Ciasto na pierogi z mąki ryżowej

Ciasto na pierogi z mąki ryżowej

Składniki

Ilość porcji:
Mąka ryżowa : 250g + do podsypania
Skrobia ziemniaczana : 125g
Sól : 1 łyżeczka
Olej : 3 łyżki
Woda : 425ml

Chcesz zrobić bezglutenowe pierogi? Koniecznie zapoznaj się z tym przepisem na ciasto na pierogi z mąki ryżowej! Nie należy do najprostszych, ale naprawdę warto!

Składniki

Share

Ciasto na pierogi z mąki ryżowej

Czy pierogi muszą być z mąki pszennej? Nie! I dlatego, żeby udowodnić Wam, że fajne pierogi mogą być bezglutenowe , przygotowałem przepis na ciasto na pierogi z mąki ryżowej. Nie ma co się oszukiwać, że pierogi przygotowane z takiego ciasta smakują identycznie jak klasyczne, bo nie mogą… są z mąki ryżowej, a nie pszennej. Są inne, ale nie oznacza to wcale, że gorsze! Przy pierwszym kęsie miałem skojarzenie z pyzami, ponieważ ciasto ma specyficzną (podobną) strukturę i konsystencją.

A u mnie pierogi były z zieloną soczewicą, ale świetnie sprawdzą się również inne farsze. Do środka śmiało możesz dać owoce lub kapustę kiszoną z przepisu na pierogi z mąki gryczanej. Ciasto w smaku jest bardzo neutralne, dlatego środek jest dowolny.

Co jest najistotniejsze?

Zwróć uwagę, żeby ciasto nie było zbyt cienko rozwałkowane, ponieważ będzie ciężko zlepić pierogi, żeby nie popękały. Dodatkowo ciasto nie może być suche. Powinno być delikatnie lepkie (naprawdę delikatnie) – nie martwcie się, jeśli wyjdzie Wam zbyt suche – akurat do ciasta z mąki ryżowej można dolać wody i zagnieść ponownie.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka ryżowa : 250g + do podsypania
Skrobia ziemniaczana : 125g
Sól : 1 łyżeczka
Olej : 3 łyżki
Woda : 425ml

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku zagotuj wodę. Dodaj soli i oleju. Zdejmij z ognia, wsyp mąkę ryżową i wymieszaj porządnie. Do miski wsyp skrobię ziemniaczaną, przenieś ciasto z garnka i zagnieć. W razie potrzeby dolej wody lub dosyp mąki ryżowej - ciasto powinno być delikatne i bardzo delikatnie klejące. Odstaw przykryte ściereczką na 15 minut.

Sprawdź koniecznie gdzie dostaniesz mąkę ryżową w najniższej cenie -> Kliknij

2
Gotowe

Po tym czasie rozdziel ciasto na 6 części. Na blat i ciasto podsyp delikatnie mąką. Rozwałkuj niezbyt cienki płat i wykrawaj pierożki za pomocą szklanki. Układaj ulubione nadzienie na środek wyciętego ciasta, zlep je i wrzuć na wrzącą wodę, na dosłownie 3-5 minut (od momentu wrzucenia).

Ciasto z płatków owsianych
Poprzedni
Ciasto z płatków owsianych
Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej
Następny
Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej




Ciasto z płatków owsianych
Ciasto z płatków owsianych
Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej
Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Chisia

Fajnie się wyrobiło.Miękkie ,ale słabo elastyczne i bardzo delikatne.Trzeba krótko gotować.Pierożki bardzo kruche.Wyszły pyszne.Pozdrawiam.

tomek

1 raz zrobiłem ciasto do pierogów bezglutenowe. Ten przepis jest b. dobry:)
Pierogi z mięsem wyszły b. smaczne 🙂 nie spodziewałem się, że będą tak dobre.
Oczywiście trzeba było b. ostrożnie je składać, musiałem dodać też trochę więcej wody przy urabianiu, ale ciasto b. łatwo się ulepiło.
potem rozwałkowałem kawałki szklanką, zrobiłem duże krążki, żeby można było włożyć więcej farszu i dało się to zlepić. gotowałem je dla pewności 7 minut.
Wyszły rewelacyjne z cebulką 🙂
Dzięki!
Polecam ten przepis.

Katarz

A u mnie wręcz przeciwnie, zrobiłam grube ciasto i trzeba było trzymać trochę dłużej. Wyszło bardzo smaczne, świetnie się komponuje z borówkami ^^ polecam

Justa

Napisze tak: z tych proporcji ciasto wyszło idealne. Od samego początku było dość “kruche” i trzeba było uważać żeby się nie rozleciało. Po ugotowaniu, w trakcie którego nic się nie rozpadło. Nawet ilość się zgadzała 😀

Katarzyna

Ciasto bardzo elastyczne, fajnie się lepi. U mnie w wersji na parze. Pyszota! Dzięki za przepis. ☺️

Anna

Pierogi się pokruszyły, ale z resztki ciasta, które zostało do pierogów zrobiłam spód do pizzy i wyszło znakomicie w tej roli!