Ciastka z ciecierzycy

0 0
Ciastka z ciecierzycy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca:: 240g 1 puszka
Masło orzechowe:: 150g
Miód / Syrop klonowy:: 100g
Proszek do pieczenia:: 2 łyżeczki
Sól:: szczypta
Wanilia:: 1 laska
Gorzka czekolada:: 70g

Nutritional information

1
Porcja
182
Kalorie
5.9g
Białko
11g
Tłuszcz
15g
Węgl.
0.5g
Błonnik

Zdrowe, wegańskie, bezglutenowe i... pyszne! Takie są ciastka z ciecierzycy. Nie wierzysz? Zrób je i zasmakuj w niesamowitych ciasteczkach.

  • 30 min
  • Serves 10
  • Easy

Ingredients

Share

Ciastka z ciecierzycy

Czy ciecierzyca musi być robiona na wytrawnie? Nie! Ciecierzycę kojarzymy najczęściej z hummusem, falafelem i pasztetem, ale zastosowań dla niej jest o wiele, wiele więcej. Na blogu już pokazywałem Wam czekoladową pastę z ciecierzycy, która nosi nazwę cieciorella. Jak widać połączenie strączka z czymś słodkim sprawdza się wspaniale! Ciastka z ciecierzycy z pewnością przypadną Wam do gustu!

Ciastka z ciecierzycy są bezglutenowe!

Dużą popularnością na blogu cieszyły się ciasteczka z czekoladą, ale część z Was nie mogła się nimi cieszyć, ponieważ zawierają gluten. To było ogromną motywacją dla mnie, żeby zrobić coś dla miłośników słodkości, którzy muszą lub chcą unikać glutenu. Oczywiście jak zawsze zadbałem o to, żeby wszystkożercy nie byli rozczarowani. Te ciastka z ciecierzycy są przepyszne!

Uważasz, że słodycze zdrowe, wegańskie i bezglutenowe smakują jak ścierwo? Spróbuj tych ciasteczek i przekonaj się, że zdrowe nie musi oznaczać niedobre!

Ciastka z ciecierzycy – porady:

  • U mnie masło orzechowe było własnej roboty, 100% orzechów. Jeśli twoje nie jest „twarde”, to lepiej zastąp część syropu klonowego cukrem, żeby ciastka udało się uformować.
[Ocena: 4.8]

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca:: 240g 1 puszka
Masło orzechowe:: 150g
Miód / Syrop klonowy:: 100g
Proszek do pieczenia:: 2 łyżeczki
Sól:: szczypta
Wanilia:: 1 laska
Gorzka czekolada:: 70g

Wykonanie

1
Gotowe

Ciecierzycę przepłucz i osusz. Z wanilii wydłub ziarenka. Wrzuć wszystkie składniki poza czekoladą do malaksera lub połącz je ze sobą w dużej misce za pomocą blendera ręcznego. Powstała masa musi być gładka! Dodaj pokruszoną czekoladę i wmieszaj w masę.

2
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Zwilż delikatnie ręce. Nabierz sporą łyżkę ciasta, uformuj kulki w rękach i rozpłaszcz je na blaszce. Dzięki zwilżeniu rąk ciasto nie będzie się do nich kleiło. Wsadź blachę do piekarnika i piecz około 20 minut lub do momentu ładnego przyrumienienia. Wyciągnij z piekarnika i wystudź.

Konrad Budzyk

Gofry bezglutenowe
previous
Gofry bezglutenowe
Pasta z ciecierzycy i awokado
next
Pasta z ciecierzycy i awokado
Gofry bezglutenowe
previous
Gofry bezglutenowe
Pasta z ciecierzycy i awokado
next
Pasta z ciecierzycy i awokado
Subscribe
Powiadom o
guest
32 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta

ile czasu pieczemy te ciasteczka? Wyglądają tak kusząco…i

Konrad Budzyk

Tak jak w przepisie – 20 minut około 🙂

Iwona

Robię. Dam znać, co wyszło 🙂

Iwona

Troszkę mi się „przyjarały”, ale mimo wszystko dają radę 🙂 Pozdrawiam Konrada i bardzo żałuję, że zarzucił temat redukcji 🙁

Konrad Budzyk

Wrócimy do tematu, tylko po prostu czasu brak 🙁 Staram się teraz ogarnąć z dietą i ćwiczeniami, bo za nic nie było czasu ani motywacji – mam nadzieję, że się uda 🙂

SYLWIA

Już od dawna myślałam o podobnych ciastkach, tylko niezbyt odpowiada mi masło orzechowe i stąd pytanie czym je zastąpić ?

Konrad Budzyk

Tahini 🙂

Barbara

Nie mogę wykorzystać ani masła orzechowego, ani tahini … co w zamian?

Konrad Budzyk

Hmm może być ewentualnie masło ze słonecznika 🙂

Asia

Ciekawe czy ciastka zasmakują mojej rodzince.

Konrad Budzyk

Na pewno posmakują 🙂

Hela

Czy laskę wanilii można czymś zastąpić?

Konrad Budzyk

Ewentualnie można pominąć 🙂

Marzena

Jedna puszka ciecierzycy to ile g ugotowanej lub suchej? Pozdrawiam i gratuluję bloga.

Konrad Budzyk

100g suchej i 240g ugotowanej 🙂

Magda

Właśnie się pieką 😊

Dorota

Od dawna miałam je zrobić i dziś nadszedł ten dzień 🙂 Czekam aż nagrzeje się piekarnik… Już sama masa surowa jest pyszna 🙂 Zamiast miodu użyłam syropu z agawy – mam nadzieję, że się udadzą pomimo tej zamiany… Pozdrawiam serdecznie 🙂

Agata

Ciasteczka są genialne. Szybko się je robi a smakują wybornie. Zachwycali się nimi wszyscy, którzy je próbowali. Dzięki za wspaniałe przepisy 🙂

Agata

Pomysł super, kurcze, tylko u mnie coś chyba poszło nie tak: ciastka były po wyjęciu z piekarnika ładnie przypieczone i wyglądały spoko, ale okazały się baaardzo miękkie.

32
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x