Ingredients
-
500ml Bulion warzywny
-
250g Boczniaki
-
2 średnie Ziemniaki
-
1 mała Marchewka
-
2 ząbki Czosnek
-
1/2 sztuki Cebula biała
-
2 sztuki Liść laurowy
-
2 sztuki Ziele angielskie
-
3 łyżeczki Suszony majeranek
-
do smaku Sos sojowy jasny
-
do smaku Pieprz czarny
-
1 łyżka Olej
Zupa z boczniaków
Już bardzo dawno nie było nowego przepisu na zupę, więc postanowiłem Wam zaserwować coś jednocześnie smacznego, ekspresowego i… wyjątkowo nie jest to zupa krem! Na początku myślałem, żeby zrobić z boczników wreszcie coś bardziej wymyślnego niż boczniaki smażone czy boczniaki w panierce, które są na blogu. Zacząłem kombinować z zupami w różnych smakach, ale za każdym razem czegoś mi brakowało… Wiecie czego? Prostoty! Dzisiejsza zupa z boczniaków właśnie taka jest – proste i klasyczne smaki, zamknięte w misce wypełnionej gorącą zupą. Flaczki z boczniaków to coś, czego Ci potrzeba!
Zupa boczniakowa, czyli wegańskie flaczki
Dzisiejsza zupa z boczniakami pokazuje, że nie zawsze trzeba za wszelką cenę szukać niecodziennych połączeń smakowych. Czasami wystarczy wszystko na szybko pokroić, ugotować i… być szczęśliwym z uzyskanego efektu końcowego. Inną równie świetną i zarazem prostą zupą, jest zupa miso z tofu. Co prawda zrobiona z bardziej niecodziennych składników niż dzisiejsza propozycja, ale naprawdę warto spróbować.
Składniki
Bulion warzywny:: 500ml | |
Boczniaki:: 250g | |
Ziemniaki:: 2 średnie | |
Marchewka:: 1 mała | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Cebula biała:: 1/2 sztuki | |
Liść laurowy:: 2 sztuki | |
Ziele angielskie:: 2 sztuki | |
Suszony majeranek:: 3 łyżeczki | |
Sos sojowy jasny:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Olej:: 1 łyżka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ziemniaki, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę a czosnek posiekaj. Rozgrzej w garnku olej i wrzuć warzywa. W międzyczasie pokrój boczniaki w paski grubości palca i dorzuć do warzyw. Porządnie wymieszaj. Smaż przez około 5 minut. Wlej bulion, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą już miękkie. Dopraw do smaku sosem sojowym i pieprzem. |
Panie Konradzie, super przepis👍 Ja na koniec zabieliłem (niewegańsko) tą zupę i wyszła też super 🙂
Ooo jeszcze nie zabielałem. Będę musiał spróbować 🙂
Super przepis, ja dodałam przecier pomidorowy i wyszła zupa przepyszna. Polecam i pozdrawiam dziękując za przepis.
Bardzo dziękuję 🙂
Do zupy dodałam 1 łyżkę stołową bulionu warzywnego w słoiku Winiary. Wtedy nie musi się dodawać soli.
Pyszna.