Ingredients
- 300g Mąka pszennaJasna
- 250g Mąka żytniaJasna
- 200g Cukier puder
- 3 łyżeczki Przyprawa do piernika
- 2 łyżeczki Kakao
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka Soda
- 150 ml Olej
- 150 ml Mleko roślinne
Wegańskie pierniczki świąteczne
Nadeszła zima, a wraz z nią sezon świąteczny. Z czym Wam się kojarzą święta? Dla mnie jest to czas wypełniony do granic możliwości kolorowymi światełkami i unoszącym się w powietrzu zapachem przyprawy do piernika. Jedno i drugie bardzo lubię, ale w związku z tym, że jest to blog kulinarny, to pokażę Wam mój ulubiony PRZEPIS NA WEGAŃSKIE PIERNICZKI 🥰
To za co je uwielbiam to fakt, że są szybkie do przygotowania i można je dekorować i jeść zaraz po upieczeniu! Nie musisz planować ich wypiekania z wyprzedzeniem. Masz ochotę je ukręcić? Wlatujesz do kuchni, wyrabiasz ciasto, pieczesz pierniczki i zajadasz. Każdy powinien sobie poradzić z ich zrobieniem.
Czy posmakują NIEWEGANOM?
Pewnie, że tak! Pierniczki bez jajek są równie dobre w smaku, jak te tradycyjne. Nie musisz się przejmować, zakasaj rękawy i śmigaj do kuchni 😉
Jeśli chcesz na święta przygotować wyjątkowe ciasto, to polecam Ci piernik z dyni. Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej!
Wegańskie pierniczki – KĄCIK PORAD
- Do przygotowania pierniczków używałem mąki pszennej i żytniej jasnej, takie też Wam polecam.
- Cukier puder w moim przypadku był z cukru trzcinowego, który sam zmieliłem. Możesz również użyć cukru pudru białego.
- Od grubości rozwałkowanego ciasta zależy, czy pierniczki po upieczeniu będą bardzo chrupiące (cienkie ciasto), czy miękkie (grubsze ciasto). Ja polecam rozwałkowanie na około 3-4 mm.
- Do dekoracji możesz użyć czego tylko chcesz. Ja chciałem mieć klasyczne i proste pierniczki, więc ich nie ozdabiałem.
- Gotowe pierniczki możesz przechowywać w puszce przez nawet kilka tygodni… Ale czy tak długo wytrzymasz, żeby nie zjeść ich wszystkich? 😅
Składniki
Mąka pszenna: 300g | |
Mąka żytnia: 250g | |
Cukier puder: 200g | |
Przyprawa do piernika: 3 łyżeczki | |
Kakao: 2 łyżeczki | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Soda: 1 łyżeczka | |
Olej: 150 ml | |
Mleko roślinne: 150 ml |
Wykonanie
1 Gotowe | |
2 Gotowe | |
3 Gotowe | |
4 Gotowe |
Bardzo fajne, delikatne pierniczki świąteczne. Chyba nie widziałam jeszcze równie prostego przepisu na pierniczki, który by dobrze wyszedł. Pierniczki są delikatne, lekko słodkie. Jak ktos lubi intensywne w smaku, albo nie planuje lukru, to można chyba dać więcej cukru pudru i przyprawy piernikowej. Jedynie kolor jest troche mniej żywy, niż przy użyciu jajek. Bardzo fajny przepis, polecam.
Bardzo mi miło 🥰
Czy może być mąka żytnia pełnoziarnista, (czy dać do całości pszenną)? Jeśli tak, to wszystko dalej jak w przepisie?
Dziękuję
Myślę, że bez problemu można dać pełnoziarnistą lub samą pszenną 🙂
Łatwe, pyszne. Zastanawiam się tylko jak długo można je przechowywać?
Kilkanaście dni na pewno powinny być dobre 🙂 Może nawet kilka tygodni 🙂
Jakiego rodzaju mleka roślinnego najlepiej użyć
Tak na prawdę nie ma to większego znaczenia. Ja użyłem sojowego, ale raczej każde inne również się nada 🙂