Jak upiec buraki? 2 proste sposoby!

Jak upiec buraki? 2 proste sposoby!

Składniki

Burak : 1 sztuka
Folia aluminiowa, piekarnik i trochę chęci.

Zastanawiasz się jak upiec buraki? Jest to czynność bardzo prosta. W tym wpisie zobaczysz krok po kroku jak to zrobić i na co zwracać uwagę.

Składniki

  • Folia aluminiowa, piekarnik i trochę chęci.

Share

Jak upiec buraki?

Jestem wielkim fanem warzyw kojarzonych typowo z naszą kuchnią. Seler, burak, pietruszka, ziemniaki, cebula… wszystkie je bardzo lubię. Najbardziej jednak smakują mi pieczone. Uwielbiam je podjadać podczas robienia pasztetów na ich bazie. Dzisiaj na świeczniku będzie burak, który zdecydowanie króluje w mojej kuchni.

Pieczone buraki to świetny dodatek do sałatek, kanapek czy domowych past. Na jego bazie można zrobić pyszną zupę krem, hummus, kotlety i pasztety warzywne. Ale żeby to wszystko móc zjeść, pierwsze trzeba mieć upieczonego buraka. Jak upiec buraki? Jest to banalnie proste i dowiesz się tego poniżej.

Jak smakuje pieczony burak?

Jest słodkawy, delikatny i pasuje zarówno do słodkich sosów na bazie z miodu, jak i do pikantnych, w których dominuje ostra papryka. Jednym słowem jest bardzo uniwersalny.

Czy można jeść buraka ze skórką?

Tak, ale ja osobiście wolę buraki bez skórki. Zwłaszcza gdy w grę wchodzi hummus z pieczonym burakiem, zupa krem lub sałatka z pieczonym burakiem.

Uaktualnienie – drugi sposób, bez folii

Możesz umieścić umyte buraki i ewentualnie przekrojone, w naczyniu żaroodpornym. Jeśli chcesz, możesz je obrać od razu, ale ja wolę to robić po upieczeniu. Mam wrażenie, że buraki są wtedy smaczniejsze. Następnie przykryj naczynie pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. W międzyczasie możesz sprawdzać buraki przy pomocy widelca. Gdy będzie wchodził jak w masło, to znaczy, że są już gotowe.

[Ocena: 4.5]




Składniki

Burak : 1 sztuka
Folia aluminiowa, piekarnik i trochę chęci.

Wykonanie

1
Gotowe

Buraki porządnie umyj pod bieżącą wodą. Możesz do tego celu użyć gąbki lub szczotki. Jeśli chcesz możesz je od razu obrać, ale ja to robię po upieczeniu.

2
Gotowe
60 minut

Jeśli buraki są duże, przekrój je na pół i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz około 60 minut w 180 stopniach. W trakcie pieczenia możesz sprawdzać czy są już upieczone, wbijając nóż lub wykałaczkę. Powinny wchodzić jak w masło.

3
Gotowe

Po upieczeniu obierz ze skórki. Będzie łatwo odchodziła przy pomocy nożyka.

Prosty przepis na ketchup
Poprzedni
Ketchup ekspresowy
Burger z ciecierzycy
Następny
Burger z ciecierzycy na wypasie




Prosty przepis na ketchup
Ketchup ekspresowy
Burger z ciecierzycy
Burger z ciecierzycy na wypasie
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna

Zostałam od niedawna fanka zdrowego odżywiania .Jak to mówia lepiej póżno niż wcale.Zaraz wstawiam do piekarnika buraczki na obiadek i już wiem ,że będą pyszne , bo z mężem uwielbiamy warzywa

Etela

A ja mam pytanie o pieczenie marchewki, bo nie widzę tutaj osobnego poradnika. Wszyscy we wszystkich przepisach twierdzą jakie to proste i szybkie, a mnie się wcale nie udało! Piekłam strasznie długo (pocięta w słupki, skropiona olejem, na blasze) i mimo, że w końcu zaczęła się węglić, to była totalnie twarda :/ Nie nadawała się do zjedzenia jako frytki, a tym bardziej do zmiksowania na pastę. Jakieś podpowiedzi?

Bella

Proponuję pieczenie w naczyniu z pokrywką wtedy marchew nie zeschnie się. Ja piekę w szkle żaroodpornym. Pamiętaj, że szkło wstawiamy do zimnego piekarnika.

Joanna

Cy pieczenie w folii aluminiowej jest zdrowe? Czytałam wiele niepochlebnych informacji o tej metodzie pieczenia żywności. Co Ty na to?

Rafał

Proponuję zrobić kieszeń z folii alu wyłožonej uprzednio pergaminem od środka. Wystarczy kwadraty folii Alu pokryć pergaminem a krawędzie zawinąć po wsunięciu marchewki zagiąć ostatnią krawędź i do pieca ☺

Goya

Teraz już można kupić folie aluminiową wyściełaną papierem pergaminowym po jednej stronie. Produkt ma więc kontakt tylko z papierem a efekt jest pieczenia w folii :-)))

Jola

Ja w tej chwili piekę. Moje buraki są od ponad godziny w piekarniku i twarde jak deska.