Ingredients
-
250g Boczniaki
-
1 pęczek Natka pietruszki
-
2 ząbki Czosnek
-
szczypta Papryka ostra
-
2-3 łyżki Sos sojowy jasny
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
1 łyżka Miód / Syrop klonowy
-
3 łyżki Olej
Boczniaki smażone z pietruszką
W minione święta odwiedziłem mamę, która w podobnej formie do dzisiaj przedstawionej, zaserwowała mi i siostrze boczniaki smażone. Już od dawna chodziło za mną wykorzystanie ich na łamach bloga, ale nie mogłem się jakoś przełamać. Nie o to chodzi, że są one ciężkie w obróbce, tylko o to, że jeśli się czegoś nie zna, to po prostu trudniej się za to zabrać. Tak bardzo mi jednak podeszły, że nie mogłem przejść koło nich obojętnie podczas ostatniej wizyty w markecie. Zaopatrzyłem się w kilka paczek i teraz mogę dla Was przygotować kilka ciekawych propozycji.
Przepis na boczniaki
Przepis na boczniaki, który dzisiaj Wam prezentuję, to prosty i jednocześnie pyszny sposób na ich wykorzystanie. Dla mnie teksturą przypominają tłuste mięso, ale nie zrażaj się tym. Tak przygotowane boczniaki, położone na talerzu w towarzystwie ziemniaczków lub chleba oraz świeżych warzyw, będą rewelacyjnie smakowały.
A jakie są Wasze doświadczenia z boczniakami? Pozytywne? Lubicie?
Składniki
Boczniaki:: 250g | |
Natka pietruszki:: 1 pęczek | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Papryka ostra:: szczypta | |
Sos sojowy jasny:: 2-3 łyżki | |
Sok z cytryny:: 2 łyżki | |
Miód / Syrop klonowy:: 1 łyżka | |
Olej:: 3 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Boczniaki świetne! Robię kolejny raz 🙂
Pychotka.
Dla mnie najepsze sa sote tylko z sola i dobrze wysmazone:)
Zawsze wracam do tego przepisu! Najprostszy, najszybszy i bardzo dobrze dosmaczone boczniaki. Mięsojadki również zachwycone 😉
Dziękuję 🙂
.
Jest w drugim punkcie, żeby wymieszać wszystkie składniki, czyli również sos sojowy, sok z cytryny i syrop klonowy 🙂
Najlepsze boczniaki jakie jadłam w życiu ❤️❤️❤️❤️
Petarda, bardzo mi miło 🙂
Super, robiłam już kilka razy i dzisiaj tez już się marynują😋
Super! 🙂
Bomba! Zostalo mi kilka usmażonych na następny dzień. Wrzucilam do jajecznicy zamiast boczku i cebuli. Polecam taką jajówę 🙂
Wracam do tego przepisu, bo te boczniaki są proste i przepyszne 😀
Cudowny prprzepis. Boczniaki robię, tylko wg tego przepisu. Dziękuję