Zupa z czerwonej soczewicy

0 0
Zupa z czerwonej soczewicy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona cebula: 1 duża
Czosnek: 3 ząbki
Olej: 1 łyżka
Ziele angielskie: 4 sztuki
Liście laurowe: 4 sztuki
Czerwona soczewica: 200g
Marchewka: 1 sztuka
Bulion: 1 litr
Passata: 400g
Sos sojowy: 2 łyżki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Kumin: 1/2 łyżeczki
Cynamon: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Do podania roślinna śmietana lub jogurt i świeża bazylia.

Klasyczna, prosta w przygotowaniu i sycąca.

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Do podania roślinna śmietana lub jogurt i świeża bazylia.

Share

Była już zupa z zielonej soczewicy, która zebrała masę dobrych komentarzy z Waszej strony. Jeśli chcesz urozmaicić swój jadłospis, pomyśl o zrobieniu zupy z czerwonej soczewicy, Czym się różni od poprzedniczki? Przede wszystkim… Smakiem!

Z czym ją podawać?

U mnie towarzyszyła jej bułka, ale możesz również ukręcić podpłomyki lub bezglutenowy chleb gryczany. Wszystko zależy od tego, na co masz ochotę. Pałaszowałem ją również bez pieczywa i była równie dobra, bo… dobra zupa i bez dodatków, będzie dobra.

Dodatkowo dałem sporą łyżkę roślinnej śmietanki oraz świeże zioła. Nie są to dodatki obowiązkowe, ale jeśli masz możliwość, to dodaj.

Zupa z soczewicą jest daniem wywodzącym się z kuchni żydowskiej i arabskiej. Stąd też bardzo często przy jej przyrządzaniu stosuje się orientalne przyprawy, takie jak imbir, curry, kmin rzymski, sproszkowany pieprz cayenne oraz papryczka chilli. Dobrym pomysłem jest też dodanie do potrawy ziela angielskiego, liści laurowych oraz ziół prowansalskich. Wybornego smaku zupa z soczewicy nabiera również po dodaniu bazylii, cząbru, tymianku i oregano. To, w jaki sposób zostanie przyprawiona, zależy jednak przede wszystkim od indywidualnych preferencji smakowych osoby ją przygotowującej.

Co jeszcze możesz zrobić z tego wspaniałego strączka? Polecam Ci pasztet z czerwonej soczewicy. Jest delikatny, kremowy i wspaniale czuć w nim suszone pomidory. Na kanapki świetnie sprawdzi się również pasta z tego warzywa.

Zupa z czerwonej soczewicy jest uniwersalnym daniem, które może być spożywane zarówno przez wegetarian, wegan, jak i osoby jedzące mięso. Zwykle przygotowuje się ją na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem podsmażonego oleju. Tak przyrządzona jest nie tylko niskokaloryczna, ale także bogata w błonnik i witaminy. Zupę można także ugotować na wywarze z kiełbasy, boczku albo wędzonych żeberek. W tym przypadku trzeba jednak liczyć się z tym, że będzie ciężkostrawna i kaloryczna. Niekiedy przyrządza się ją również na samej wodzie. W tym przypadku także można liczyć na wyborny smak i aromat.

Zupa z soczewicą stanowi urozmaicenie jadłospisu, z uwagi na możliwość zastosowania różnych gatunków rośliny. Poza czerwonymi strączkami można także wykorzystać zieloną, żółtą, brązową i czarną odmianę. Wszystkie różnią się między sobą nie tylko kolorem, ale także wielkością, co ma duże znaczenie. Najdłuższej obróbki termicznej, trwającej nawet godzinę, wymaga soczewica brązowa. Natomiast przyrządzenie żółtej odmiany nie powinno zająć więcej niż kilkanaście minut.

Zupę z soczewicy można zjeść bezpośrednio po ugotowaniu. Nie straci ona również nic ze swoich walorów smakowych ani odżywczych, jeśli będzie przechowywana przez kilka dni w warunkach chłodniczych. Dobrym rozwiązaniem jest też przygotowywanie obiadów do pudełek, przeznaczonych do spożywania poza domem. Odpowiednio zabezpieczone, są w stanie wytrzymać nawet bardzo wysoką temperaturę. Zupa z soczewicą najlepiej jednak smakuje w chłodniejsze dni. Znakomicie rozgrzewa ciało.

Zupa z czerwonej soczewicy

[Ocena: 4.8]

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona cebula: 1 duża
Czosnek: 3 ząbki
Olej: 1 łyżka
Ziele angielskie: 4 sztuki
Liście laurowe: 4 sztuki
Czerwona soczewica: 200g
Marchewka: 1 sztuka
Bulion: 1 litr
Passata: 400g
Sos sojowy: 2 łyżki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Kumin: 1/2 łyżeczki
Cynamon: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Do podania roślinna śmietana lub jogurt i świeża bazylia.

Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę pokrój drobno, czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej olej i smaż je przez kilka minut, na średnim ogniu.

2
Gotowe

Dodaj liście laurowe i ziela angielskie, pokrojoną marchewkę, przyprawy, passatę, bulion i soczewicę. Zamieszaj i przykryj.

3
Gotowe

Gotuj zupę do momentu, gdy soczewica i marchewka będą miękkie. Podawaj z kleksem roślinnej śmietany lub jogurtu i świeżymi ziołami.

Konrad Budzyk

Przepis na curry z kalafiorem i ciecierzycą
previous
Curry z kalafiora i ciecierzycy
Kaszotto z kaszy gryczanej z warzywami
next
Kaszotto z warzywami
Przepis na curry z kalafiorem i ciecierzycą
previous
Curry z kalafiora i ciecierzycy
Kaszotto z kaszy gryczanej z warzywami
next
Kaszotto z warzywami
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
alja9

Kleks ze śmietany, w tej znakomitej zupie to jednak o wiele za dużo. Dlatego wyraźnie powinno być w przepisie zaznaczone ze to jedynie opcja. To tak jakby do grochówki dodać śmietanę.

Paulina

Wszystko jest dobre z kleksem śmietany 😛

Renata

Najlepsza, zawsze do niej wracam. Oczywiście z kleksem śmietany 😋

Konrad Budzyk

Super, że zupa z soczewicy na stałe zawitała na Twoim stole! 🙂

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x