Sojonez – Wegański Majonez

Sojonez – Wegański Majonez

Składniki

Ilość porcji:
Mleko sojowe : 200ml
Olej : 300ml W razie potrzeby więcej
Płatki drożdżowe : 2 łyżki
Musztarda : 1 łyżka U mnie delikatesowa
Czarna sól : 1-2 łyżeczki
Sok z cytryny : 2 łyżki
Pieprz : 1/2 łyżeczki
Czosnek jest fajnym dodatkiem. Jeśli lubisz, to koniecznie dodaj

Prosty, szybki... po prostu najlepszy przepis na wegański majonez!

Składniki

  • Czosnek jest fajnym dodatkiem. Jeśli lubisz, to koniecznie dodaj

Share

Przepis na sojonez, czyli wegański majonez

Sojonez wykonany jest głównie na mleku sojowym (najlepiej niesłodzonym) z dużą ilością oleju. Ja używam najczęściej oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, bo jest zdrowszy od rafinowanego. Zmienia on natomiast kolor majonezu na żółty, dlatego jeśli chcesz uzyskać biały wegański majonez, to użyj zwykłego oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

Bardzo ważnym składnikiem jest też czarna sól, która daje jajecznego aromatu oraz płatki drożdżowe. Na pewno nie można powiedzieć, że jest on light, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi zjedzenie łyżeczki, łyżki… czy słoika majonezu 😂 Świetnie sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek.

W dzieciństwie również często robiłem wraz z siostrą kanapki z majonezem posypane prażoną cebulką… tyle tłuszczu, tyle niezdrowego jedzenia, a tyle szczęścia to dawało. Dzisiaj też, dzięki temu przepisowi, mogę cofnąć się do tamtych czasów i zasmakować tego, co myślałem, że przechodząc na weganizm utraciłem bezpowrotnie. Jest to oczywiście jedna z wielu wersji na wegański majonez. Można zrobić go również z wody spod ciecierzycy, kalafiora, fasoli… postaram się w przyszłości przedstawić ich jak najwięcej. Sojonez to klasyka, która mam nadzieję przypadnie Ci do gustu.

Gdzie znajdziesz płatki drożdżowe? -> Kliknij!

Przepis na wegański majonez wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery 😍

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mleko sojowe : 200ml
Olej : 300ml W razie potrzeby więcej
Płatki drożdżowe : 2 łyżki
Musztarda : 1 łyżka U mnie delikatesowa
Czarna sól : 1-2 łyżeczki
Sok z cytryny : 2 łyżki
Pieprz : 1/2 łyżeczki
Czosnek jest fajnym dodatkiem. Jeśli lubisz, to koniecznie dodaj

Wykonanie

1
Gotowe

Jeśli używasz czosnku posiekaj go i dodaj z pozostałymi składnikami (poza olejem) do kielicha blendera (możesz również spróbować zrobić go ręcznym blenderem w wysokim pojemniku - zrób wtedy z 1/2 porcji)

2
Gotowe

Blenduj wszystko przez 1-2 minuty. Następnie zacznij powoli dolewać olej.

3
Gotowe

Skończ dolewanie gdy konsystencja będzie dla Ciebie satysfakcjonująca. Pamiętaj tylko, aby nie przerywać procesu wlewania oleju na dłużej niż kilka sekund, ponieważ majonez może nie wyjść.

Przepis na wegańskie pesto bazyliowe z bazylii i nerkowców
Poprzedni
Wegańskie pesto bazyliowe
Kotlety bezjajeczne z kaszy jaglanej
Następny
Kotlety bezjajeczne z kaszy jaglanej




Przepis na wegańskie pesto bazyliowe z bazylii i nerkowców
Wegańskie pesto bazyliowe
Kotlety bezjajeczne z kaszy jaglanej
Kotlety bezjajeczne z kaszy jaglanej
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna

czy platki drozdzowe sa konieczne? w proszku sie nie sprawdza?

Oliwia

Tylko nie w proszku!! płatki są nieaktywne, a w proszku są zwykłe drożdże!
Dziękuję autorze za przepis! 🙂

agnieszka

kurcze a co jest w zwykłych drożdżach nie tak bo nie wiem :/

Anna

Jak długo można go przechowywać?

Karolina

Witaj! Czy można dodać inne mleko? (poza migdałowym :P) wiem że te dwa najlepiej się nadają do tego typu spraw ale niestety alergia.
Dzięki i pozdrawiam

Karolina

Tak myślałam, dzięki 🙂
Robisz dobrą robotę! 😉
Pozdrawiam.