Jak zrobić hummus? Prosty przepis

Jak zrobić hummus? Prosty przepis

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 1 kubek ugotowanej 1 puszka
Tahini : 3 łyżki
Czosnek : 1 ząbek
Woda : 6 łyżek bardzo zimna
Sok z cytryny : 2 łyżki
Kumin : 1/2 łyżeczki
Sól : do smaku
na wierzch oliwa oraz posiekana pietruszka, kumin lub słodka papryka

Składniki

  • na wierzch oliwa oraz posiekana pietruszka, kumin lub słodka papryka

Share

Jak zrobić hummus? Prosty przepis na hummus

Hummus jest pastą pochodzącą z Bliskiego Wschodu, a dokładniej z Libanu. Jego podstawą jest dobrze ugotowana ciecierzyca oraz tahini. Dla mnie klasycznym dodatkiem jest kmin rzymski (kumin) oraz na wierzchu konkretna ilość oliwy z oliwek. Przepis na hummus jest bardzo prosty. Mam nadzieję, że wypróbujesz.

Znany na całym  świecie głównie za sprawą wegetarian i wegan, zdobywa również uznanie wśród mięsożerców. Świetnie się sprawdzi zarówno na szybkie śniadanie jako pasta do chleba, jak i sos, w którym będziemy maczać ogórki, krakersy, paluchy (zarówno te chlebowe, jak i własne). Dobrze komponuje się z winem, jest bardzo szybka do przygotowania (można użyć ciecierzycy z puszki), dlatego też będzie rewelacyjna na imprezy i wizyty niezapowiedzianych gości. Tych ostatnich można niby olać ze względu na przyjście nieproszonym, ale po co skoro mamy dzięki temu okazję do zrobienia hummusu?

Jak zrobić hummus? Prosty przepis

Na dniach będę również robił hummus z suszonymi pomidorami. Już dawno go nie jadłem, a jest to naprawdę świetne połączenie. Wróćmy jednak do klasyka.

Jeśli lubisz pasty, to polecam Ci moją książkę pt. “Hummusy i pasty“. Znajdziesz tam wiele inspiracji!

Jak zrobić idealny hummus?

Dobrze ugotuj ciecierzycę lub użyj cieciorki z puszki. 1 kubek = 1 puszka. Jak ugotować fasolę i inne strączki? Sprawdź również jak zrobić tahini.

Przepis na hummus wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery 😍

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 1 kubek ugotowanej 1 puszka
Tahini : 3 łyżki
Czosnek : 1 ząbek
Woda : 6 łyżek bardzo zimna
Sok z cytryny : 2 łyżki
Kumin : 1/2 łyżeczki
Sól : do smaku
na wierzch oliwa oraz posiekana pietruszka, kumin lub słodka papryka

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w misce lub kielichu blendera i miksuj na gładką, kremową masę - około 3 minuty.

2
Gotowe

Przełóż do miseczki, w której chcesz podać, polej oliwą i posyp wcześniej posiekaną pietruszką, i zajadaj z ulubionym pieczywem, snakami lub maczaj w nim własne palce.

Przepis na masło orzechowe
Poprzedni
Masło orzechowe
Wegańska pasta bezrybna przepis
Następny
Pasta bezrybna




Przepis na masło orzechowe
Masło orzechowe
Wegańska pasta bezrybna przepis
Pasta bezrybna
Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna

Mam pytanie odnośnie samej ciecierzycy. Należy kupić taką “suchą” i samemu ugotować? Widziałam jeszcze w puszkach (chyba konserwowa) lub słoikach i się zastanawiam czy taka inna “odmiana” ma znaczenie…

Marta

Jak długo taki hummus może stać? Trzeba go zjeść na świeżo?

Ewqa

Robiłam wielokrotnie ale nigdy nie uzyskałam kremowej konsystencji,pewnie wina blendera.Część domowników nie toleruje kuminu a druga część uznaje,ze konieczna jest pasta tahini.Ale pasta gości na stałe w naszym menu.

Kropelka

Ja tak właśnie ugotowałam cieciorkę po namoczeniu i z łyżeczką sody.
Pastę tahini zrobiłam z czarnego prażonego sezamu.
Mój pierwszy humus dla mnie jest rewelacyjnym odkryciem,po prostu coś fantastycznego.

Kasia

Zrobiłam To moje pierwsze podejście do hummusu i tahini. Użyłam ciecierzycy ze słoika, konsystencja wyszła kremowa. Pyszna pasta 🙂 Dziekuję za przepis i pozdrawiam!

Agnieszka

Czy podana gramatura ciecierzycy to produkt po ugotowaniu czy suche ziarenka?

iwona

Zdaje misie czy przepis został zmodyfikowany?

dorota

Hej,wlasie zrobiłam z twojego przepisu i musze powiedziec,ze wyszedł badrzo dobry! mniam