Podpłomyki z patelni

Podpłomyki z patelni

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna : 200g + do podsypania
Proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
Sól : 1 łyżeczka
Woda lub mleko roślinne : 100ml
Oliwa lub olej : 3 łyżki
Do smażenia
Oliwa lub olej : 2-3 łyżki

Proste pieczywo bez drożdży i piekarnika? Podpłomyki z patelni będą idealne!

Składniki

  • Do smażenia

Share

Podpłomyki z patelni

Podpłomyki, czyli płaskie chlebki, są z nami od dawien dawna. Za granicą można je spotkać pod nazwą “flatbread”. Można powiedzieć, że jest to idealne, kryzysowe pieczywo, ponieważ do ich wykonania nie potrzeba nam drożdży, piekarnika ani dużo czasu. Klasycznie podpłomyki robi się bez proszku do pieczenia, ale ja jednak wolę, gdy moje wypieki są pulchne. Tak więc dzisiaj zaproponuję Ci mój ulubiony przepis na podpłomyki z patelni.

Czym są podpłomyki?

W skrócie jest to płaskie, bardzo proste do zrobienia pieczywo. Prosty, bardzo prymitywny wypiek, bez użycia drożdży. W dużym uproszeczeniu można powiedzieć, że jest to… uproszczona wersja chlebów naan, które zresztą są bardzo popularne u mnie na blogu.

Z czym podawać podpłomyki?

Odpowiedź jest jeszcze prostsza, niż ten przepis… z czym tylko chcesz! Jest to jednocześnie niezwykłe i zwykłe pieczywo. Niezwykle proste w przygotowaniu i zwyczajne w użyciu. Jeśli jednak miałbym dać jakieś moje typu, to z pewnością wszelkie hummusy i pasty, oraz dania obiadowe takie jak dahl z czerwonej soczewicy, wegański butter chicken, czy wreszcie curry z cukinią lub z batatami.

[Ocena: 4.9]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna : 200g + do podsypania
Proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
Sól : 1 łyżeczka
Woda lub mleko roślinne : 100ml
Oliwa lub olej : 3 łyżki
Do smażenia
Oliwa lub olej : 2-3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

W misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj wodę lub mleko oraz oliwę lub olej i wyrób gładkie ciasto. Ma być delikatne i nie przywierać do rąk. Gotowe ciasto odstaw na bok i przykryj ściereczką na około 10 minut, żeby "odpoczęło".

2
Gotowe

Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oleju. Ciasto podziel na 6 części. Każdą z nich rozwałkuj na taki kształt, jaki chcesz - ważne, żeby ciasto było cienkie jak na... cienką pizze. Nie masz wałka? Użyj okrągłej butelki!

Smaż placki partiami na patelni z obu stron po 2-3 minuty. Mają się ładnie zarumienić.

3
Gotowe

Gotowe placki układaj pod ściereczką, żeby nie stwardniały i... gotowe! Teraz możesz podawać z czym chcesz. Ja polecam z pysznościami z książki hummusy i pasty

Poprzedni
Wiosenne risotto ze szparagami
Następny
Szybka zupa krem ze szparagów




Wiosenne risotto ze szparagami
Szybka zupa krem ze szparagów
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta

Czy z innej maki tez wyjdzie? Np gryczanej albo kukurydzianej?

lunami

Super wyszly. Dzieki!

Yo_siatkowska

Pyszne, smakują jak solone paluszki!