Zupa z boczniaków

0 0
Zupa z boczniaków

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bulion warzywny:: 500ml
Boczniaki:: 250g
Ziemniaki:: 2 średnie
Marchewka:: 1 mała
Czosnek:: 2 ząbki
Cebula biała:: 1/2 sztuki
Liść laurowy:: 2 sztuki
Ziele angielskie:: 2 sztuki
Suszony majeranek:: 3 łyżeczki
Sos sojowy jasny:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Olej:: 1 łyżka

Nutritional information

1
Porcja
168
Kalorie
5.6g
Białko
5.5g
Tłuszcz
26.2g
Węgl.
5.5g
Błonnik

Marzy Ci się prosta i szybka zupa, która będzie jednocześnie bez wydziwiania? Zupa z boczniaków według tego przepisu, właśnie taka jest!

  • 30 min
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Zupa z boczniaków

Już bardzo dawno nie było nowego przepisu na zupę, więc postanowiłem Wam zaserwować coś jednocześnie smacznego, ekspresowego i… wyjątkowo nie jest to zupa krem! Na początku myślałem, żeby zrobić z boczników wreszcie coś bardziej wymyślnego niż boczniaki smażone czy boczniaki w panierce, które są na blogu. Zacząłem kombinować z zupami w różnych smakach, ale za każdym razem czegoś mi brakowało… Wiecie czego? Prostoty! Dzisiejsza zupa z boczniaków właśnie taka jest – proste i klasyczne smaki, zamknięte w misce wypełnionej gorącą zupą. Flaczki z boczniaków to coś, czego Ci potrzeba!

Zupa boczniakowa, czyli wegańskie flaczki

Dzisiejsza zupa z boczniakami pokazuje, że nie zawsze trzeba za wszelką cenę szukać niecodziennych połączeń smakowych. Czasami wystarczy wszystko na szybko pokroić, ugotować i… być szczęśliwym z uzyskanego efektu końcowego. Inną równie świetną i zarazem prostą zupą, jest zupa miso z tofu. Co prawda zrobiona z bardziej niecodziennych składników niż dzisiejsza propozycja, ale naprawdę warto spróbować.

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Bulion warzywny:: 500ml
Boczniaki:: 250g
Ziemniaki:: 2 średnie
Marchewka:: 1 mała
Czosnek:: 2 ząbki
Cebula biała:: 1/2 sztuki
Liść laurowy:: 2 sztuki
Ziele angielskie:: 2 sztuki
Suszony majeranek:: 3 łyżeczki
Sos sojowy jasny:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Olej:: 1 łyżka

Wykonanie

1
Gotowe

Ziemniaki, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę a czosnek posiekaj. Rozgrzej w garnku olej i wrzuć warzywa. W międzyczasie pokrój boczniaki w paski grubości palca i dorzuć do warzyw. Porządnie wymieszaj. Smaż przez około 5 minut. Wlej bulion, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą już miękkie. Dopraw do smaku sosem sojowym i pieprzem.

Konrad Budzyk

previous
Makaron z boczniakami w sosie pomidorowym
Makaron z pieczarkami
next
Jednogarnkowy makaron z pieczarkami
previous
Makaron z boczniakami w sosie pomidorowym
Makaron z pieczarkami
next
Jednogarnkowy makaron z pieczarkami
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marek

Panie Konradzie, super przepis👍 Ja na koniec zabieliłem (niewegańsko) tą zupę i wyszła też super 🙂

Konrad Budzyk

Ooo jeszcze nie zabielałem. Będę musiał spróbować 🙂

Grażyna

Super przepis, ja dodałam przecier pomidorowy i wyszła zupa przepyszna. Polecam i pozdrawiam dziękując za przepis.

Konrad Budzyk

Bardzo dziękuję 🙂

Barbara

Do zupy dodałam 1 łyżkę stołową bulionu warzywnego w słoiku Winiary. Wtedy nie musi się dodawać soli.

Aleksandra

Pyszna.

6
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x