Zupa z ciecierzycą i ziemniakami

0 0
Zupa z ciecierzycą i ziemniakami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 2 sztuki
Czosnek: 4 ząbki
Oliwa: 3 łyżki
Bulion warzywny: 800 ml
Ciecierzyca: 2 puszki
Ziemniaki: 300g
Liście laurowe: 2 sztuki
Ziele angielskie: 3 sztuki
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Romaryn: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Zielona pietruszka: do podania

Pyszna zupa z kawałkiem świeżego czosnkowego pieczywa... REWELACJA!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Tym razem ukręciłem zupę, która może być samodzielnym, pełnowartościowym i sycącym posiłkiem. Zupa z ciecierzycy jest naprawdę prosta do zrobienia, ale to właśnie w prostocie drzemie jej prawdziwa siła. Wspaniały smak smażonej cebuli, czosnku, papryki wędzonej i rozmarynu… Naprawdę ciężko się w tej zupie nie zakochać!

Zupa z ciecierzycy

Dla mnie nieodłącznym i obowiązkowym dodatkiem do dzisiejszej zupy jest pieczywo… Oczywiście nie byle jakie pieczywo! Tym razem zrobiłem sobie grzanki z masełkiem czosnkowym, ale świetnie będą pasowały również bułeczki czosnkowe, które niedawno zadebiutowały na blogu i cieszą się wśród Was wielkim zainteresowaniem.

Zobacz koniecznie pozostałe przepisy na zupy, które już zawitały na bloga. Jednocześnie zachęcam Cię do sprawdzenia wszystkich moich wegańskich przepisów – ich ilość systematycznie rośnie!

Dość zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy, wkroczyć do kuchni i zrobić na obiad zupę z ciecierzycy!

Zupa z ciecierzycą i ziemniakami

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 2 sztuki
Czosnek: 4 ząbki
Oliwa: 3 łyżki
Bulion warzywny: 800 ml
Ciecierzyca: 2 puszki
Ziemniaki: 300g
Liście laurowe: 2 sztuki
Ziele angielskie: 3 sztuki
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Romaryn: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Zielona pietruszka: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki. W dużym garnku rozgrzej oliwę i smaż cebulę z czosnkiem na średnim ogniu przez 5-10 minut.

2
Gotowe

Odcedź jedną puszkę ciecierzycy i umieść ją w blenderze. Wlej bulion warzywny i zblenduj na gładko.

3
Gotowe

Do garnka dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzoną drugą puszkę ciecierzycy oraz przyprawy. Smaż przez 1 minutę.

4
Gotowe

Wlej zblendowaną ciecierzycę z bulionem i gotuj do momentu, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Dopraw do smaku. Zupa z ciecierzycą jest gotowa, podawaj ją z zieloną pietruszką i pieczywem. SMACZNEGO!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Mujadara, czyli ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulą
previous
Mujadara, czyli ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulą
Hummus chrzanowy - przepis na hummus z chrzanem
next
Hummus chrzanowy
Mujadara, czyli ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulą
previous
Mujadara, czyli ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulą
Hummus chrzanowy - przepis na hummus z chrzanem
next
Hummus chrzanowy
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gocha

Cebulę pokrój w kostkę, a cebulę w plasterki 😉

Aga

Dzięki wielkie za przepis moja córka, która je tylko zupę pomidorowa zjadła cały talerz 😍Jest pyszna!

Dominika

Czy zamiast ciecierzycy z puszki może być ugotowana i przemrożona? Gotuję większe ilości na pasty i przechowuję w zamrażalniku.

Dominika

Dzięki 😀

7
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x