Chleb z mąki gryczanej

0 0
Chleb z mąki gryczanej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka gryczana:: 100g
Skrobia ziemniaczana:: 25g
Siemię lniane:: 2 łyżki
Sól:: 1/2 łyżeczki
Woda:: 120ml
Cukier:: 2 łyżeczki
Świeże drożdże:: 10g
Olej:: do wysmarowania
Opcjonalnie
Pestki dyni:: do ozdoby

Nutritional information

Chleb
Porcja
593
Kalorie
20g
Białko
10.5g
Tłuszcz
101g
Węgl.
7.5g
Błonnik

Szukasz szybkiego i bezglutenowego chleba? Dobrze trafiłeś, bo chleb z mąki gryczanej właśnie taki jest! Pulchny, prosty i... nie czuć w nim gryki!

  • 80 min
  • Serves 1
  • Easy

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Chleb z mąki gryczanej

Na blogu od bardzo dawna jest chleb z kaszy gryczanej, który cieszy się wśród Was ogromną popularnością. Nie ma jednak przepisów idealnych. O ile, jeśli mamy rękę do chleba, to wychodzi on pulchny i „suchy”, to są niestety czytelnicy tego zacnego bloga, którym za entym razem nie chce on wyjść. Starają się i kombinują, a to wszystko na marne… Poza tym jego przygotowanie jest czasochłonne, bo musi on odstać… Do wszystkich niecierpliwych i pechowców przybywam z przepisem na chleb z mąki gryczanej, który robi się bardzo szybko, wyrasta jak głupi i jest przepyszny! Taki chleb gryczany to musi już naprawdę wyjść każdemu!

Chleb z mąki gryczanej

Chleb z mąki gryczanej – czym udekorować?

Ja robiłem go z dodatkiem prażonej dyni na wierzchu, ale świetnie sprawdzą się również inne ziarna, jak słonecznik czy sezam.

Czy chleb z mąki gryczanej mocno pachnie gryką?

W moim odczuciu gryka jest tu minimalnie wyczuwalna. O ile w chlebie z kaszy gryczanej bardziej dawała się we znaki swoim zapaszkiem, o tyle tutaj tego problemu po prostu nie ma. Nie lubisz smaku i zapachu kaszy gryczanej? Ten chleb jest dla ciebie!

Chleb z mąki gryczanej

W jakiej foremce piec chleb z mąki gryczanej?

Foremka, której użyłem do przygotowania chlebka, ma wymiary 10,5 cm x 23,5 cm i jest zwykłą aluminiową „jednorazówką”. Nie wiem jak zachowa się chlebek w foremce silikonowej lub naczyniu glinianym. Jeśli zrobisz, to koniecznie daj znać!

Chleb gryczany – co jeszcze z kaszy?

Kasza gryczana świetnie sprawdzi się również na śniadanie! Gryczanka, to taki odpowiednik jaglanki. Do chleba gryczanego fajnie będzie pasowała pasta warzywna z kaszą gryczaną. co prawda brzmi to jak jedzenie chleba z bułką, ale naprawdę warto spróbować.

[Ocena: 4.4]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka gryczana:: 100g
Skrobia ziemniaczana:: 25g
Siemię lniane:: 2 łyżki
Sól:: 1/2 łyżeczki
Woda:: 120ml
Cukier:: 2 łyżeczki
Świeże drożdże:: 10g
Olej:: do wysmarowania
Opcjonalnie
Pestki dyni:: do ozdoby

Wykonanie

1
Gotowe

Do kubeczka pokrusz drożdże, dodaj cukier i wlej letnią wodę (całą podaną w przepisie). Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

2
Gotowe

Do miski przesiej mąkę gryczaną i ziemniaczaną. Dodaj zmielone siemię lniane oraz sól. Wymieszaj. Dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto. Konsystencja ciasta powinna przypominać budyń. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej wody.

Sprawdź koniecznie gdzie dostaniesz mąkę gryczaną w najniższej cenie -> Kliknij

Pamiętaj, żeby wybrać jasną :)

3
Gotowe

Foremkę wysmaruj olejem i obsyp mąką gryczaną. Przelej wyrobione ciasto, obsyp opcjonalnie ziarnami. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Gdy chlebek jest już wyrośnięty, wstaw go do piekarnika i piecz przez około 40 minut. Po 30 minutach, jeśli wierzch jest blady, możesz posmarować go delikatnie wodą i piec dalej. Po wyjęciu z piekarnika odstaw chlebek do lekkiego wystygnięcia, a następnie wyjmij go z foremki i studź na kratce.

Konrad Budzyk

Chlebek bananowy z mąki gryczanej
previous
Chlebek bananowy z mąki gryczanej
Gofry bezglutenowe
next
Gofry bezglutenowe
Chlebek bananowy z mąki gryczanej
previous
Chlebek bananowy z mąki gryczanej
Gofry bezglutenowe
next
Gofry bezglutenowe
Subscribe
Powiadom o
guest
150 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna

Cześć, super przepis. Czy da się to zrobić w maszynie do chleba?
pozdrawiam
Anna

Konrad Budzyk

Dziękuję 🙂 Nie robiłem, ale wydaje mi się, że tak 🙂

Anna

to będę próbować 😉

Anna

Pani Anno, czy chleb wyszedł w maszynie?

Aneta

Robiłam wczoraj w maszynie. Wyszedł. Przepyszny!

Alina

Proszę mi powiedzieć jaki program Pani wybrała?

Kasia

Czy make gryczana moge uzyskac poprzez zmielenie kaszy gryczanej?? Jesli tak to ktorej palonej czy niepalonej??

Konrad Budzyk

Oczywiście 🙂 Tylko kasza niepalona 🙂

Mon

Czy można użyć suchych drozdy?

Konrad Budzyk

Tak, bez problemu 🙂

Marusza

Ale ile ich wtedy dodać?

Konrad Budzyk

około 5g na taką ilość mąki 🙂

Milena

Witam, a piec z termoobiegiem? 😊

Konrad Budzyk

Bez 🙂

Anna

Kurcze mam piekarnik tylko z termoobiegiem. Myslisz ze wyjdzie?

Konrad Budzyk

Myślę, że tak 🙂

Honorata

Jeżeli używasz termoobieg to ustawiasz ok.30 stopni mniej niż do pieczenia bez termoobiegu ☺️

Sara

Zrobiłam w foremce silikonowej i wyszedł super.

Konrad Budzyk

Ooo bardzo się cieszę 🙂

Aneta

A ja zrobiłam dzisiaj w silikonowej i zakalec 🙁 z wierzchu ładny, przypieczony, a w środku miękki i lepki jak glina :'(

Ania

Gdzieś czytałam, że właśnie foremki silikonowe mogą być tego powodem, ponieważ zupełnie inaczej rozprowadzają ciepło i wypiek zamiast się piec, gotuje się… :/ Chyba coś w tym jest…

Konrad Budzyk

Hmm w sumie może coś w tym być!

Honorata

A ja piekę w drewnianej konstrukcji lub w formie Tupperware z pokrywką .

Ola

Rewelacyjny przepis. Dziękuję 🙂

Teresa

Bardzo dobry chleb. Upiekłam i zajadamy. Zwiększyłam x 5. Wyszła całkiem pokaźna forma.

Kamil

a ile piekłaś w większych zwiększonych proporcjach. Czas się wydłużył ?

Iwona

Cześć Konrad 🙂 upiekłam ten chlebek któryś już raz i zastanawiam się nad czymś: 1 – jaką rolę w tym przepisie pełni siemię lniane? oraz 2 – czy można by zamienić mąkę gryczaną np na ryżową ciemną? Co o tym sądzisz? A tak wogóle do chlebek przepyszny i dziękuję za przepis, pozdrawiam

Konrad Budzyk

Dodaję dla zdrowotności i lepszej konsystencji (potencjalnie) 🙂 Ale głównie zdrowotność. Hmm można spróbować, ale nie mam doświadczenia 🙁

Iwona

Dzięki za odpowiedz, pytałam o siemię bo zdarzają się mi słabsze dni i mam po nim rewolucje i sensacje 🙂 a co do prób zamiany na inne mąki to jeśli się zdecyduję spróbować dam znać ja wyszło. Pozdrawiam

Iwona

Cześć Konrad – zaryzykowałam i zrobiłam ten chleb z dodatkiem 100-150 g maki ryżowej zamiast gryczanej, reszta mąk wg przepisu. Dodałam siemienia tylko 2 łyżeczki bez mielenia i ciut koperku, foremkę obsypałam płatkami owsianymi. Rezultat: chlebek smaczny, delikatniejszy w smaku,jednak muszę powiedzieć że z mąką ryżową podczas pieczenia wierzch chleba (skórka) pęka mocno i się zapada, co po przekrojeniu nie wygląda najładniej jednak zakalca nie ma i można go jeść choć ułożenie dodatków na kromce stwarza kłopot. Konrad wiesz może czemu tak się dzieje?? Czemu tak pęka i się zapada? Pozdrawiam

Konrad Budzyk

Szczerze, to nie mam pojęcia… musiałbym pokombinować coś i sprawdzić na własnej skórze 🙂

Iwona

Dzięki, następnym razem wrócę do podstawowego przepisu – pozdrawiam 🙂

Gosia

siemię lniane skleja ciasto, jak jajko
można też dodać łuskę babki jajowatej zamiast siemienia.

Aga

W jakim celu dodaje sie skrobie. Jaki efekt będzie jeśli z niej zrezygnuje. Pozdrawiam serdecznie

Konrad Budzyk

Dzięki skrobi nie jest piaszczysty i lepiej się trzyma 🙂

Magdalena

Co robię źle 🙁 wlałam do foremki, pięknie wyrósł o po wsadzeniu do nagrzanego piekarnika zapadł sie i już taki został brzydki zapadnięty

Konrad Budzyk

Hmm szczerze, to nie mam pojęcia, bo ja takiej sytuacji nie miałem… Na dniach znowu będę robił, to zwrócę uwagę czy coś takiego wystąpi 🙂

Ern

Niestety mam tak samo. Może to wina nieświeżych drożdży?

Anna

Mój też tak zrobił. Najpierw wyrósł jak głupi, a potem klapnął. Ale i tak był pulchny. Żadnego zakalca. Podejrzewam, że za późno go wstawiłam (notorycznie zapominam o zostawionym cieście. tak było i tym razem. A że ciasto jest luźne, to dopóki nie zacznie się ścinać, to wydaje się bardziej podatne na zapadanie, niż normalne drożdżowe, które jest bardziej zwarte jako surowe).

Magdalena2

Może ja też w takim razie za późno wstawiłam, czasem przeciągnę niepotrzebnie

Magdalena2

ja miałam świeże drożdze a wyszło mi właśnie tak samo, płaski, ale wydaje się być upieczony

Magdalena2

Witam, ja mam taką samą sytuację, przekroiłam go i nie ma zakalca, tak nie wygląda przynajmniej a jest delikatny w smaku, cięzko coś na nim ułożyć ale jest dobry i smakuje. tylko wyszedł płaski, ie dałam tylko siemienia lnianego

Monika

Hej mi też tak wyszedł kiedy zrobiłam tak jak Konrad napisał w przepisie czyl ciasto rośnie w formie, a potem wstaiasz do piekarnika.
Drugi chleb zrobiłam w innej procedurze: ciasto do wyrośnięcia zostało w misce, po 30 min wyrośnięte przemieszałam łyżką z trzy razy, żeby ciasto się od gazowało i dopiero w tedy do formy i pieczenia. Chleb nie opadł 😁.
Może Konrad użył skrótu myślowego w przepisie 🙂

Werka

Wyrastanie w formie trwało zwyczajnie zbyt długo, należy zmniejszyć czas wyrastania w formie + bardzo delikatnie obchodzić się z formą. Uderzanie, lub podmuch gorącego powietrza z piekarnika przy dużym wyrośnięciu powoduje uciekanie gazu z ciasta, więc opada, bo nie ma się już jak trzymać 😉

Jada

Zapadł się ponieważ było tam powietrze, chleb trzeba odgazować czyli łopatką przemieszać i wtedy widać co jest pod skórką. Można wtedy jeszcze poczekać lub do piekarnika i trochę podrośnie

Sylwia

Mówią że drożdże lubią ciepło i nie lubią przeciągów tak mnie uczyła babcia nie wolno otwierać okien bo ciasto może opaść i delikatnie wsadzać do piekarnika

150
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x