Placki z cukinii i kukurydzy

Placki z cukinii i kukurydzy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cukinia: 1 sztuka
Kukurydza: 1/2 puszki
Cebula: 1/2 sztuki
Czosnek: 2 ząbki
Mąka: 100g
Oliwa: 3 łyżki
Oregano: 1 łyżeczka
Bazylia: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Olej: do smażenia
Opcjonalnie
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Przepis na placki z cukinii i kukurydzy

Myślę, że cukinii nikomu nie muszę przedstawiać, jest to rewelacyjne warzywo, które bardzo często jest widywane w mojej kuchni. Świetnie sprawdza się na grillu, można z niej zrobić makaron warzywny, a nawet ciasto! Dzisiaj jednak mam dla Was klasykę, czyli przepis na placki z cukinii z dodatkiem kukurydzy. Jak dla mnie to połączenie jest bezbłędne. Delikatna cukinia + chrupiąca i słodka kukurydza… to nie mogło się nie udać!

Placki z cukinii bez jajek?

Tak jest! Mąka plus woda zawarta w cukinii wystarczą. Placki dzięki temu są wegańskie, ładnie się lepią i wychodzą… jak na zdjęciu 😂

Z czym podawać placuszki?

Placki zaserwowałem z sosem sriracha. Uwielbiam połączenie słodkiego (tutaj słodka kukurydza) z ostrym sosem. Fajnie sprawdzi się również jogurt lub śmietanka. Do tego posiekana zielona cebulka… Taki obiad, to prawdziwa rewelacja.

To co chciałbym Ci jeszcze polecić, to wegańskie klopsiki, w których również znajdziesz cukinię. Poza tym mogą Cię zainteresować placki z soczewicy oraz curry z cukinią 😍

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Cukinia: 1 sztuka
Kukurydza: 1/2 puszki
Cebula: 1/2 sztuki
Czosnek: 2 ząbki
Mąka: 100g
Oliwa: 3 łyżki
Oregano: 1 łyżeczka
Bazylia: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Olej: do smażenia
Opcjonalnie
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Uformuj nie za duże placki (1 placek = 1 spora łyżka). Smaż z obu stron na średnim ogniu, na złoty kolor.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Sałatka z falafelem i granatem
Zupa z zielonej soczewicy
next
Zupa z zielonej soczewicy
previous
Sałatka z falafelem i granatem
Zupa z zielonej soczewicy
next
Zupa z zielonej soczewicy
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Robilam, ale z jajkiem, pychotka!

annA

A dałoby się je zrobić w piekarniku?

Moje propozycje

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x