Ingredients
-
200g Makaron ryżowy
-
Dressing
-
2 łyżki Sos sojowy
-
2 łyżki Ocet ryżowy
-
2 łyżki Olej
-
2 łyżki Cukier
-
1 łyżka Sos sriracha
-
1-2 ząbki Czosnek
-
Dodatkowo
-
2 garści Ulubiona sałata
-
2 garści Groszek
-
1/4 sztuki Marchewka
-
1/2 sztuki Ogórek
-
1/2 sztuki Cebula czerwona
-
8-10 sztuk Pomidorki koktajlowe
-
1/2 pęczka Zielona cebulka
-
2 łyżki posiekanej Kolendra
-
2 łyżki Sezam
Idealna na drugie śniadanie. Na obiad. I na kolację też idealna. Sałatka z makaronem ryżowym – bo o niej mowa – sprawdzi się również jako zdrowy lunch box do pracy lub na uczelnię. Polecam więc zrobić od razu większą porcję. Świeże, chrupiące warzywa spotykają się tutaj z ryżowymi wstążkami, aromatycznym sezamem i natką kolendry. Całość podkreśla wyrazisty dressing w bardzo azjatyckim stylu. Chętnie próbujesz nowych smaków? W takim razie na pewno polubisz tę sałatkę!
Sałatka z makaronem ryżowym – jaki makaron?
Do przygotowania mojej sałatki, użyłem makaronu ryżowego dosyć grubego, jak zresztą widać na poniższym zdjęciu. Czy cienkie nitki też się nadadzą? Myślę, że tak!
Jeśli szukasz inspiracji na sałatki, to sprawdź koniecznie moje pozostałe przepisy na sałatki 😉
Składniki
Makaron ryżowy: 200g | |
Dressing |
|
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Ocet ryżowy: 2 łyżki | |
Olej: 2 łyżki | |
Cukier: 2 łyżki | |
Sos sriracha: 1 łyżka | |
Czosnek: 1-2 ząbki | |
Dodatkowo |
|
Ulubiona sałata: 2 garści | |
Groszek: 2 garści | |
Marchewka: 1/4 sztuki | |
Ogórek: 1/2 sztuki | |
Cebula czerwona: 1/2 sztuki | |
Pomidorki koktajlowe: 8-10 sztuk | |
Zielona cebulka: 1/2 pęczka | |
Kolendra: 2 łyżki posiekanej | |
Sezam: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. |
2
Gotowe
|
Przygotuj dressing – wymieszaj wszystkie składniki i odstaw, aby smaki dobrze się połączyły. |
3
Gotowe
|
Czas na warzywa. Połam dłońmi liście sałaty. Pokrój ogórka w słupki, cebulę w cienkie piórka, a pomidorki koktajlowe na połówki. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Albo użyj obieraczki Julienne i wyczaruj z niej... wstążki! W takiej postaci marchewka prezentuje się wyjątkowo efektownie. Dodaj zielony groszek. Jeśli używasz mrożonego, zalej go wcześniej wrzątkiem na kilka minut. |
4
Gotowe
|
Połącz warzywa z makaronem i dressingiem. Udekoruj drobno posiekaną zieloną cebulką, świeżą kolendrą oraz posyp prażonym sezamem i... podawaj. |