Ingredients
-
1 doniczka Bazyliapęczek
-
50g Orzechy nerkowca
-
4 łyżki Oliwa z oliwek
-
1 łyżeczka Sok z cytryny
-
1-2 ząbki Czosnek
-
do smaku Pieprz i sól
-
JEŚLI MASZ, TO DODAJ 2 ŁYŻKI PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH
Przepis na wegańskie pesto z bazylii bez sera
Przechadzając się po targu, chodziło mi po głowie, żeby zrobić pesto bazyliowe. Udało mi się upolować ciętą bazylię, ale jeśli takiej nie znajdziesz, to kup po prostu w doniczce.
Będąc już w posiadaniu ciętej bazylii trzeba było pomyśleć co więcej do tego dodam. Jakie orzeszki, bo w końcu tyle ich jest do wyboru oraz z czym by tu zjeść już gotowe wegańskie pesto bazyliowe. Zaczynając od orzeszków rozważałem pini, ziemne, włoskie oraz nerkowce. Pierwsze wykluczyłem, bo cena jest absurdalna, drugich tak na prawdę nie chciałem, natomiast orzechy włoskie… Jakoś do mnie nie przemawiały. Orzechów nerkowca dawno nie jadłem, więc postanowiłem po nie sięgnąć.
Pesto z bazylii wychodzi delikatnie goryczkowe za sprawą oliwy. Jest stosunkowo delikatne w smaku. Dla mnie świetny dodatek do klusek, pizzy (zamiast sosu pomidorowego) czy nawet, żeby pomaczać sobie chlebki naan lub podpłomyki. Warto wypróbować!
Na blogu znajdziesz również pesto z liści rzodkiewki. Smakuje bardzo fajnie, jest troszkę delikatniejsze. Z pewnością warte uwagi!
Możesz również zrobić z dzisiejszym pesto ukręcić takie oto ślimaczki z pesto bazyliowym. Są niesamowicie pyszne, aromatyczne i wciągające. Prawdziwa petarda!
Składniki
Bazylia: 1 doniczka | |
Orzechy nerkowca: 50g | |
Oliwa z oliwek: 4 łyżki | |
Sok z cytryny: 1 łyżeczka | |
Czosnek: 1-2 ząbki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
JEŚLI MASZ, TO DODAJ 2 ŁYŻKI PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH |
Warto zauważyć żeby nie blendowac zbyt długo – ogrzeje sie, zbrązowieje i zmieni w gorzkie masło.
To też prawda 🙂
Jak długo można przechowywać takie pesto?
Spokojnie około tygodnia 🙂