Ciastka z ciecierzycy

Ciastka z ciecierzycy

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 1 puszka 240g
Masło orzechowe : 150g
Miód / Syrop klonowy : 100g
Proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
Sól : szczypta
Wanilia : 1 laska
Gorzka czekolada : 70g

Zdrowe, wegańskie, bezglutenowe i... pyszne! Takie są ciastka z ciecierzycy. Nie wierzysz? Zrób je i zasmakuj w niesamowitych ciasteczkach.

Składniki

Share

Ciastka z ciecierzycy

Czy ciecierzyca musi być robiona na wytrawnie? Nie! Ciecierzycę kojarzymy najczęściej z hummusem, falafelem i pasztetem, ale zastosowań dla niej jest o wiele, wiele więcej. Na blogu już pokazywałem Wam czekoladową pastę z ciecierzycy, która nosi nazwę cieciorella. Jak widać połączenie strączka z czymś słodkim sprawdza się wspaniale! Ciastka z ciecierzycy z pewnością przypadną Wam do gustu!

Ciastka z ciecierzycy są bezglutenowe!

Dużą popularnością na blogu cieszyły się ciasteczka z czekoladą, ale część z Was nie mogła się nimi cieszyć, ponieważ zawierają gluten. To było ogromną motywacją dla mnie, żeby zrobić coś dla miłośników słodkości, którzy muszą lub chcą unikać glutenu. Oczywiście jak zawsze zadbałem o to, żeby wszystkożercy nie byli rozczarowani. Te ciastka z ciecierzycy są przepyszne!

Uważasz, że słodycze zdrowe, wegańskie i bezglutenowe smakują jak ścierwo? Spróbuj tych ciasteczek i przekonaj się, że zdrowe nie musi oznaczać niedobre!

Ciastka z ciecierzycy – porady:

  • U mnie masło orzechowe było własnej roboty, 100% orzechów. Jeśli twoje nie jest “twarde”, to lepiej zastąp część syropu klonowego cukrem, żeby ciastka udało się uformować.
[Ocena: 4.7]




Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 1 puszka 240g
Masło orzechowe : 150g
Miód / Syrop klonowy : 100g
Proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
Sól : szczypta
Wanilia : 1 laska
Gorzka czekolada : 70g

Wykonanie

1
Gotowe

Ciecierzycę przepłucz i osusz. Z wanilii wydłub ziarenka. Wrzuć wszystkie składniki poza czekoladą do malaksera lub połącz je ze sobą w dużej misce za pomocą blendera ręcznego. Powstała masa musi być gładka! Dodaj pokruszoną czekoladę i wmieszaj w masę.

2
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Zwilż delikatnie ręce. Nabierz sporą łyżkę ciasta, uformuj kulki w rękach i rozpłaszcz je na blaszce. Dzięki zwilżeniu rąk ciasto nie będzie się do nich kleiło. Wsadź blachę do piekarnika i piecz około 20 minut lub do momentu ładnego przyrumienienia. Wyciągnij z piekarnika i wystudź.

Gofry bezglutenowe
Poprzedni
Gofry bezglutenowe
Pasta z ciecierzycy i awokado
Następny
Pasta z ciecierzycy i awokado




Gofry bezglutenowe
Gofry bezglutenowe
Pasta z ciecierzycy i awokado
Pasta z ciecierzycy i awokado
Subscribe
Powiadom o
guest
23 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta

ile czasu pieczemy te ciasteczka? Wyglądają tak kusząco…i

Iwona

Robię. Dam znać, co wyszło 🙂

Iwona

Troszkę mi się “przyjarały”, ale mimo wszystko dają radę 🙂 Pozdrawiam Konrada i bardzo żałuję, że zarzucił temat redukcji 🙁

SYLWIA

Już od dawna myślałam o podobnych ciastkach, tylko niezbyt odpowiada mi masło orzechowe i stąd pytanie czym je zastąpić ?

Barbara

Nie mogę wykorzystać ani masła orzechowego, ani tahini … co w zamian?

Asia

Ciekawe czy ciastka zasmakują mojej rodzince.

Hela

Czy laskę wanilii można czymś zastąpić?

Marzena

Jedna puszka ciecierzycy to ile g ugotowanej lub suchej? Pozdrawiam i gratuluję bloga.

Magda

Właśnie się pieką 😊

Dorota

Od dawna miałam je zrobić i dziś nadszedł ten dzień 🙂 Czekam aż nagrzeje się piekarnik… Już sama masa surowa jest pyszna 🙂 Zamiast miodu użyłam syropu z agawy – mam nadzieję, że się udadzą pomimo tej zamiany… Pozdrawiam serdecznie 🙂

Agata

Ciasteczka są genialne. Szybko się je robi a smakują wybornie. Zachwycali się nimi wszyscy, którzy je próbowali. Dzięki za wspaniałe przepisy 🙂

Agata

Pomysł super, kurcze, tylko u mnie coś chyba poszło nie tak: ciastka były po wyjęciu z piekarnika ładnie przypieczone i wyglądały spoko, ale okazały się baaardzo miękkie.