Ingredients
-
1 puszka Ciecierzyca240g
-
150g Masło orzechowe
-
100g Miód / Syrop klonowy
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
szczypta Sól
-
1 laska Wanilia
-
70g Gorzka czekolada
Ciastka z ciecierzycy
Czy ciecierzyca musi być robiona na wytrawnie? Nie! Ciecierzycę kojarzymy najczęściej z hummusem, falafelem i pasztetem, ale zastosowań dla niej jest o wiele, wiele więcej. Na blogu już pokazywałem Wam czekoladową pastę z ciecierzycy, która nosi nazwę „cieciorella„. Jak widać połączenie strączka z czymś słodkim sprawdza się wspaniale! Ciastka z ciecierzycy z pewnością przypadną Wam do gustu!
Ciastka z ciecierzycy są bezglutenowe!
Dużą popularnością na blogu cieszyły się ciasteczka z czekoladą, ale część z Was nie mogła się nimi cieszyć, ponieważ zawierają gluten. To było ogromną motywacją dla mnie, żeby zrobić coś dla miłośników słodkości, którzy muszą lub chcą unikać glutenu. Oczywiście jak zawsze zadbałem o to, żeby wszystkożercy nie byli rozczarowani. Te ciastka z ciecierzycy są przepyszne!
Uważasz, że słodycze zdrowe, wegańskie i bezglutenowe smakują jak ścierwo? Spróbuj tych ciasteczek i przekonaj się, że zdrowe nie musi oznaczać niedobre!
Ciastka z ciecierzycy – porady:
- U mnie masło orzechowe było własnej roboty, 100% orzechów. Jeśli twoje nie jest „twarde”, to lepiej zastąp część syropu klonowego cukrem, żeby ciastka udało się uformować.
Składniki
Ciecierzyca:: 1 puszka | |
Masło orzechowe:: 150g | |
Miód / Syrop klonowy:: 100g | |
Proszek do pieczenia:: 2 łyżeczki | |
Sól:: szczypta | |
Wanilia:: 1 laska | |
Gorzka czekolada:: 70g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Zwilż delikatnie ręce. Nabierz sporą łyżkę ciasta, uformuj kulki w rękach i rozpłaszcz je na blaszce. Dzięki zwilżeniu rąk ciasto nie będzie się do nich kleiło. Wsadź blachę do piekarnika i piecz około 20 minut lub do momentu ładnego przyrumienienia. Wyciągnij z piekarnika i wystudź. |
ile czasu pieczemy te ciasteczka? Wyglądają tak kusząco…i
Tak jak w przepisie – 20 minut około 🙂
Robię. Dam znać, co wyszło 🙂
Troszkę mi się „przyjarały”, ale mimo wszystko dają radę 🙂 Pozdrawiam Konrada i bardzo żałuję, że zarzucił temat redukcji 🙁
Wrócimy do tematu, tylko po prostu czasu brak 🙁 Staram się teraz ogarnąć z dietą i ćwiczeniami, bo za nic nie było czasu ani motywacji – mam nadzieję, że się uda 🙂
Już od dawna myślałam o podobnych ciastkach, tylko niezbyt odpowiada mi masło orzechowe i stąd pytanie czym je zastąpić ?
Tahini 🙂
Nie mogę wykorzystać ani masła orzechowego, ani tahini … co w zamian?
Hmm może być ewentualnie masło ze słonecznika 🙂
Ciekawe czy ciastka zasmakują mojej rodzince.
Na pewno posmakują 🙂
Czy laskę wanilii można czymś zastąpić?
Ewentualnie można pominąć 🙂
Jedna puszka ciecierzycy to ile g ugotowanej lub suchej? Pozdrawiam i gratuluję bloga.
100g suchej i 240g ugotowanej 🙂
Właśnie się pieką 😊
Od dawna miałam je zrobić i dziś nadszedł ten dzień 🙂 Czekam aż nagrzeje się piekarnik… Już sama masa surowa jest pyszna 🙂 Zamiast miodu użyłam syropu z agawy – mam nadzieję, że się udadzą pomimo tej zamiany… Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ciasteczka są genialne. Szybko się je robi a smakują wybornie. Zachwycali się nimi wszyscy, którzy je próbowali. Dzięki za wspaniałe przepisy 🙂
Pomysł super, kurcze, tylko u mnie coś chyba poszło nie tak: ciastka były po wyjęciu z piekarnika ładnie przypieczone i wyglądały spoko, ale okazały się baaardzo miękkie.