Hummus przepis – Jak zrobić hummus?

Hummus przepis – Jak zrobić hummus?

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca: 1 puszka 1 kubek ugotowanej
Tahini: 3 łyżki
Czosnek: 1 ząbek
Woda: bardzo zimna 6 łyżek
Sok z cytryny: 2 łyżki
Kumin: 1/2 łyżeczki
Sól: do smaku
na wierzch oliwa oraz posiekana pietruszka, kumin lub słodka papryka

Nutritional information

100g
Porcja
132
Kalorie
5g
Białka
8g
Tłuszcze
11g
Węglowodany
  • 5 minut
  • Serves 1
  • Easy

Ingredients

  • na wierzch oliwa oraz posiekana pietruszka, kumin lub słodka papryka

Share

Jak zrobić hummus? Hummus przepis

Jedną z najpopularniejszych i znanych właściwie na całym świecie potraw kuchni Bliskiego Wschodu bez wątpienia jest hummus. Tamtejsze kraje od dawna toczą „spór” o to, które państwo jest autorem oryginalnego przepisu na tę pastę, jednak większość teorii wskazuje, że jest to Liban lub Izrael. Bez względu na pochodzenie przekąski – jej skład i sposób przygotowania od wielu lat pozostaje niezmienny.

Słowo „hummus” oznacza po prostu ciecierzycę, która jest głównym składnikiem pasty. Od dawna zyskuje ona popularność, głównie w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jednak obecnie nawet mięsożercy zachwycają się tym daniem. Wysoka zawartość białka w strączkach (prawie 20 gramów w 100 g produktu) sprawia również, że ta bliskowschodnia pasta często jest ważnym elementem sposobu żywienia sportowców.?

Jak zrobić hummus? Hummus przepis

Jak zrobić hummus?

Podstawową wersją hummusu jest ta, składająca się jedynie z kilku składników – ugotowanej cieciorki, sezamowej pasty – tahini, soku z cytryny, oliwy z oliwek, wody i soli. Jednak popularność przystawki sprawiła, że powstało bardzo dużo jej wariantów. Do najpopularniejszych należą pasty:

  • z suszonymi pomidorami,
  • z gotowanymi burakami,
  • z pieczoną papryką, marchewką lub batatem,
  • z warzywami liściastymi – pietruszką, bazylią lub szpinakiem.

Ja najbardziej lubię opcję klasyczną z dodatkiem kminu rzymskiego (kuminu), który nadaje orientalnego smaku.
Popyt na tego typu przekąski wynika głównie z ich wszechstronności. Krem z ciecierzycy idealnie sprawdzi się jako pasta na kanapki, dodatek do chipsów, warzyw, sałatek, a także jako pełnowartościowe śniadanie. Dobrze komponuje się z winem, serami i krakersami, a jego przygotowanie jest naprawdę błyskawiczne. Przyrządzenie hummusu to szybka i prosta sprawa. Przy użyciu odpowiedniego blendera (ja przyrządzam w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: Z kodem „BLENDMAN” zyskasz dodatkowe 10% rabatu na blender!) nie powinno zająć więcej niż 10 minut. Oczywiście libańską pastę można kupić właściwie w każdym sklepie, jednak jej domowa wersja jest nie tylko dużo tańsza, ale także smaczniejsza i zdrowsza. Własnoręcznie zrobiona nie zawiera żadnych konserwantów i niepotrzebnych dodatków, a Ty możesz dobrać proporcje składników i zmodyfikować przepis na hummus według własnych preferencji.

Przepis na hummus

Najdłuższym etapem robienia hummusu jest z pewnością przyrządzanie i gotowanie podstawowego składnika. Strączki należy moczyć w zimnej wodzie przez około 10 godzin. Dlatego, jeśli planujesz pastę na śniadanie, najlepiej zostawić na noc zalaną miskę ciecierzycy. Następnie całą zawartość naczynia trzeba dobrze wypłukać i gotować ok. 1-1,5 godziny. Oczywiście można zrobić od razu większą ilość, podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Dokładny proces przygotowywania i obróbki warzyw strączkowych opisałem tu: Jak ugotować fasolę i inne strączki? Warto również sprawdzić jak zrobić tahini.

Jednak zarówno ugotowana cieciorka w puszce, jak i tahini – pasta z sezamu – dostępne są w wielu sklepach. Ta opcja z pewnością oszczędza czas potrzebny do przygotowania tej przekąski. Przed zakupem dokładnie sprawdź skład produktów i wybierz ten, bez zbędnych dodatków i polepszaczy smaku.

Na dniach będę również robił hummus z suszonymi pomidorami. Już dawno go nie jadłem, a jest to naprawdę świetne połączenie. Wróćmy jednak do klasyka.

Jeśli lubisz pasty, to polecam Ci moją książkę pt. „Hummusy i pasty„. Znajdziesz tam wiele inspiracji!

Jak zrobić idealny hummus?

Hummus przygotowany zgodnie z poniższym przepisem będzie miał bardzo delikatną konsystencję, a jednocześnie wyrazisty, niepowtarzalny smak. Jeśli lubisz pasty, to polecam Ci moją książkę pt. „Hummusy i pasty”. Znajdziesz tam wiele inspiracji!

Smacznego!

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca: 1 puszka 1 kubek ugotowanej
Tahini: 3 łyżki
Czosnek: 1 ząbek
Woda: bardzo zimna 6 łyżek
Sok z cytryny: 2 łyżki
Kumin: 1/2 łyżeczki
Sól: do smaku
na wierzch oliwa oraz posiekana pietruszka, kumin lub słodka papryka

Wykonanie

1
Gotowe

Ciecierzycę odsącz z zalewy (jeśli używasz tej w puszce) lub wody, w której się gotowała i umieść w misce lub kielichu blendera.

2
Gotowe

Dodaj obrany ząbek czosnku, pastę sezamową tahini, sok z cytryny, wodę, sól i inne przyprawy (nie zapomnij o kuminie!).

3
Gotowe

Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, o jednolitej konsystencji (jeśli pasta będzie za gęsta, dodaj odpowiednią ilość wody).

4
Gotowe

Drobno posiekaj świeżą natkę pietruszki.

5
Gotowe

Przełóż hummus do czystej miseczki.

6
Gotowe

Polej niewielką ilością oliwy z oliwek, posyp posiekaną pietruszką i oprósz mielonym kuminem, wędzoną papryką lub innymi, ulubionymi przyprawami.

7
Gotowe

Serwuj z pieczywem, warzywami, chipsami z tortilli lub po prostu wyjadaj palcami!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Zielony koktajl z rukolą
previous
Zielony koktajl z rukolą
Granola kokosowa | Przepis na granolę
next
Granola kokosowa
Zielony koktajl z rukolą
previous
Zielony koktajl z rukolą
Granola kokosowa | Przepis na granolę
next
Granola kokosowa
Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna

Mam pytanie odnośnie samej ciecierzycy. Należy kupić taką „suchą” i samemu ugotować? Widziałam jeszcze w puszkach (chyba konserwowa) lub słoikach i się zastanawiam czy taka inna „odmiana” ma znaczenie…

Marta

Jak długo taki hummus może stać? Trzeba go zjeść na świeżo?

Ewqa

Robiłam wielokrotnie ale nigdy nie uzyskałam kremowej konsystencji,pewnie wina blendera.Część domowników nie toleruje kuminu a druga część uznaje,ze konieczna jest pasta tahini.Ale pasta gości na stałe w naszym menu.

Kropelka

Ja tak właśnie ugotowałam cieciorkę po namoczeniu i z łyżeczką sody.
Pastę tahini zrobiłam z czarnego prażonego sezamu.
Mój pierwszy humus dla mnie jest rewelacyjnym odkryciem,po prostu coś fantastycznego.

Kasia

Zrobiłam To moje pierwsze podejście do hummusu i tahini. Użyłam ciecierzycy ze słoika, konsystencja wyszła kremowa. Pyszna pasta 🙂 Dziekuję za przepis i pozdrawiam!

Agnieszka

Czy podana gramatura ciecierzycy to produkt po ugotowaniu czy suche ziarenka?

iwona

Zdaje misie czy przepis został zmodyfikowany?

dorota

Hej,wlasie zrobiłam z twojego przepisu i musze powiedziec,ze wyszedł badrzo dobry! mniam

14
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x