Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona cebula : 1 duża
Czosnek : 3 ząbki
Olej : 1 łyżka
Ziele angielskie : 4 sztuki
Liście laurowe : 4 sztuki
Czerwona soczewica : 200g
Marchewka : 1 sztuka
Bulion : 1 litr
Passata : 400g
Sos sojowy : 2 łyżki
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Kumin : 1/2 łyżeczki
Cynamon : szczypta
Pieprz i sól : do smaku
Do podania roślinna śmietana lub jogurt i świeża bazylia.

Klasyczna, prosta w przygotowaniu i sycąca.

Składniki

  • Do podania roślinna śmietana lub jogurt i świeża bazylia.

Share

Zupa z czerwonej soczewicy

Była już zupa z zielonej soczewicy, która zebrała masę dobrych komentarzy z Waszej strony, tak więc teraz czas, aby pojawiła się zupa z czerwonej soczewicy! Czym się różni od poprzedniczki? Przede wszystkim… Smakiem! 😅

Z czym ją podawać?

U mnie towarzyszyła jej bułka, ale możesz również ukręcić podpłomyki lub bezglutenowy chleb gryczany. Wszystko zależy od tego, na co masz ochotę. Pałaszowałem ją również bez pieczywa i była równie dobra, bo… dobra zupa i bez dodatków, będzie dobra 🙃

Dodatkowo dałem sporą łyżkę roślinnej śmietanki oraz świeże zioła. Nie są to dodatki obowiązkowe, ale jeśli masz możliwość, to dodaj.

Co jeszcze możesz zrobić z tego wspaniałego strączka? Polecam Ci pasztet z czerwonej soczewicy. Jest delikatny, kremowy i wspaniale czuć w nim suszone pomidory. Na kanapki świetnie sprawdzi się również pasta z czerwonej soczewicy.

Zupa z czerwonej soczewicy

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Czerwona cebula : 1 duża
Czosnek : 3 ząbki
Olej : 1 łyżka
Ziele angielskie : 4 sztuki
Liście laurowe : 4 sztuki
Czerwona soczewica : 200g
Marchewka : 1 sztuka
Bulion : 1 litr
Passata : 400g
Sos sojowy : 2 łyżki
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Kumin : 1/2 łyżeczki
Cynamon : szczypta
Pieprz i sól : do smaku
Do podania roślinna śmietana lub jogurt i świeża bazylia.

Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę pokrój drobno, czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej olej i smaż je przez kilka minut, na średnim ogniu.

2
Gotowe

Dodaj liście laurowe i ziela angielskie, pokrojoną marchewkę, przyprawy, passatę, bulion i soczewicę. Zamieszaj i przykryj.

3
Gotowe

Gotuj zupę do momentu, gdy soczewica i marchewka będą miękkie. Podawaj z kleksem roślinnej śmietany lub jogurtu i świeżymi ziołami.

Przepis na curry z kalafiorem i ciecierzycą
Poprzedni
Curry z kalafiorem i ciecierzycą
Kaszotto z kaszy gryczanej z warzywami
Następny
Kaszotto z warzywami




Przepis na curry z kalafiorem i ciecierzycą
Curry z kalafiorem i ciecierzycą
Kaszotto z kaszy gryczanej z warzywami
Kaszotto z warzywami
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments