w domu pieczywa. Smaczne, ciepłe i sycące!
Będą u mnie częściej!

Konrad Budzyk

Super! 🙂

Maria

Najlepszy przepis! Korzystam regularnie – a jak czasem potrzebuję zagęścić ciasto to dodaje juz wtedy mąkę orkiszowa.

I generalnie propsy za interaktywną miarkę, na różną liczbę porcji ;)))

Konrad Budzyk

O kurczę, bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂

42
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x