Szybka zupa krem ze szparagów

Szybka zupa krem ze szparagów

Składniki

Ilość porcji:
Cebula : 1 mała
Olej : 2 łyżki
Szparagi : 250g
Groszek mrożony : 100g
Czosnek : 1 ząbek
Bulion warzywny : 300ml
Mleczko kokosowe : 1/2 puszki
Sok z cytryny : 1 łyżka
Pieprz i sól : do smaku
Zupę delikatnie oprószyłem posiekanym koperkiem, co polecam zrobić.

Prosta i szybka zupa ze szparagów? Lepiej nie mogłeś trafić!

Składniki

  • Zupę delikatnie oprószyłem posiekanym koperkiem, co polecam zrobić.

Share

Szybka zupa krem ze szparagów

Wiosna bardzo kojarzy mi się ze szparagami. Sezon na nie zaczyna się końcem marca, a kończy w okolicach pierwszej połowy czerwca. W tym przedziale są one najsmaczniejsze, najzdrowsze i najtańsze, chociaż tanie zazwyczaj nie są. Jak każde warzywo, tak i szparagi można wykorzystać do prawie wszystkiego. Pierwszym przepisem na blogu było risotto ze szparagami i groszkiem, natomiast dzisiaj mam propozycję na pierwsze danie. Szybka zupa krem ze szparagów, to idealna propozycja do osób, które cenią sobie prostotę.

Z czym podawać krem ze szparagów?

Oczywiście można klasycznie zrobić lub kupić grzanki. Ja natomiast zrobiłem ekspresowe podpłomyki z patelni, które wymiatają w kategorii pieczywa bez drożdży 😄

Kilka zup, które również gorąco Ci polecam

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Cebula : 1 mała
Olej : 2 łyżki
Szparagi : 250g
Groszek mrożony : 100g
Czosnek : 1 ząbek
Bulion warzywny : 300ml
Mleczko kokosowe : 1/2 puszki
Sok z cytryny : 1 łyżka
Pieprz i sól : do smaku
Zupę delikatnie oprószyłem posiekanym koperkiem, co polecam zrobić.

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez około 2 minuty. Dodaj groszek, szparagi pokrojone w 2-3cm kawałki, pozbawione łykowatych końcówek oraz obrany i posiekany czosnek. Smaż przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.

2
Gotowe

Dodaj bulion, mleczko kokosowe i sok z cytryny. Gotuj przez kolejne 5 minut. Po tym czasie szparagi powinny być już miękkie. Zmiksuj zawartość garnka na gładko, dopraw solą i pieprzem do smaku i... tyle! Możesz podać z posiekanym świeżym koperkiem.

Poprzedni
Podpłomyki z patelni
Następny
Risotto z dynią




Podpłomyki z patelni
Risotto z dynią
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments