Sałatka z makaronem ryżowym

Sałatka z makaronem ryżowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Makaron ryżowy: 200g
Dressing
Sos sojowy: 2 łyżki
Ocet ryżowy: 2 łyżki
Olej: 2 łyżki
Cukier: 2 łyżki
Sos sriracha: 1 łyżka
Czosnek: 1-2 ząbki
Dodatkowo
Ulubiona sałata: 2 garści
Groszek: 2 garści
Marchewka: 1/4 sztuki
Ogórek: 1/2 sztuki
Cebula czerwona: 1/2 sztuki
Pomidorki koktajlowe: 8-10 sztuk
Zielona cebulka: 1/2 pęczka
Kolendra: 2 łyżki posiekanej
Sezam: 2 łyżki

Lekka, pełna smaku sałatka w azjatyckim stylu!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Dressing

  • Dodatkowo

Share

Idealna na drugie śniadanie. Na obiad. I na kolację też idealna. Sałatka z makaronem ryżowym – bo o niej mowa – sprawdzi się również jako zdrowy lunch box do pracy lub na uczelnię. Polecam więc zrobić od razu większą porcję. Świeże, chrupiące warzywa spotykają się tutaj z ryżowymi wstążkami, aromatycznym sezamem i natką kolendry. Całość podkreśla wyrazisty dressing w bardzo azjatyckim stylu. Chętnie próbujesz nowych smaków? W takim razie na pewno polubisz tę sałatkę!

Sałatka z makaronem ryżowym – jaki makaron?

Do przygotowania mojej sałatki, użyłem makaronu ryżowego dosyć grubego, jak zresztą widać na poniższym zdjęciu. Czy cienkie nitki też się nadadzą? Myślę, że tak!

Jeśli szukasz inspiracji na sałatki, to sprawdź koniecznie moje pozostałe przepisy na sałatki 😉

Sałatka z makaronem ryżowym

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Makaron ryżowy: 200g
Dressing
Sos sojowy: 2 łyżki
Ocet ryżowy: 2 łyżki
Olej: 2 łyżki
Cukier: 2 łyżki
Sos sriracha: 1 łyżka
Czosnek: 1-2 ząbki
Dodatkowo
Ulubiona sałata: 2 garści
Groszek: 2 garści
Marchewka: 1/4 sztuki
Ogórek: 1/2 sztuki
Cebula czerwona: 1/2 sztuki
Pomidorki koktajlowe: 8-10 sztuk
Zielona cebulka: 1/2 pęczka
Kolendra: 2 łyżki posiekanej
Sezam: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2
Gotowe

Przygotuj dressing – wymieszaj wszystkie składniki i odstaw, aby smaki dobrze się połączyły.

3
Gotowe

Czas na warzywa. Połam dłońmi liście sałaty. Pokrój ogórka w słupki, cebulę w cienkie piórka, a pomidorki koktajlowe na połówki. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Albo użyj obieraczki Julienne i wyczaruj z niej... wstążki! W takiej postaci marchewka prezentuje się wyjątkowo efektownie. Dodaj zielony groszek. Jeśli używasz mrożonego, zalej go wcześniej wrzątkiem na kilka minut.

4
Gotowe

Połącz warzywa z makaronem i dressingiem. Udekoruj drobno posiekaną zieloną cebulką, świeżą kolendrą oraz posyp prażonym sezamem i... podawaj.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Pizza z patelni bez drożdży i piekarnika
previous
Pizza z patelni bez drożdży
Focaccia z pomidorami i oliwkami
next
Focaccia z pomidorami i oliwkami
Pizza z patelni bez drożdży i piekarnika
previous
Pizza z patelni bez drożdży
Focaccia z pomidorami i oliwkami
next
Focaccia z pomidorami i oliwkami
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x