Curry z cukinią i ciecierzycą

Curry z cukinią i ciecierzycą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Cukinia: 1 sztuka
Olej: 2 łyżki
Czosnek: 2-3 ząbki
Przyprawa curry: bez soli 2 łyżki
Mleczko kokosowe: 1 puszka
Jarmuż: 2-3 garści
Ciecierzyca: 200g suchej 2 puszki
Pieprz i sól: do smaku
Do podania
Zielona cebulka:
Ryż lub pieczywo:

Chcesz coś zjeść? Curry, to zdecydowanie dobry wybór! Tutaj znajdziesz curry z cukinią, ciecierzycą i jarmużem. Delikatne i kremowe... idealne.

  • 20 minut
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Do podania

Share

Curry z cukinią i ciecierzycą

Curry, to jedno z moich ulubionych dań, kojarzących się z indiami. Nie ma jednego prawilnego przepisu na curry, ponieważ w tłumaczeniu, to słowo oznacza po prostu… sos z warzywami lub innymi dodatkami. Oj jak curry za mną chodziło… Tak więc dzisiejsze curry z cukinią, ciecierzycą i jarmużem, to moja odpowiedź, na wewnętrzne nawoływanie organizmu o to danie.

Ja do wykonania dania użyłem przyprawy curry bez soli! Jeśli masz mieszankę z solą, to uważaj z jej użyciem, żeby nie przesolić dania. Przyprawy zawsze staraj się wybierać bez dodatku soli lub z jej niewielką ilością.

Jakie jest curry z cukinią i ciecierzycą?

Przede wszystkim delikatne i kremowe. Wrzuciłem jarmuż, ponieważ staram się jeść więcej warzyw, zwłaszcza zielonych. Poza tym nadaje on wspaniałego koloru daniu, bo kontrastuje z żółtym sosem. Jeśli go nie macie, to szpinak spisze się równie dobrze!

Z czym podawać curry z cukinią i ciecierzycą?

Ja z lenistwa spałaszowałem je z kupnym pieczywem. Bardzo dobrze pasuje tutaj ryż, jak i chlebki naan, które stworzyłem robiąc dahl z czerwonej soczewicy.

Co jeszcze można zrobić z ciecierzycy?

Pomysłów na jej wykorzystanie jest dużo, ale kilka z nich teraz przytoczę, może akurat Ci się przydadzą!

Na śniadanie lub kolację do pieczywa polecam pastę bezjajeczną, nowy przepis na hummus z zielonym pieprzem oraz pasztet z ciecierzycy. Z obiadowych pozycji zdecydowanie musisz spróbować burgera z ciecierzycy, oraz indyjską zupę kalafiorową. Natomiast na deser świetnie sprawdzą się ciastka z ciecierzycy! Widzisz jaka jest ona uniwersalna?!

[Ocena: 4.7]




Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Cukinia: 1 sztuka
Olej: 2 łyżki
Czosnek: 2-3 ząbki
Przyprawa curry: bez soli 2 łyżki
Mleczko kokosowe: 1 puszka
Jarmuż: 2-3 garści
Ciecierzyca: 200g suchej 2 puszki
Pieprz i sól: do smaku
Do podania
Zielona cebulka:
Ryż lub pieczywo:

Wykonanie

1
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Pokrój cebulę w piórka, a cukinię w duże półksiężyce lub kostkę. Smaż przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Dodaj posiekany czosnek i wymieszaj.

2
Gotowe

Dodaj przyprawę curry, podsmaż przez 30 sekund i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Gotuj około 5 minut i... gotowe!

Podawaj z posiekaną zieloną cebulką, ryżem lub chlebkami naan... Ewentualnie z pieczywem ;)

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Wegańskie tacos bez mięsa
previous
Tacos bez mięsa
next
Makaron w sosie pomidorowym z cukinią i kaparami
Wegańskie tacos bez mięsa
previous
Tacos bez mięsa
next
Makaron w sosie pomidorowym z cukinią i kaparami
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
JDM

Rewelacja! Polecam 🙂 Nie dodałam jarmużu, bo nie miałam, ale odrobina zielonego groszku też się wkomponowała 🙂

Olga

Bardzo szybki i prosty przepis. Dziękuję. Jedyna modyfikacją z mojej strony było dodanie 1 puszki ciecierzycy. Naprawdę PYCHA 🙂 Polecam.

Marzena

Tego mi było potrzeba!! Super! Posypałam płatkami drożdżowymi i mnnniam 🙂

Diana

Bardzo smaczne! Zrobilam z 1 sloika ciecierzycy i chyba tak mi pasuje 🙂

Last edited 6 miesięcy temu by Diana

Moje propozycje

7
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x