Racuchy z bananami

Racuchy z bananami

Składniki

Ilość porcji:
Banan : 1 średni
Mąka pszenna : 130g 10 łyżek
Mleko roślinne : 100ml 9 łyżek
Ocet jabłkowy : 1 łyżka
Soda oczyszczona : 1 łyżeczka
Cynamon : 1/2 łyżeczki
Sól : szczypta
Olej : do smażenia
Opcjonalnie
Cukier trzcinowy :

Pulchniutkie racuchy z bananami to świetna opcja na śniadanie nie tylko dla dzieci. W towarzystwie świeżych owoców i syropu klonowego smakują niesamowicie.

Składniki

  • Opcjonalnie

Share

Racuchy z bananami

Kto mnie obserwuje, ten na pewno bardzo dobrze wie, że jestem fanem placuszków. Tym razem przyszedł czas na puszyste racuchy z bananami, które zatrzęsły moim światem podczas dzisiejszego śniadania. Skąd w ogóle koncepcja na placki z bananami? Po prostu nakupiłem bananów z myślą o koktajlach i… odechciało mi się koktajli. Zostałem z masą bananów, które są dojrzałe i czekają, żeby je zmaltretować w kuchni, więc nie mogłem ich zawieść.

Racuchy z bananami – jakie są?

Postawiłem na delikatną słodycz pochodzącą z banana, ale jeśli chcesz, to możesz dosłodzić je dowolnym syropem lub cukrem. Ja jednak wolałem takie, bo to po prostu zdrowsza opcja. Polecam racuszki serwowane z truskawkami i syropem klonowym. Pycha!

Racuchy z bananami

Racuchy z bananami – i co jeszcze?

Banany są bardzo wdzięcznym owocem, bo można z nimi zrobić naprawdę wiele znakomitości. Jaglanka z bananem jest kozacka na śniadanie, tak samo jak ciasto bananowe bezglutenowe i bezglutenowy chlebek bananowy na szybki deser. A obiad? Pierogi z bananami się kłaniają 🙂

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Banan : 1 średni
Mąka pszenna : 130g 10 łyżek
Mleko roślinne : 100ml 9 łyżek
Ocet jabłkowy : 1 łyżka
Soda oczyszczona : 1 łyżeczka
Cynamon : 1/2 łyżeczki
Sól : szczypta
Olej : do smażenia
Opcjonalnie
Cukier trzcinowy :

Wykonanie

1
Gotowe

Do wysokiego naczynka wrzuć wszystkie składniki za wyjątkiem oleju i zblenduj. Odstaw na 10 minut.

2
Gotowe

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Z podanej ilości wychodzi 10 placuszków (1 placuszek = 1 spora łyżka ciasta).

Kaszanka wegańska
Poprzedni
Kaszanka wegańska
Ciasto bananowe bezglutenowe
Następny
Ciasto bananowe bezglutenowe z truskawkami




Kaszanka wegańska
Kaszanka wegańska
Ciasto bananowe bezglutenowe
Ciasto bananowe bezglutenowe z truskawkami
Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena

wyglądają pysznie 🙂

Wiesław

Dobry wieczór,
właśnie skończyła mi się mąka orkiszowa,
mam za to żytnią 720 i 2000.
Jak Pan uważa, czy któraś z nich będzie się nadawała?

Wiesław

Dziękuję, a swoją drogą jestem pod wielkim wrażeniem pańskich kulinarnych poczynań, placki z czerwonej soczewicy, czy ciastka owsiane z rodzynkami, na stałe weszły do jadłospisu mojej rodziny 🙂

Gosia 66

Konrad robię od roku bardzo podobne, bo używam mąki owsianej i smażę bez tłuszczu. Masz święta rację smakuja wysmienicie z świeżymi owocami 🙂

Sara

Czy mąkę orkiszową mogę zastąpić gryczaną ?
Pzdr
SAra

Dagmara

Wyszły zakalcowate 🙁 co zrobiłam zle?

Agata

A mnie z kolei przywarły do patelni i nie chciały się obrócić. Jedyna zmiana przepisu polegała na użyciu mąki ryżowej. Czy zmiana mąki mogła sknocić przepis?

Magda

Kupiłam przez przypadek Twoją książke bo jestem fanem humusu, super wydanie 🙂 a wracając do wątku która z mąk bezglutenowych najbardziej się nada?

Agata

Super szybkie placuszki. Idealne, gdy nie ma co zrobić np. na kolację. Wypróbowałam je już z kilkoma rodzajami mąki (owsiana, gryczana). Ale póki co najlepiej smakują z jednak z mąką orkiszową. Na wypróbowanie czeka jeszcze mąka z płaskurki (starsza siostra orkiszu, gatunek pszenicy). Najczęściej polewam je syropem klonowym. Ale ostatnio wypróbowałam z dżemem z rokitnika i smakują jeszcze lepiej. Generalnie bardzo je polecam!

Ola

Sprawdzi się mąka pszenna pełnoziarnista?