Bułeczki czosnkowe

0 0
Bułeczki czosnkowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Świeże drożdże: 30g
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Mleko roślinne: 150 ml
Woda: 100 ml
Oliwa z oliwek: 4 łyżki
Mąka pszenna: 500g
Sól: 1 łyżeczka
Masełko czosnkowe
Masło roślinne: 250g
Czosnek: 7-8 ząbków
Zielona pietruszka: 1 pęczek
Sól: szczypta

Cudnie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują... MUSISZ SPRÓBOWAĆ!

  • Serves 20
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Masełko czosnkowe

Share

Zawsze staram się dla Was przygotować coś fajnego i smakowitego. Tym razem ukręciłem… zakręcone bułki czosnkowe, które będą świetnym dodatkiem m.in. do sałatki, kremowego hummusu lub zupy. Przyznam szczerze, że połowę blaszki spałaszowałem jeszcze na ciepło 🤣

Bułeczki czosnkowe

Rumiane, chrupiące i cudownie aromatyczne od czosnku i masełka roślinnego… Takie pieczywo mógłbym jeść codziennie. Domowe wypieki, to coś po co sięgam z wielką chęcią.

Nie jestem maszynistą, więc ciasto wyrabiam w rękach, co naprawdę sprawia mi dużo frajdy. Zajmuje to troszkę więcej czasu, ale za to później ile jest z tego satysfakcji! Pamiętaj, że braki w sprzęcie, to nie jest dobra wymówka, żeby nie zabrać się za dzisiejsze bułeczki czosnkowe.

Lubisz samodzielnie robić pieczywo? Zobacz koniecznie przepis na domowe bajgle, podpłomyki oraz wspaniałe, puszyste bułki pszenne. Jeśli szukasz smakowitości, które możesz jeść z dzisiejszymi bułeczkami, to sprawdź pozostałe wegańskie przepisy, których baza systematycznie się rozrasta.

Przepis na Bułeczki czosnkowe - bułki czosnkowe

Bułki czosnkowe – KĄCIK PORAD

  • Z podanych proporcji wyszło mi 20 małych bułeczek. Jeśli chcesz, możesz śmiało zrobić np. 10 większych bułek, ale moich zdaniem mniejsze są w tym przypadku lepsze.
  • Do przygotowania masełka czosnkowego użyłem masła roślinnego. Nada się również margaryna.
  • Bułeczki nadają się również do mrożenia.
[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Świeże drożdże: 30g
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Mleko roślinne: 150 ml
Woda: 100 ml
Oliwa z oliwek: 4 łyżki
Mąka pszenna: 500g
Sól: 1 łyżeczka
Masełko czosnkowe
Masło roślinne: 250g
Czosnek: 7-8 ząbków
Zielona pietruszka: 1 pęczek
Sól: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Drożdże, cukier, mleko, wodę oraz 1 łyżkę mąki wymieszaj ze sobą dokładnie, a następnie dostaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj oliwę, większość mąki (zostaw około 50g do dodania w razie potrzeby) oraz sól i wyrabiaj gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

2
Gotowe

W garnku umieść masło roślinne lub margarynę i roztapiaj na małym ogniu. Dodaj posiekany czosnek i trzymaj nadal na małym ogniu przez około 5 minut. Zdejmij z ognia, dorzuć posiekaną pietruszkę i odstaw do lekkiego przestygnięcia.

3
Gotowe

Dla ułatwienia ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj w kształt prostokąta. Posmaruj połowę ciasta gotowym masełkiem czosnkowym i złóż na pół - powinno Ci zostać jeszcze połowę masełka, które zużyjesz za chwilę do posmarowania ukręconych bułeczek czosnkowych.

4
Gotowe

Ciasto podziel na równe paski - powinno Ci wyjść po 10-13 pasków z każdej części. Chwyć pasek po obu końcach i zwiń go kilkukrotnie, przy okazji go wydłużając. Z tak zwiniętego paska zrób supełek, a oba jego końce schowaj pod spód. gotowa bułeczka powinna wyglądać tak jak na zdjęciu poniżej. Nie przejmuj się jeśli nie wyjdą Ci idealnie równe. W tym przypadku rustykalny kształt jest pożądany!

5
Gotowe

Bułeczki czosnkowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia. Wysmaruj je dokładnie pozostałym masełkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Gdy zrobią się apetycznie rumiane możesz je wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Wegańska tarta z cukinią i papryką
previous
Wegańska tarta z cukinią i papryką
Toskańska zupa fasolowa
next
Toskańska zupa fasolowa
Wegańska tarta z cukinią i papryką
previous
Wegańska tarta z cukinią i papryką
Toskańska zupa fasolowa
next
Toskańska zupa fasolowa
Subscribe
Powiadom o
guest
24 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra

Jak postępować gdybym chciała zamrozić bułeczki?

Ekolodzy

Bardzo fajny i przyjemny przepis. Bułeczki idealne na drugie śniadanie, aczkolwiek nasze nie wyglądały tak ładnie 😉

Aga

Mmm wyszły przepyszne! Choć chyba następnym razem spróbuję dać trochę mniej margaryny, bo jak je jem to myślę o tych wszystkich kaloriach 🙂 Choć na pewno ilość masełka też dodaje im pysznej chrupkości, więc jak ktoś nie liczy kalorii to warto 😀 W ogóle plecenie ich w takie supełki to była super zabawa, nie wpadłabym na taki kształt drożdżówek.

Magdalena

Pyszne bułeczki i bardzo proste w wykonaniu – robiliśmy razem z dziećmi. Prawie wszystkie zostały zjedzone na kolację. A jaki wspaniały zapach podczas pieczenia mhh 🙂 Przepis który zapisuję i będę regularnie z niego korzystać. Dziekujemy serdecznie!

Martyna

Hej. Czy mogę zamienić mleko roślinne na zwykłe?

Monika

Witam, nie pamiętam jak tu trafiłam,pewnie przez grupę dla mam alergików, czytam przepis za przepisem, wszystko chce próbować od razu 🙈 świetne przepisy, apetyczne zdjęcia, wspaniały blog! 😋😊

Monika

Witam. Czy jest możliwość zostapienia mąki pszennej inna mąka?

cynamonowa dziewczyna

Hej, jak chciałabym dać drożdże instant, to ile? 7g? 🙂 więcej? super przepis!

Joanna

Witam.Czy bułeczki jesli juz mam zrobione i zawiniete w supełki mogę surowe zostawic do jutra?jeśli tak,to w jakich warunkach?

Joanna

Czy można przechowac bułeczki gotowe surowe do następnego dnia?

24
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x