Dahl z czerwonej soczewicy

7 0
Dahl z czerwonej soczewicy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Soczewica czerwona:: 350g
Cebula biała:: 2 sztuki
Pomidor:: 1 puszka
Mleczko kokosowe:: 1 puszka
Czerwona pasta curry:: 2 łyżki
Woda:: 650ml
Olej kokosowy:: 1 łyżka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Nutritional information

1
Porcja
505
Kalorie
23g
Białko
19g
Tłuszcz
55g
Węglowodany

Jeśli nie masz pomysłu na szybki obiad, to dahl z czerwonej soczewicy jest idealnym rozwiązaniem. Dahl wygrywa prostotą wykonania i smakiem!

  • 30 min
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Dahl z czerwonej soczewicy

Wczoraj pojawił się przepis na chlebki naan, więc dzisiaj nie mogło zabraknąć przepisu na dahl z czerwonej soczewicy! Jest to danie rodem z Indii, którego głównymi składnikami są oczywiście czerwona soczewica oraz mleczko kokosowe i mieszanka przypraw, którą można stworzyć samemu lub użyć gotowej, na przykład w formie pasty, tak jak ja to zrobiłem tym razem. Sama nazwa dahl oznacza strączki, więc de facto dahl mógłby być również z fasoli czy innych odmian soczewicy, natomiast najlepiej do tego się nadaje ta czerwona.

Czy trudno jest zrobić dahl z czerwonej soczewicy?

Przepis na dahl z soczewicy jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Składniki również są łatwo dostępne. Dahl możemy podawać według uznania, z ryżem (wtedy będzie to wersja bezglutenowa), jak i z chlebkami naan. Danie jest o tyle fajne, że po podgrzaniu smakuje nawet lepiej niż świeżo przygotowane (niczym nasz polski bigos). Dlatego właśnie wczoraj nabierałem sobie dahl za pomocą chlebków zamiast użyć łyżki, bo w końcu im mniej do mycia tym bardziej ekologicznie… no dobra… użyłem chlebków do jedzenia, bo zmywać mi się nie chciało… nie zawsze musi się przecież chcieć, a każda wymówka jest dobra 😉 Dzisiaj natomiast do odgrzanego dahl-u ugotowałem ryż. Obie opcje są pyszne i godne polecenia!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Soczewica czerwona:: 350g
Cebula biała:: 2 sztuki
Pomidor:: 1 puszka
Mleczko kokosowe:: 1 puszka
Czerwona pasta curry:: 2 łyżki
Woda:: 650ml
Olej kokosowy:: 1 łyżka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulę pokrojoną w kostkę.

2
Gotowe

Gdy cebula się zeszkli, dodaj pastę curry i smaż kolejne kilka minut.

3
Gotowe

Wlej puszkę pomidorów, wodę oraz wsyp przepłukaną soczewice. Gotuj przez około 20-25 minut. Gdyby soczewica wypiła całą wodę, zanim danie będzie gotowe, dolej po prostu kolejne 100ml.

4
Gotowe

Gdy soczewica będzie już rozgotowana, wlej mleczko kokosowe i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

5
Gotowe

Gotuj 5-10 minut po czym zdejmij z ognia i zajadaj.

Konrad Budzyk

Smalec z fasoli
previous
Smalec z fasoli
next
Zupa pomidorowa krem z curry
Smalec z fasoli
previous
Smalec z fasoli
next
Zupa pomidorowa krem z curry
Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
JustTina

Uwielbiam tego bloga. Śledzę go niemal od początku istnienia i tak sobie myślę, że chciałabym mieć takiego Blendmana w kuchni. Konrad, wyjdź za mnie:) to tak pół żartem, pół serio:) Nie jestem królową kuchni, ale wiem co dobre i wiecie co? To jest zaje…ste! Jak mi się uda to wrzucę super nieprofesjonalne foty mojej obiadokolacji:))

Konrad Budzyk

Bardzo się cieszę <3 Czekam z niecierpliwością na zdjęcia 🙂

Eliza

Pomidory z puszki w kawałkach czy może zbledowac puszkę? tzn. Pomidory?

Konrad Budzyk

Ja bym dodał bez blendowania. Jeśli są to pomidory nie krojone, to w tedy można się pokusić o to, ale przy krojonych nie ma takiej potrzeby 🙂

Aggie

bardzo dziękuję za ten przepis! Zagościł u nas na stałe 🙂

Konrad Budzyk

Bardzo się cieszę <3

Beata

Wszystko mam oprócz pasty😟można czyms ją zastąpić?

Olga

Dodałam troche wiecej warzyw i pastę z tamaryndowca. Wyszło przepysznie! To danie bedzie jednym z moich ulubionych 🙂

Konrad Budzyk

<3 Bardzo się cieszę. Oby więcej trafionych smaków/przepisów z mojego bloga! :)

Ania

Zrobiłam cały gar. I napiszę krótko: Przepyszne. Po przeszukaniu chyba całego Internetu, trafiłam na Twojego bloga. I to jest to czego szukałam. Świetna robota. A jutro: Ciecierzyca z jarmużem i kisiel z siemienia lnianego.

Grażyna

Właśnie robię (wcześniej wyprodukowawszy mleko kokosowe). Pasty curry nie posiadam, doprawiłam ziołami, zapowiada się dobrze. Nie przewidziałam, że będzie tego tak dużo!

Konrad Budzyk

Dużo, ale smacznie 🙂

Grażyna

Chyba nieco sknociłam, soczewica się rozpadła całkowicie i wyszła mi z tego gęsta papka . Połowę zjedliśmy na obiad – na życzenie męża z makaronem. Pozostała część zgęstniała na amen. Więc albo będzie robiła za rodzaj humusu, albo rozcieńczę jakimś rodzajem bulionu i zamienię na zupę :)))
Nie zniechęciłam się, będę eksperymentować dalej ::)))
Pozdrawiam serdecznie’

Weronika

Dzisiaj po raz kolejny wpadnie na obiad! Uwielbiam <3

Konrad Budzyk

<3

Weronika

Super połączenie z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim! 😋

Agnieszka

Uwielbiam to danie. Proste i pyszne. Może to nie bardzo po Indyjsku, ale ja czasami jem też z kaszą gryczaną. Pasuje mi to połączenie smaków. Dziękuję za przepis.

18
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x