Sos czosnkowy z nerkowców

0 0
Sos czosnkowy z nerkowców

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Orzechy nerkowca: 100g
Woda: 80 ml + do zalania
Czosnek: 1-2 ząbki
Sok z cytryny: 1-2 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Oregano: 1 łyżeczka
Bazylia: 1 łyżeczka
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Przepis na sos czosnkowy z nerkowców

Tym razem mam dla Ciebie zdrowy sos czosnkowy, bez tłuszczu. Oczywiście naturalnie występujący, zdrowy tłuszcz z orzechów się w nim znajduje. Nie ma w nim jednak oleju dodanego, tak jak w klasycznym przepisie na wegański sos czosnkowy. Jest to z pewnością jego wielki atut.

Jak smakuje sos czosnkowy z orzechów nerkowca?

Jest bardzo delikatny i kremowy. Oczywiście bardzo fajnym dodatkiem, będą zioła takie jak oregano czy bazylia. Wspaniale wzbogacą jego smak.

Czy można go zrobić ze słonecznika?

Można, robiłem, ale… nie jest już tak pyszny. Niestety słonecznik nadaje lekkiej goryczki i zmienia kolor sosu na jasnoszary.

Przepis na sos czosnkowy z nerkowców

[Ocena: 4.3]

Składniki

Ilość porcji:
Orzechy nerkowca: 100g
Woda: 80 ml + do zalania
Czosnek: 1-2 ząbki
Sok z cytryny: 1-2 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Oregano: 1 łyżeczka
Bazylia: 1 łyżeczka

Wykonanie

1
Gotowe

Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na 8-12 godzin.

2
Gotowe

Po tym czasie odsącz je z wody, wrzuć do bielicha blendera razem z pozostałymi składnikami i zmiksuj na gładki sos. Ilość wody dodane zależy od tego, jakiej konsystencji ma być sos. Zmniejszyć ilość wody = sos będzie gęstszy, a większa = bardziej płynny.

Przepis na prosty makaron z ziołami, czosnkiem i ciecierzycą
previous
Makaron z ziołami, czosnkiem i ciecierzycą
Przepis na risotto ze szpinakiem
next
Risotto ze szpinakiem
Przepis na prosty makaron z ziołami, czosnkiem i ciecierzycą
previous
Makaron z ziołami, czosnkiem i ciecierzycą
Przepis na risotto ze szpinakiem
next
Risotto ze szpinakiem
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata

Fenimenalny!

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x