Wegańskie pesto bazyliowe

0 0
Wegańskie pesto bazyliowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bazylia: pęczek 1 doniczka
Orzechy nerkowca: 50g
Oliwa z oliwek: 4 łyżki
Sok z cytryny: 1 łyżeczka
Czosnek: 1-2 ząbki
Pieprz i sól: do smaku
JEŚLI MASZ, TO DODAJ 2 ŁYŻKI PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH

Chcesz zrobić pesto z bazylii? Sprawdź przepis na wegańskie pesto bazyliowe bez sera, które zachwyci Cię swoją prostotą i smakiem!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • JEŚLI MASZ, TO DODAJ 2 ŁYŻKI PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH

Share

Przepis na wegańskie pesto z bazylii bez sera

Przechadzając się po targu, chodziło mi po głowie, żeby zrobić pesto bazyliowe. Udało mi się upolować ciętą bazylię, ale jeśli takiej nie znajdziesz, to kup po prostu w doniczce.

Będąc już w posiadaniu ciętej bazylii trzeba było pomyśleć co więcej do tego dodam. Jakie orzeszki, bo w końcu tyle ich jest do wyboru oraz z czym by tu zjeść już gotowe wegańskie pesto bazyliowe. Zaczynając od orzeszków rozważałem pini, ziemne, włoskie oraz nerkowce. Pierwsze wykluczyłem, bo cena jest absurdalna, drugich tak na prawdę nie chciałem, natomiast orzechy włoskie… Jakoś do mnie nie przemawiały. Orzechów nerkowca dawno nie jadłem, więc postanowiłem po nie sięgnąć.

Pesto z bazylii wychodzi delikatnie goryczkowe za sprawą oliwy. Jest stosunkowo delikatne w smaku. Dla mnie świetny dodatek do klusek, pizzy (zamiast sosu pomidorowego) czy nawet, żeby pomaczać sobie chlebki naan lub podpłomyki. Warto wypróbować!

Na blogu znajdziesz również pesto z liści rzodkiewki. Smakuje bardzo fajnie, jest troszkę delikatniejsze. Z pewnością warte uwagi!

Możesz również zrobić z dzisiejszym pesto ukręcić takie oto ślimaczki z pesto bazyliowym. Są niesamowicie pyszne, aromatyczne i wciągające. Prawdziwa petarda!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Bazylia: pęczek 1 doniczka
Orzechy nerkowca: 50g
Oliwa z oliwek: 4 łyżki
Sok z cytryny: 1 łyżeczka
Czosnek: 1-2 ząbki
Pieprz i sól: do smaku
JEŚLI MASZ, TO DODAJ 2 ŁYŻKI PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki na pesto umieść w kielichu blendera i blenduj.

2
Gotowe

Przełóż gotowe pesto do miseczki.

Konrad Budzyk

Ślimaczki z pesto bazyliowym
previous
Ślimaczki z pesto bazyliowym
Przepis na sojonez, czyli wegański majonez
next
Sojonez – Wegański Majonez
Ślimaczki z pesto bazyliowym
previous
Ślimaczki z pesto bazyliowym
Przepis na sojonez, czyli wegański majonez
next
Sojonez – Wegański Majonez
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Malgorzata

Warto zauważyć żeby nie blendowac zbyt długo – ogrzeje sie, zbrązowieje i zmieni w gorzkie masło.

Konrad Budzyk

To też prawda 🙂

Ewe

Jak długo można przechowywać takie pesto?

Konrad Budzyk

Spokojnie około tygodnia 🙂

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x