Ingredients
-
200g Zielona soczewica
-
5 łyżek Oliwa z oliwek
-
2 duże Cebula
-
4-5 ząbków Czosnek
-
2 łyżki Cukier
-
2 łyżki Ocet balsamiczny
-
2 sztuki Marchewka
-
3 łyżki Sos sojowy
-
700g Passata
-
300 ml Woda
-
3 łyżeczki Papryka wędzona
-
3 łyżeczki Oregano
-
1 łyżeczka Kumin
-
1/2 łyżeczki Cynamon
-
do smaku Pieprz i sól
-
Beszamel
-
4 łyżki Olej
-
4 łyżki Mąka
-
600 ml Mleko roślinne
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
do smaku Pieprz i sól
-
16 sztuk Makaron LASAGNE
Wegańska lasagne z soczewicą
Za czasów gdy prowadziłem swoją restaurację, to właśnie wegańska lasagne z soczewicą cieszyła się największą popularnością. Zrobienie jej na lunch, było gwarancją dużego ruchu i oczywiście zadowolenia gości. Sam zresztą bardzo chętnie do niej wracam, bo po prostu zawsze wychodzi pyszna.
Pomimo tego, że dzisiejsza lasagne jest bez mięsa, to gwarantuję, że nic jej nie brakuje. Wspaniale podkręcony smak pomidorów cynamonem i octem balsamicznym, w połączeniu z kremowym beszamelem i dobrej jakości makaronem, to niebo w gębie. Jeśli do tego przygotujesz jakąś prostą surówkę, to zdobędziesz serca gości 😊
Kilka porad
- Lasagne z soczewicą najlepiej kroić po odczekaniu przynajmniej 15 minut od momentu wyjęcia jej z piekarnika. W przeciwnym razie, może się delikatnie rozpadać.
- Jeśli nie lubisz zielonej soczewicy, możesz ją zastąpić czerwoną.
- Masz ser roślinny? Możesz posypać lasagne między warstwami oraz po wierzchu.
- Moje naczynie do zapiekania miało wymiary około 30×30 cm.
- Z podanych proporcji wychodzą cztery solidne porcje!
- Chcesz uzyskać niższą lasagne? Możesz spokojnie zrobić trzy warstwy.
Składniki
Zielona soczewica: 200g | |
Oliwa z oliwek: 5 łyżek | |
Cebula: 2 duże | |
Czosnek: 4-5 ząbków | |
Cukier: 2 łyżki | |
Ocet balsamiczny: 2 łyżki | |
Marchewka: 2 sztuki | |
Sos sojowy: 3 łyżki | |
Passata: 700g | |
Woda: 300 ml | |
Papryka wędzona: 3 łyżeczki | |
Oregano: 3 łyżeczki | |
Kumin: 1 łyżeczka | |
Cynamon: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Beszamel |
|
Olej: 4 łyżki | |
Mąka: 4 łyżki | |
Mleko roślinne: 600 ml | |
Gałka muszkatołowa: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Makaron LASAGNE: 16 sztuk |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Beszamel |
5
Gotowe
|
SkładanieNa dnie naczynia do zapiekania rozprowadź niecałą chochelkę beszamelu, ułóż po całości jedną warstwę makaronu (jeśli są luki, to połam makaron i uzupełnij je). Na makaron daj około chochelkę czerwonego sosu z soczewicą i rozprowadź dokładnie, na to beszamel i powtarzaj czynność do uzyskania czterech warstw. Lasagne kończymy sosem czerwonym i beszamelem, tak jak na ostatnim obrazku. |
6
Gotowe
|
Wygląda obłędnie <3
Jaka pyszna 🙂
Prezentuje się przepysznie 🙂
Bardzo apetycznie wygląda.
Z soczewicą jeszcze nie jadłam! Muszę koniecznie wypróbować! <3
Dobra, namówiłeś mnie. Upał jak cholera, a ja włączam piekarnik! Ale dla kawałeczka takiej lasagne to i się roztopię 🙂
Oj warto, warto 🙂
Już w piekarniku-nie mogę się doczekać 😋😋😋
Super! Życzę smacznego 🙂
Świetnie wygląda, takiej wegańskiej nigdy nie jadłam.
Jeny to zdjęcie powinno być zabronione – co za FOODPORN <3 uwielbiam lasagne z soczewicą – Twoja jest przeapetyczna!
Jej, jak ona wygląda <3 Lubię lazanie z soczewicą. Ja robię taką z pieczarkami. Kiedyś spróbuję i Twojej propozycji 🙂