Boczniaki smażone z pietruszką

Boczniaki smażone z pietruszką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Boczniaki:: 250g
Natka pietruszki:: 1 pęczek
Czosnek:: 2 ząbki
Papryka ostra:: szczypta
Sos sojowy jasny:: 2-3 łyżki
Sok z cytryny:: 2 łyżki
Miód / Syrop klonowy:: 1 łyżka
Olej:: 3 łyżki

Nutritional information

1
Porcja
462
Kalorie
11.8g
Białko
31.9g
Tłuszcz
41.7g
Węgl.
9.4g
Błonnik

Zastanawiasz się w jaki sposób przygotować boczniaki? Dzisiejszą propozycją są najprostsze boczniaki smażone jakie mogłeś sobie wymarzyć. Koniecznie spróbuj.

  • 20 min
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Boczniaki smażone z pietruszką

W minione święta odwiedziłem mamę, która w podobnej formie do dzisiaj przedstawionej, zaserwowała mi i siostrze boczniaki smażone. Już od dawna chodziło za mną wykorzystanie ich na łamach bloga, ale nie mogłem się jakoś przełamać. Nie o to chodzi, że są one ciężkie w obróbce, tylko o to, że jeśli się czegoś nie zna, to po prostu trudniej się za to zabrać. Tak bardzo mi jednak podeszły, że nie mogłem przejść koło nich obojętnie podczas ostatniej wizyty w markecie. Zaopatrzyłem się w kilka paczek i teraz mogę dla Was przygotować kilka ciekawych propozycji.

przepis na boczniaki

Przepis na boczniaki

Przepis na boczniaki, który dzisiaj Wam prezentuję, to prosty i jednocześnie pyszny sposób na ich wykorzystanie. Dla mnie teksturą przypominają tłuste mięso, ale nie zrażaj się tym. Tak przygotowane boczniaki, położone na talerzu w towarzystwie ziemniaczków lub chleba oraz świeżych warzyw, będą rewelacyjnie smakowały.

A jakie są Wasze doświadczenia z boczniakami? Pozytywne? Lubicie?

[Ocena: 4.7]




Składniki

Ilość porcji:
Boczniaki:: 250g
Natka pietruszki:: 1 pęczek
Czosnek:: 2 ząbki
Papryka ostra:: szczypta
Sos sojowy jasny:: 2-3 łyżki
Sok z cytryny:: 2 łyżki
Miód / Syrop klonowy:: 1 łyżka
Olej:: 3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Boczniaki umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój na kawałki wielkości... "w sam raz na raz".

2
Gotowe

Posiekaj natkę pietruszki oraz czosnek. W misce umieść wszystkie składniki (włącznie z boczniakami) i porządnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na około godzinę.

3
Gotowe

Rozgrzej patelnię, wrzuć całą zawartość miski i smaż na średnim ogniu do momentu, w którym cały płyn odparuje, a boczniaki będą rumiane i smakowite.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Pasztet z soczewicy
previous
Pasztet z soczewicy ze śliwką
boczniaki w panierce
next
Boczniaki w panierce
Pasztet z soczewicy
previous
Pasztet z soczewicy ze śliwką
boczniaki w panierce
next
Boczniaki w panierce
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Martyna

Boczniaki świetne! Robię kolejny raz 🙂

Jola

Pychotka.

olek

Dla mnie najepsze sa sote tylko z sola i dobrze wysmazone:)

Ewa

Zawsze wracam do tego przepisu! Najprostszy, najszybszy i bardzo dobrze dosmaczone boczniaki. Mięsojadki również zachwycone 😉

Karolina

.

Last edited 2 miesięcy temu by Karolina
Marta

Najlepsze boczniaki jakie jadłam w życiu ❤️❤️❤️❤️

9
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x