Placki z cukinii i kukurydzy

0 0
Placki z cukinii i kukurydzy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cukinia: 1 sztuka
Kukurydza: 1/2 puszki
Cebula: 1/2 sztuki
Czosnek: 2 ząbki
Mąka: 100g
Oliwa: 3 łyżki
Oregano: 1 łyżeczka
Bazylia: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Olej: do smażenia
Opcjonalnie
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Przepis na placki z cukinii i kukurydzy

Myślę, że cukinii nikomu nie muszę przedstawiać, jest to rewelacyjne warzywo, które bardzo często jest widywane w mojej kuchni. Świetnie sprawdza się na grillu, można z niej zrobić makaron warzywny, a nawet ciasto! Dzisiaj jednak mam dla Was klasykę, czyli przepis na placki z cukinii z dodatkiem kukurydzy. Jak dla mnie to połączenie jest bezbłędne. Delikatna cukinia + chrupiąca i słodka kukurydza… to nie mogło się nie udać!

Placki z cukinii bez jajek?

Tak jest! Mąka plus woda zawarta w cukinii wystarczą. Placki dzięki temu są wegańskie, ładnie się lepią i wychodzą… jak na zdjęciu 😂

Z czym podawać placuszki?

Placki zaserwowałem z sosem sriracha. Uwielbiam połączenie słodkiego (tutaj słodka kukurydza) z ostrym sosem. Fajnie sprawdzi się również jogurt lub śmietanka. Do tego posiekana zielona cebulka… Taki obiad, to prawdziwa rewelacja.

To co chciałbym Ci jeszcze polecić, to wegańskie klopsiki, w których również znajdziesz cukinię. Poza tym mogą Cię zainteresować placki z soczewicy oraz curry z cukinią 😍

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Cukinia: 1 sztuka
Kukurydza: 1/2 puszki
Cebula: 1/2 sztuki
Czosnek: 2 ząbki
Mąka: 100g
Oliwa: 3 łyżki
Oregano: 1 łyżeczka
Bazylia: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Olej: do smażenia
Opcjonalnie
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Uformuj nie za duże placki (1 placek = 1 spora łyżka). Smaż z obu stron na średnim ogniu, na złoty kolor.

Konrad Budzyk

salatka z falafelem 1
previous
Sałatka z falafelem i granatem
Zupa z zielonej soczewicy
next
Zupa z zielonej soczewicy
salatka z falafelem 1
previous
Sałatka z falafelem i granatem
Zupa z zielonej soczewicy
next
Zupa z zielonej soczewicy
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Robilam, ale z jajkiem, pychotka!

Konrad Budzyk

<3

annA

A dałoby się je zrobić w piekarniku?

Konrad Budzyk

Nie robiłem, więc niestety nie wiem 🙁

Natalia

Czy one powinny być takie klejace w srodku? Czy wyszły mi zakalce? 😅

Konrad Budzyk

Musiały wyjść zakalce 🙁 A mąki było tyle co w przepisie dodane? Może troszkę za krótko smażone i dlatego? 🙂

Patrycja

A można takie placuszki zrobić w urządzeniu tefal snack collection? Mam płytkę na naleśniki i idealne było by na tamie placuszki. Ale czy taka masa pozwoli na zrobienie tego w urządzeniu ?

Konrad Budzyk

Szczerze, to nie mam pojęcia, bo nie próbowałem 🙁

Jola

Przepyszne placki 🙂 Jedynie zioła zamieniłam na domową przyprawę curry .

9
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x