Chleb z mąki gryczanej

Chleb z mąki gryczanej

Składniki

Ilość porcji:
Mąka gryczana : 100g
Skrobia ziemniaczana : 25g
Siemię lniane : 2 łyżki
Sól : 1/2 łyżeczki
Woda : 120ml
Cukier : 2 łyżeczki
Świeże drożdże : 10g
Olej : do wysmarowania
Opcjonalnie
Pestki dyni : do ozdoby

Szukasz szybkiego i bezglutenowego chleba? Dobrze trafiłeś, bo chleb z mąki gryczanej właśnie taki jest! Pulchny, prosty i... nie czuć w nim gryki!

Składniki

  • Opcjonalnie

Share

Chleb z mąki gryczanej

Na blogu od bardzo dawna jest chleb z kaszy gryczanej, który cieszy się wśród Was ogromną popularnością. Nie ma jednak przepisów idealnych. O ile, jeśli mamy rękę do chleba, to wychodzi on pulchny i “suchy”, to są niestety czytelnicy tego zacnego bloga, którym za entym razem nie chce on wyjść. Starają się i kombinują, a to wszystko na marne… Poza tym jego przygotowanie jest czasochłonne, bo musi on odstać… Do wszystkich niecierpliwych i pechowców przybywam z przepisem na chleb z mąki gryczanej, który robi się bardzo szybko, wyrasta jak głupi i jest przepyszny! Taki chleb gryczany to musi już naprawdę wyjść każdemu!

Chleb z mąki gryczanej

Chleb z mąki gryczanej – czym udekorować?

Ja robiłem go z dodatkiem prażonej dyni na wierzchu, ale świetnie sprawdzą się również inne ziarna, jak słonecznik czy sezam.

Czy chleb z mąki gryczanej mocno pachnie gryką?

W moim odczuciu gryka jest tu minimalnie wyczuwalna. O ile w chlebie z kaszy gryczanej bardziej dawała się we znaki swoim zapaszkiem, o tyle tutaj tego problemu po prostu nie ma. Nie lubisz smaku i zapachu kaszy gryczanej? Ten chleb jest dla ciebie!

Chleb z mąki gryczanej

W jakiej foremce piec chleb z mąki gryczanej?

Foremka, której użyłem do przygotowania chlebka, ma wymiary 10,5 cm x 23,5 cm i jest zwykłą aluminiową “jednorazówką”. Nie wiem jak zachowa się chlebek w foremce silikonowej lub naczyniu glinianym. Jeśli zrobisz, to koniecznie daj znać!

Chleb gryczany – co jeszcze z kaszy?

Kasza gryczana świetnie sprawdzi się również na śniadanie! Gryczanka, to taki odpowiednik jaglanki. Do chleba gryczanego fajnie będzie pasowała pasta warzywna z kaszą gryczaną. co prawda brzmi to jak jedzenie chleba z bułką, ale naprawdę warto spróbować.

[Ocena: 4.3]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka gryczana : 100g
Skrobia ziemniaczana : 25g
Siemię lniane : 2 łyżki
Sól : 1/2 łyżeczki
Woda : 120ml
Cukier : 2 łyżeczki
Świeże drożdże : 10g
Olej : do wysmarowania
Opcjonalnie
Pestki dyni : do ozdoby

Wykonanie

1
Gotowe

Do kubeczka pokrusz drożdże, dodaj cukier i wlej letnią wodę (całą podaną w przepisie). Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

2
Gotowe

Do miski przesiej mąkę gryczaną i ziemniaczaną. Dodaj zmielone siemię lniane oraz sól. Wymieszaj. Dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto. Konsystencja ciasta powinna przypominać budyń. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej wody.

Sprawdź koniecznie gdzie dostaniesz mąkę gryczaną w najniższej cenie -> Kliknij

Pamiętaj, żeby wybrać jasną :)

3
Gotowe

Foremkę wysmaruj olejem i obsyp mąką gryczaną. Przelej wyrobione ciasto, obsyp opcjonalnie ziarnami. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Gdy chlebek jest już wyrośnięty, wstaw go do piekarnika i piecz przez około 40 minut. Po 30 minutach, jeśli wierzch jest blady, możesz posmarować go delikatnie wodą i piec dalej. Po wyjęciu z piekarnika odstaw chlebek do lekkiego wystygnięcia, a następnie wyjmij go z foremki i studź na kratce.

Chlebek bananowy z mąki gryczanej
Poprzedni
Chlebek bananowy z mąki gryczanej
Gofry bezglutenowe
Następny
Gofry bezglutenowe




Chlebek bananowy z mąki gryczanej
Chlebek bananowy z mąki gryczanej
Gofry bezglutenowe
Gofry bezglutenowe
Subscribe
Powiadom o
guest
108 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna

Cześć, super przepis. Czy da się to zrobić w maszynie do chleba?
pozdrawiam
Anna

Anna

to będę próbować 😉

Kasia

Czy make gryczana moge uzyskac poprzez zmielenie kaszy gryczanej?? Jesli tak to ktorej palonej czy niepalonej??

Mon

Czy można użyć suchych drozdy?

Marusza

Ale ile ich wtedy dodać?

Milena

Witam, a piec z termoobiegiem? 😊

Sara

Zrobiłam w foremce silikonowej i wyszedł super.

Aneta

A ja zrobiłam dzisiaj w silikonowej i zakalec 🙁 z wierzchu ładny, przypieczony, a w środku miękki i lepki jak glina :'(

Ola

Rewelacyjny przepis. Dziękuję 🙂

Teresa

Bardzo dobry chleb. Upiekłam i zajadamy. Zwiększyłam x 5. Wyszła całkiem pokaźna forma.

Kamil

a ile piekłaś w większych zwiększonych proporcjach. Czas się wydłużył ?

Iwona

Cześć Konrad 🙂 upiekłam ten chlebek któryś już raz i zastanawiam się nad czymś: 1 – jaką rolę w tym przepisie pełni siemię lniane? oraz 2 – czy można by zamienić mąkę gryczaną np na ryżową ciemną? Co o tym sądzisz? A tak wogóle do chlebek przepyszny i dziękuję za przepis, pozdrawiam

Iwona

Dzięki za odpowiedz, pytałam o siemię bo zdarzają się mi słabsze dni i mam po nim rewolucje i sensacje 🙂 a co do prób zamiany na inne mąki to jeśli się zdecyduję spróbować dam znać ja wyszło. Pozdrawiam

Iwona

Cześć Konrad – zaryzykowałam i zrobiłam ten chleb z dodatkiem 100-150 g maki ryżowej zamiast gryczanej, reszta mąk wg przepisu. Dodałam siemienia tylko 2 łyżeczki bez mielenia i ciut koperku, foremkę obsypałam płatkami owsianymi. Rezultat: chlebek smaczny, delikatniejszy w smaku,jednak muszę powiedzieć że z mąką ryżową podczas pieczenia wierzch chleba (skórka) pęka mocno i się zapada, co po przekrojeniu nie wygląda najładniej jednak zakalca nie ma i można go jeść choć ułożenie dodatków na kromce stwarza kłopot. Konrad wiesz może czemu tak się dzieje?? Czemu tak pęka i się zapada? Pozdrawiam

Iwona

Dzięki, następnym razem wrócę do podstawowego przepisu – pozdrawiam 🙂

Aga

W jakim celu dodaje sie skrobie. Jaki efekt będzie jeśli z niej zrezygnuje. Pozdrawiam serdecznie

Magdalena

Co robię źle 🙁 wlałam do foremki, pięknie wyrósł o po wsadzeniu do nagrzanego piekarnika zapadł sie i już taki został brzydki zapadnięty

Ern

Niestety mam tak samo. Może to wina nieświeżych drożdży?

Anna

Mój też tak zrobił. Najpierw wyrósł jak głupi, a potem klapnął. Ale i tak był pulchny. Żadnego zakalca. Podejrzewam, że za późno go wstawiłam (notorycznie zapominam o zostawionym cieście. tak było i tym razem. A że ciasto jest luźne, to dopóki nie zacznie się ścinać, to wydaje się bardziej podatne na zapadanie, niż normalne drożdżowe, które jest bardziej zwarte jako surowe).

Magdalena2

Może ja też w takim razie za późno wstawiłam, czasem przeciągnę niepotrzebnie

Magdalena2

ja miałam świeże drożdze a wyszło mi właśnie tak samo, płaski, ale wydaje się być upieczony

Magdalena2

Witam, ja mam taką samą sytuację, przekroiłam go i nie ma zakalca, tak nie wygląda przynajmniej a jest delikatny w smaku, cięzko coś na nim ułożyć ale jest dobry i smakuje. tylko wyszedł płaski, ie dałam tylko siemienia lnianego

Monika

Hej mi też tak wyszedł kiedy zrobiłam tak jak Konrad napisał w przepisie czyl ciasto rośnie w formie, a potem wstaiasz do piekarnika.
Drugi chleb zrobiłam w innej procedurze: ciasto do wyrośnięcia zostało w misce, po 30 min wyrośnięte przemieszałam łyżką z trzy razy, żeby ciasto się od gazowało i dopiero w tedy do formy i pieczenia. Chleb nie opadł 😁.
Może Konrad użył skrótu myślowego w przepisie 🙂