Wegańska lasagne z soczewicą

Wegańska lasagne z soczewicą

Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica : 200g
Oliwa z oliwek : 5 łyżek
Cebula : 2 duże
Czosnek : 4-5 ząbków
Cukier : 2 łyżki
Ocet balsamiczny : 2 łyżki
Marchewka : 2 sztuki
Sos sojowy : 3 łyżki
Passata : 700g
Woda : 300 ml
Papryka wędzona : 3 łyżeczki
Oregano : 3 łyżeczki
Kumin : 1 łyżeczka
Cynamon : 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól : do smaku
Beszamel
Olej : 4 łyżki
Mąka : 4 łyżki
Mleko roślinne : 600 ml
Gałka muszkatołowa : szczypta
Pieprz i sól : do smaku
Makaron LASAGNE : 16 sztuk

Pełna smaku, aromatyczna i roślinna! Lasagna bez mięsa, której nic nie brakuje.

Składniki

  • Beszamel

Share

Wegańska lasagne z soczewicą

Za czasów gdy prowadziłem swoją restaurację, to właśnie wegańska lasagne z soczewicą cieszyła się największą popularnością. Zrobienie jej na lunch, było gwarancją dużego ruchu i oczywiście zadowolenia gości. Sam zresztą bardzo chętnie do niej wracam, bo po prostu zawsze wychodzi pyszna.

Pomimo tego, że dzisiejsza lasagne jest bez mięsa, to gwarantuję, że nic jej nie brakuje. Wspaniale podkręcony smak pomidorów cynamonem i octem balsamicznym, w połączeniu z kremowym beszamelem i dobrej jakości makaronem, to niebo w gębie. Jeśli do tego przygotujesz jakąś prostą surówkę, to zdobędziesz serca gości 😊

Kilka porad

  • Lasagne z soczewicą najlepiej kroić po odczekaniu przynajmniej 15 minut od momentu wyjęcia jej z piekarnika. W przeciwnym razie, może się delikatnie rozpadać.
  • Jeśli nie lubisz zielonej soczewicy, możesz ją zastąpić czerwoną.
  • Masz ser roślinny? Możesz posypać lasagne między warstwami oraz po wierzchu.
  • Moje naczynie do zapiekania miało wymiary około 30×30 cm.
  • Z podanych proporcji wychodzą cztery solidne porcje!
  • Chcesz uzyskać niższą lasagne? Możesz spokojnie zrobić trzy warstwy.

Wegańska lasagne z soczewicą

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica : 200g
Oliwa z oliwek : 5 łyżek
Cebula : 2 duże
Czosnek : 4-5 ząbków
Cukier : 2 łyżki
Ocet balsamiczny : 2 łyżki
Marchewka : 2 sztuki
Sos sojowy : 3 łyżki
Passata : 700g
Woda : 300 ml
Papryka wędzona : 3 łyżeczki
Oregano : 3 łyżeczki
Kumin : 1 łyżeczka
Cynamon : 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól : do smaku
Beszamel
Olej : 4 łyżki
Mąka : 4 łyżki
Mleko roślinne : 600 ml
Gałka muszkatołowa : szczypta
Pieprz i sól : do smaku
Makaron LASAGNE : 16 sztuk

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj soczewicę.

2
Gotowe

W dużym garnku na małym/średnim ogniu rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Duś przez chwilę, co jakiś czas mieszając, następnie dodaj cukier i smaż jeszcze kilka minut.

3
Gotowe

Wlej ocet balsamiczny i zamieszaj. Zetrzyj na drobnych oczkach marchewkę i podsmaż przez 2-3 minuty. Dodaj przyprawy, sos sojowy, passatę, wodę oraz ugotowaną soczewicę. Gotuj około na średnim ogniu przez 10 minut, dopraw do smaku i odstaw na bok.

4
Gotowe

Beszamel

W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj mąkę, przysmaż przez 30 sekund ciągle mieszając, przy pomocy trzepaczki. Wlej mleko stale mieszając. Dodaj przyprawy, gotuj do momentu zgęstnienia - dosłownie chwilę. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać trzepaczką, bo inaczej możesz przypalić.

5
Gotowe

Składanie

Na dnie naczynia do zapiekania rozprowadź niecałą chochelkę beszamelu, ułóż po całości jedną warstwę makaronu (jeśli są luki, to połam makaron i uzupełnij je). Na makaron daj około chochelkę czerwonego sosu z soczewicą i rozprowadź dokładnie, na to beszamel i powtarzaj czynność do uzyskania czterech warstw. Lasagne kończymy sosem czerwonym i beszamelem, tak jak na ostatnim obrazku.

6
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Włóż naczynie żaroodporne i piecz około 30 minut. Smacznego!

Gulasz z batatów
Poprzedni
Gulasz z batatów
Przepis na czekoladowe batoniki z płatków owsianych bez pieczenia
Następny
Czekoladowe batoniki z płatków owsianych bez pieczenia




Gulasz z batatów
Gulasz z batatów
Przepis na czekoladowe batoniki z płatków owsianych bez pieczenia
Czekoladowe batoniki z płatków owsianych bez pieczenia
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje

Wygląda obłędnie <3

beata

Jaka pyszna 🙂

Marzena

Prezentuje się przepysznie 🙂

marcepanowy kącik

Bardzo apetycznie wygląda.

Klaudia

Z soczewicą jeszcze nie jadłam! Muszę koniecznie wypróbować! <3

Aleksandra

Dobra, namówiłeś mnie. Upał jak cholera, a ja włączam piekarnik! Ale dla kawałeczka takiej lasagne to i się roztopię 🙂

Jelka

Już w piekarniku-nie mogę się doczekać 😋😋😋

Słodko Słodka

Świetnie wygląda, takiej wegańskiej nigdy nie jadłam.

Patrycja

Jeny to zdjęcie powinno być zabronione – co za FOODPORN <3 uwielbiam lasagne z soczewicą – Twoja jest przeapetyczna!

Last edited 2 miesięcy temu by Patrycja
Ewa

Jej, jak ona wygląda <3 Lubię lazanie z soczewicą. Ja robię taką z pieczarkami. Kiedyś spróbuję i Twojej propozycji 🙂