Gulasz z batatów

Gulasz z batatów

Składniki

Ilość porcji:
Batat : 1 średni
Czarna fasola : 1 puszka
Masło orzechowe : 100g
Cebula biała : 1 sztuka
Pomidory w puszce : 1 puszka
Woda : 200ml
Olej : 1 łyżka
Kumin : 2 łyżeczki
Kolendra : garść 2 łyżeczki suszonej
Imbir : 2cm
Czosnek : 2 ząbki
Liść laurowy : 2 sztuki
Goździk : 2 sztuki
Ziele angielskie : 2 sztuki
Papryka ostra : do smaku
Sól : do smaku

Masło orzechowe, to wspaniały składnik wielu potraw. Dzisiejsza propozycja, to gulasz z batatów - prawdziwa gratka dla fanów masła orzechowego i batatów.

Składniki

Share

Gulasz z batatów

Jestem wielkim fanem masła orzechowego, ponieważ świetnie pasuje do słodkich ciast i wytrawnych dań obiadowych. Dla mnie hiciorem była zupa orzechowa, którą robiłem mniej więcej rok temu. Sądząc po odzewie z Waszej strony, nie tylko mi smakowała… Dzisiaj postanowiłem przygotować szybki i prosty gulasz z batatów. Jest on przygotowany w stylu afrykańskim i nie odnoszę się tutaj tylko do czarnej fasoli… Chodzi o połączenie smaków i składników, które są charakterystyczne dla tego kontynentu.

Gulasz z batatów

 

Tym razem pokusiłem się o użycie sklepowego masła orzechowego, ale oczywiście możecie zrobić je samodzielnie (jak zrobić masło orzechowe). Ponadto, czarną fasolę możecie zastąpić czerwoną – będzie równie dobra. Podałem gulasz z batatów w towarzystwie ryżu skropionego sokiem z cytryny, ale świetnie sprawdzą się również chlebki naan. Jeśli lubicie masło orzechowe w wytrawnej odsłonie, to polecam sos orzechowy. Jest rewelacyjny!

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Batat : 1 średni
Czarna fasola : 1 puszka
Masło orzechowe : 100g
Cebula biała : 1 sztuka
Pomidory w puszce : 1 puszka
Woda : 200ml
Olej : 1 łyżka
Kumin : 2 łyżeczki
Kolendra : garść 2 łyżeczki suszonej
Imbir : 2cm
Czosnek : 2 ząbki
Liść laurowy : 2 sztuki
Goździk : 2 sztuki
Ziele angielskie : 2 sztuki
Papryka ostra : do smaku
Sól : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę i batata obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej i wrzuć warzywa. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu. Dodaj posiekany imbir oraz czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pomidory, przyprawy (za wyjątkiem kolendry) i wodę. Gotuj aż bataty będą miękkie.

2
Gotowe

Wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Zdejmij z ognia. Dodaj czarną fasolę, masło orzechowe i posiekaną kolendrę zostawiając odrobinę do podania. Wymieszaj porządnie. Przykryj, odstaw na 15 minut, żeby smaki się przegryzły a fasola podgrzała.

Sałatka z botwinki
Poprzedni
Sałatka z botwinki
Wegańska lasagne z soczewicą
Następny
Wegańska lasagne z soczewicą




Sałatka z botwinki
Sałatka z botwinki
Wegańska lasagne z soczewicą
Wegańska lasagne z soczewicą
Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emilia

Lubię i bataty i masło orzechowe, spróbuję na pewno!

Joanna

Trafiłam na bloga dzięki Twojej książce, więc troszkę odwrotnie niż to zwykle bywa (niezdecydowanym książkę bardzo polecam):) Wpadł mi w oko ten przepis, chciałam wydrukować i padłam. 5 stron 🙁 Na szczęście zdążyłam anulować drukowanie. Jagielnik kokosowy 7 stron. Super, że jest przycisk do szybkiego drukowania, niestety jak dla mnie nie do użytku . Być może to chwilowe, to moje pierwsze odwiedziny na Twoim blogu (a już się czepiam;)), ale jeśli tylko masz możliwość coś z tym zrobić to gorąco zachęcam.
Przepisów z tego co widzę masz sporo fajnych i na pewno będę tu zaglądać.
Pozdrawiam serdecznie

Joanna

Zrobiłam ten gulasz, jest obłędny. Będę powtarzać często😃 przepisy świetnie dopracowane pod kątem komórki czy tabletu, więc już się tak nie będę czepiać drukowania. Pozdrawiam 😃

Asia

Wspaniały, na pewno zrobię jeszcze nie raz, dzięki 🙂 i rodzynki dorzucę a co!

Lulka

Hej! Brzmi mega i na pewno spróbuję. Powiedz mi proszę czy jeśli zamiast wody użyję bulionu warzywnego to mocno zgrzeszę i zepsuję smak?

Kasia

Wczoraj trafiłam na twojego bloga, a już dziś przygotowałam gulasz z batatów i jestem zachwycona. Szybkie, proste i przepyszne!

Ania

super przepis, wyprobowany i napewno zrobie go nie raz!
Przylaczam sie do prosby o zajecie sie opcja drukowania, bo zajmuje to wiele stron a niepotrzebnie.
Bardzo podoba mi sie opcja zmiany ilosci i osob do potrzeby i kalorycznosc.
Dzieki

Wioleta

Zrobiłam dzisiaj i jestem zachwycona! Smak, konsystencja… wszystko na tak! Strasznie się cieszę, że znalazłam twojego bloga. Nie jestem vege ale ostatnio ciekawią mnie zdrowe alternatywy moich ulubionych dań a u ciebie znalazłam już kilka ciekawych przepisów. Teraz pozostaje tylko znaleźć czas na gotowanie 🙂

Ewa

Dla mnie to danie, to byłyby to zupełnie nowe doznania smakowe, a że nowe lubię, to chętnie kiedyś spróbuję 🙂

Joanna

Ta potrawa jest wyśmienita:)) Dzięki za przepis;)