Curry z cukinią i ciecierzycą

Curry z cukinią i ciecierzycą

Składniki

Ilość porcji:
Cebula : 1 duża
Cukinia : 1 sztuka
Olej : 2 łyżki
Czosnek : 2-3 ząbki
Przyprawa curry : 2 łyżki bez soli
Mleczko kokosowe : 1 puszka
Jarmuż : 2-3 garści
Ciecierzyca : 2 puszki 200g suchej
Pieprz i sól : do smaku
Do podania
Zielona cebulka :
Ryż lub pieczywo :

Chcesz coś zjeść? Curry, to zdecydowanie dobry wybór! Tutaj znajdziesz curry z cukinią, ciecierzycą i jarmużem. Delikatne i kremowe... idealne.

Składniki

  • Do podania

Share

Curry z cukinią i ciecierzycą

Curry, to jedno z moich ulubionych dań, kojarzących się z indiami. Nie ma jednego prawilnego przepisu na curry, ponieważ w tłumaczeniu, to słowo oznacza po prostu… sos z warzywami lub innymi dodatkami. Oj jak curry za mną chodziło… Tak więc dzisiejsze curry z cukinią, ciecierzycą i jarmużem, to moja odpowiedź, na wewnętrzne nawoływanie organizmu o to danie.

Ja do wykonania dania użyłem przyprawy curry bez soli! Jeśli masz mieszankę z solą, to uważaj z jej użyciem, żeby nie przesolić dania. Przyprawy zawsze staraj się wybierać bez dodatku soli lub z jej niewielką ilością.

Jakie jest curry z cukinią i ciecierzycą?

Przede wszystkim delikatne i kremowe. Wrzuciłem jarmuż, ponieważ staram się jeść więcej warzyw, zwłaszcza zielonych. Poza tym nadaje on wspaniałego koloru daniu, bo kontrastuje z żółtym sosem. Jeśli go nie macie, to szpinak spisze się równie dobrze!

Z czym podawać curry z cukinią i ciecierzycą?

Ja z lenistwa spałaszowałem je z kupnym pieczywem. Bardzo dobrze pasuje tutaj ryż, jak i chlebki naan, które stworzyłem robiąc dahl z czerwonej soczewicy.

Co jeszcze można zrobić z ciecierzycy?

Pomysłów na jej wykorzystanie jest dużo, ale kilka z nich teraz przytoczę, może akurat Ci się przydadzą!

Na śniadanie lub kolację do pieczywa polecam pastę bezjajeczną, nowy przepis na hummus z zielonym pieprzem oraz pasztet z ciecierzycy. Z obiadowych pozycji zdecydowanie musisz spróbować burgera z ciecierzycy, oraz indyjską zupę kalafiorową. Natomiast na deser świetnie sprawdzą się ciastka z ciecierzycy! Widzisz jaka jest ona uniwersalna?!

[Ocena: 4.7]




Składniki

Ilość porcji:
Cebula : 1 duża
Cukinia : 1 sztuka
Olej : 2 łyżki
Czosnek : 2-3 ząbki
Przyprawa curry : 2 łyżki bez soli
Mleczko kokosowe : 1 puszka
Jarmuż : 2-3 garści
Ciecierzyca : 2 puszki 200g suchej
Pieprz i sól : do smaku
Do podania
Zielona cebulka :
Ryż lub pieczywo :

Wykonanie

1
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Pokrój cebulę w piórka, a cukinię w duże półksiężyce lub kostkę. Smaż przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Dodaj posiekany czosnek i wymieszaj.

2
Gotowe

Dodaj przyprawę curry, podsmaż przez 30 sekund i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Gotuj około 5 minut i... gotowe!

Podawaj z posiekaną zieloną cebulką, ryżem lub chlebkami naan... Ewentualnie z pieczywem ;)

Wegańskie tacos bez mięsa
Poprzedni
Tacos bez mięsa
Następny
Makaron w sosie pomidorowym z cukinią i kaparami




Wegańskie tacos bez mięsa
Tacos bez mięsa
Makaron w sosie pomidorowym z cukinią i kaparami
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments