Kotlety z zielonej soczewicy

0 0
Kotlety z zielonej soczewicy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica: 150g
Kasza jaglana: 100g
Cebula: 2 sztuki
Olej: 4 łyżki
Goździki: 3 sztuki
Liście laurowe: 3 sztuki
Jałowiec: 1 sztuka
Sos sojowy: 2 łyżki
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Tymianek: 2 łyżeczki
Majeranek: 1 łyżeczka
Bułka tarta: 8-10 łyżek
Pieprz i sól: do smaku

Moje nowe ulubione wegańskie kotlety. Idealne do burgera lub obiadu!

  • Serves 10
  • Medium

Ingredients

Share

Przepis na wegańskie kotlety z zielonej soczewicy

Często, gdy zastanawiam się co zjeść na obiad, pierwszą myślą są wegańskie kotlety. Na blogu wczoraj pojawiły się kotlety bezjajeczne. Są również kotlety z białej fasoli, jak i kotleciki z kalafiora. Tym razem jednak, chciałem spałaszować je w bułce. Zrobić sobie kotlety z zielonej soczewicy do burgerów.

Jakie są kotlety z zielonej soczewicy?

Na początku masa jest dosyć luźna, natomiast po upieczeniu i ostudzeniu, otrzymujemy jędrne i zbite kotlety. Moim zdaniem jeszcze lepiej smakują po podgrzaniu 😍

Z czym je podawać?

U mnie wskoczyły do domowych bułek pszennych, wysmarowanych sojonezem. Możesz również ugotować ziemniaki, zrobić surówkę… Zjedz tak, jak lubisz najbardziej. Ja polecam burgery 😊

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica: 150g
Kasza jaglana: 100g
Cebula: 2 sztuki
Olej: 4 łyżki
Goździki: 3 sztuki
Liście laurowe: 3 sztuki
Jałowiec: 1 sztuka
Sos sojowy: 2 łyżki
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Tymianek: 2 łyżeczki
Majeranek: 1 łyżeczka
Bułka tarta: 8-10 łyżek
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj kaszę jaglaną i zieloną soczewicę. Mają być miękkie, ale nie rozgotowane na paćkę ;)

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, liście laurowe, goździki oraz jałowca. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij liście, goździki oraz jałowca i wywal.

3
Gotowe

Do lekko przestygniętej kaszy i soczewicy dodaj usmażoną cebulę oraz pozostałe składniki. Wymieszaj. Masa będzie troszkę miękka, ale nie masz się czym przejmować, bo po upieczeniu i wystygnięciu będą zwarte. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układaj kotleciki. U mnie wyszło ich 10 sztuk. Formowałem rękami delikatnie wysmarowanymi olejem kulki, które następnie rozpłaszczałem delikatnie na blaszce.

4
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wsadź blaszkę i piecz około 30 minut. Po 20 minutach możesz przewrócić kotleciki na drugą stronę.

Konrad Budzyk

Przepis na domowe, wegańskie bułki pszenne
previous
Domowe bułki pszenne
Przepis na bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą
next
Bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą
Przepis na domowe, wegańskie bułki pszenne
previous
Domowe bułki pszenne
Przepis na bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą
next
Bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aśka

Myślisz, że można by zrobić masę wieczorem jednego dnia a następnego formować kotlety i upiec?

Konrad Budzyk

Tak, bez problemu 🙂

Aśka

Dzięki wielkie!

Asik

A kaszę i soczewicę blendujemy, czy tak o?

Konrad Budzyk

Ja nie blendowałem, bo kasza ładnie zlepiła całość 🙂

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x