Ingredients
-
3 łyżki Oliwa z oliwek
-
2 sztuki Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
1 kg Ziemniaki
-
2 litry Bulion
-
200g Jarmuż
-
do smaku Pieprz i sól
-
Do podania
-
4 sztuki Wegańskie kiełbaski
-
szczypta Papryka wędzona
-
szczypta Ostra papryka
-
garść Chipsy z jarmużu
Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na tradycyjne danie kuchni portugalskiej. Dawniej jadana głównie przez ludzi z nizin społecznych, teraz przygotowywana i pałaszowana chętnie przez każdego! Zupa caldo verde jest prosta, szybka i tania, ale jednocześnie bardzo smaczna!
Przepis na zupę caldo vede w oryginalnym wydaniu przewiduje użycie kapusty galicyjskiej, która jest u nas niedostępna. Na szczęście jarmuż jest do niej bardzo podobny oraz łatwo dostępny, dlatego też świetnie ją zastępuje!
Zupa caldo verde z jarmużem
Podstawą zupy są ziemniaki, oliwa, cebula oraz jarmuż. To właśnie na tych składnikach opiera się dzisiejszy przepis. Jeśli chodzi o dodatki które lądują na górze zupy, to są one dowolne. U mnie były to wegańskie kiełbaski, chipsy z jarmużu, ostra oraz wędzona papryka. Świetnie sprawdzi się również podsmażone wędzone tofu lub tempeh.
Oj cóż to był za pyszny i jednocześnie prosty obiad… Koniecznie musisz wparować do kuchni i ukręcić dzisiejszą zupę caldo verde!
Masz ochotę na coś słodkiego po obiedzie? Zobacz koniecznie mój przepis na niezawodne cynamonki oraz wegański piernik, który wybitnie smakuje nie tylko od święta!

Składniki
| Oliwa z oliwek: 3 łyżki | |
| Cebula: 2 sztuki | |
| Czosnek: 4 ząbki | |
| Ziemniaki: 1 kg | |
| Bulion: 2 litry | |
| Jarmuż: 200g | |
| Pieprz i sól: do smaku | |
Do podania |
|
| Wegańskie kiełbaski: 4 sztuki | |
| Papryka wędzona: szczypta | |
| Ostra papryka: szczypta | |
| Chipsy z jarmużu: garść |
Wykonanie
|
1
Gotowe
|
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Cebulę oraz czosnek posiekaj i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minut. |
|
2
Gotowe
|
Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę, dodaj do garnka i smaż razem z cebulą przez kolejne 5-10 minut. Po tym czasie wlej bulion i gotuj do momentu, gdy ziemniaki zrobią się miękkie. |
|
3
Gotowe
|
Z garnka wyjmij połowę ziemniaków do miseczki. Zmiksuj pozostałe ziemniaki z bulionem na gładki krem. Dodaj ponownie do garnka odstawione wcześniej ziemniaki, jarmuż pozbawiony twardych łodyg i gotuj przez kolejne 3-5 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Po tym czasie zupa caldo verde jest już gotowa. |
|
4
Gotowe
|
Kiełbaski, tofu lub tempeh podsmaż na patelni. Zupę przelej do miseczek, udekoruj dodatkami i zajadaj. Smacznego! |








doskonała!
Wczoraj weszłam pierwszy raz na bloga, a dziś już gotuję zupę. 😃 Mam nawet jarmuż własnej produkcji, nie mogłam nie wypróbować przepisu. Dziękuję!
Ooo super! Mam nadzieję, że Ci zasmakuje 🙂