Ingredients
-
200g Mąka pszenna
-
400ml Mleko roślinne
-
2 łyżki Olej
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Opcjonalnie
-
1 laska Wanilia
-
1 płaska łyżeczka Cynamon
-
do smażenia Olej kokosowy
Prosty przepis na naleśniki bez jajek
Naleśników chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. Robił je, a już na pewno jadł każdy, kto stąpa po ziemi. Jest to jedno z najpopularniejszych i najprostszych dań, które można zaserwować zarówno na słodkie śniadanie, jak i wytrawny obiad. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie – jak w ogóle można zrobić naleśniki bez jajek, czy to wykonalne?! – Ano jasne, że się da i jest to jeszcze prostsze od naleśników z ich dodatkiem. Dzisiejszy przepis to nic innego jak najprostsza i najbardziej podstawowa wersja naleśników.
Na co zwracać uwagę i co jest najważniejsze przy robieniu naleśników?
Dla mnie istotnym dodatkiem do naleśników jest olej. Bez niego również wyjdą, ale są wtedy bardziej gumowe. Kolejną, bardzo ważną sprawą, jest odpowiednia patelnia. Zastanawiasz się pewnie teraz ile złotych monet, dukatów lub srebrników powinno się przeznaczyć na patelnię, żeby upragnione naleśniki wyszły idealnie? Odpowiedź jest prosta… jak najmniej. Z doświadczenia już wiem, że najtańsze patelnie sprawdzają się najlepiej. Kiedyś zajawiony na patelnię „kamienną” oraz ceramiczną przeszukiwałem półki sklepowe, żeby tylko dorwać obie. Jak się w praktyce okazało, to że były 3x droższe od teflonowej nie oznacza, że są od niej 3x lepsze… wręcz przeciwnie.
Pamiętaj, że zamiast mleka roślinnego, możesz użyć nawet wody. Jeśli jednak zdecydujesz się na mleko roślinne, to polecam sojowe naturalne, migdałowe lub owsiane.
Nie wiesz co zrobić z gotowymi naleśnikami? Zobacz moje pomysły na naleśniki.
Składniki
Mąka pszenna:: 200g | |
Mleko roślinne:: 400ml | |
Olej:: 2 łyżki | |
Sól:: 1/2 łyżeczki | |
Opcjonalnie |
|
Wanilia:: 1 laska | |
Cynamon:: 1 płaska łyżeczka | |
Olej kokosowy:: do smażenia |
Wykonanie
1
Gotowe
5 min
|
Umieść wszystkie składniki w misce i za pomocą blendera lub trzepaczki dokładnie je połącz. Uważaj, żeby nie zostały grudki. |
2
Gotowe
15 min
|
Rozgrzej patelnię. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące naleśniki, dodaj odrobinę oleju kokosowego lub ewentualnie rzepakowego. W zależności od wielkości chochelki i patelni użyj 3/4 lub całej chochli ciasta na jednego naleśnika. Ciasto rozprowadź równomiernie manewrując patelnią (najlepszy sposób) lub używając szpatułki lub specjalnego patyczka. Smaż z obu stron na złoty kolor, |
czy z jakimiś innymi mąkami przepis również się sprawdza?:)
Z orkiszowej np 🙂
Najlepszy i zarazem najprostszy przepis na wegańskie naleśniki!
Dziękuję za ten przepis
Dziękuję <3
Naleśniki wyszły, ale zrobienie ich było drogą przez mękę. Niezależnie od wielkości ognia, dodanego lub nie tłuszczu, przypalały się, nie chciały odrywać się od patelni, lub jak już to zrobiły, to się rozwalały.
Dziwne, ponieważ mi za każdym razem bez problemu wychodzą. Może kwestia patelni? Nie wiem.
Naleśniki wychodzą bez problemu to, że się przypalają wynika z rodzaju patelni jak zasugerował autor ja ze swojej strony polecam patelnie z powłoką ceramiczną można na niej smażyć naleśniki bez kropli oleju.
Dziękuję, bardzo mi miło, że nie tylko mi wychodzą bez problemu 🙂
Najlepszy przepis! 😍
Dziękuję ❤️
Miło mi 🙂
Ha, pięknie wychodzą! A zrobiłam na podstawie tego przepisu naleśniki razowe – z mąki pszennej z pełnego przemiału z odrobiną gryczanej 🙂 Ale dodałam tylko ok. 170 g mąki, bo razowa mocniej „pije” 😉 I użyłam najzwyklejszej patelni z nieprzywieralną powłoką – dzięki za tip, Konrad! Tak, te naleśniki mają pewną tendencję do rwania się – ale warto podsmażać je do tego momentu, gdy same gładko będą ślizgać się po patelni, a potem bez lęku obracać na drugą stronę 😉 Wtedy nie ma problemu. Podałam z prażonymi jabłkami przyprawionymi imbirem i cynamonem 🙂