Sałatka z makaronem ryżowym

Sałatka z makaronem ryżowym

Składniki

Ilość porcji:
Makaron ryżowy : 200g
Dressing
Sos sojowy : 2 łyżki
Ocet ryżowy : 2 łyżki
Olej : 2 łyżki
Cukier : 2 łyżki
Sos sriracha : 1 łyżka
Czosnek : 1-2 ząbki
Dodatkowo
Ulubiona sałata : 2 garści
Groszek : 2 garści
Marchewka : 1/4 sztuki
Ogórek : 1/2 sztuki
Cebula czerwona : 1/2 sztuki
Pomidorki koktajlowe : 8-10 sztuk
Zielona cebulka : 1/2 pęczka
Kolendra : 2 łyżki posiekanej
Sezam : 2 łyżki

Lekka, pełna smaku sałatka w azjatyckim stylu!

Składniki

  • Dressing

  • Dodatkowo

Share

Idealna na drugie śniadanie. Na obiad. I na kolację też idealna. Sałatka z makaronem ryżowym – bo o niej mowa – sprawdzi się również jako zdrowy lunch box do pracy lub na uczelnię. Polecam więc zrobić od razu większą porcję. Świeże, chrupiące warzywa spotykają się tutaj z ryżowymi wstążkami, aromatycznym sezamem i natką kolendry. Całość podkreśla wyrazisty dressing w bardzo azjatyckim stylu. Chętnie próbujesz nowych smaków? W takim razie na pewno polubisz tę sałatkę!

Sałatka z makaronem ryżowym – jaki makaron?

Do przygotowania mojej sałatki, użyłem makaronu ryżowego dosyć grubego, jak zresztą widać na poniższym zdjęciu. Czy cienkie nitki też się nadadzą? Myślę, że tak!

Jeśli szukasz inspiracji na sałatki, to sprawdź koniecznie moje pozostałe przepisy na sałatki 😉

Sałatka z makaronem ryżowym

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Makaron ryżowy : 200g
Dressing
Sos sojowy : 2 łyżki
Ocet ryżowy : 2 łyżki
Olej : 2 łyżki
Cukier : 2 łyżki
Sos sriracha : 1 łyżka
Czosnek : 1-2 ząbki
Dodatkowo
Ulubiona sałata : 2 garści
Groszek : 2 garści
Marchewka : 1/4 sztuki
Ogórek : 1/2 sztuki
Cebula czerwona : 1/2 sztuki
Pomidorki koktajlowe : 8-10 sztuk
Zielona cebulka : 1/2 pęczka
Kolendra : 2 łyżki posiekanej
Sezam : 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2
Gotowe

Przygotuj dressing – wymieszaj wszystkie składniki i odstaw, aby smaki dobrze się połączyły.

3
Gotowe

Czas na warzywa. Połam dłońmi liście sałaty. Pokrój ogórka w słupki, cebulę w cienkie piórka, a pomidorki koktajlowe na połówki. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Albo użyj obieraczki Julienne i wyczaruj z niej... wstążki! W takiej postaci marchewka prezentuje się wyjątkowo efektownie. Dodaj zielony groszek. Jeśli używasz mrożonego, zalej go wcześniej wrzątkiem na kilka minut.

4
Gotowe

Połącz warzywa z makaronem i dressingiem. Udekoruj drobno posiekaną zieloną cebulką, świeżą kolendrą oraz posyp prażonym sezamem i... podawaj.

Pizza z patelni bez drożdży i piekarnika
Poprzedni
Pizza z patelni bez drożdży
Focaccia z pomidorami i oliwkami
Następny
Focaccia z pomidorami i oliwkami




Pizza z patelni bez drożdży i piekarnika
Pizza z patelni bez drożdży
Focaccia z pomidorami i oliwkami
Focaccia z pomidorami i oliwkami
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments