Sos czosnkowy z nerkowców

Sos czosnkowy z nerkowców

Składniki

Ilość porcji:
Orzechy nerkowca : 100g
Woda : 80 ml + do zalania
Czosnek : 1-2 ząbki
Sok z cytryny : 1-2 łyżki
Pieprz i sól : do smaku
Opcjonalnie
Oregano : 1 łyżeczka
Bazylia : 1 łyżeczka

Składniki

  • Opcjonalnie

Share

Przepis na sos czosnkowy z nerkowców

Tym razem mam dla Ciebie zdrowy sos czosnkowy, bez tłuszczu. Oczywiście naturalnie występujący, zdrowy tłuszcz z orzechów się w nim znajduje. Nie ma w nim jednak oleju dodanego, tak jak w klasycznym przepisie na wegański sos czosnkowy. Jest to z pewnością jego wielki atut.

Jak smakuje sos czosnkowy z orzechów nerkowca?

Jest bardzo delikatny i kremowy. Oczywiście bardzo fajnym dodatkiem, będą zioła takie jak oregano czy bazylia. Wspaniale wzbogacą jego smak.

Czy można go zrobić ze słonecznika?

Można, robiłem, ale… nie jest już tak pyszny. Niestety słonecznik nadaje lekkiej goryczki i zmienia kolor sosu na jasnoszary.

Przepis na sos czosnkowy z nerkowców

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Orzechy nerkowca : 100g
Woda : 80 ml + do zalania
Czosnek : 1-2 ząbki
Sok z cytryny : 1-2 łyżki
Pieprz i sól : do smaku
Opcjonalnie
Oregano : 1 łyżeczka
Bazylia : 1 łyżeczka

Wykonanie

1
Gotowe

Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na 8-12 godzin.

2
Gotowe

Po tym czasie odsącz je z wody, wrzuć do bielicha blendera razem z pozostałymi składnikami i zmiksuj na gładki sos. Ilość wody dodane zależy od tego, jakiej konsystencji ma być sos. Zmniejszyć ilość wody = sos będzie gęstszy, a większa = bardziej płynny.

Placki kukurydziane - placki z kukurydzą - przepis
Poprzedni
Placki z kukurydzą
Przepis na risotto ze szpinakiem
Następny
Risotto ze szpinakiem




Placki kukurydziane - placki z kukurydzą - przepis
Placki z kukurydzą
Przepis na risotto ze szpinakiem
Risotto ze szpinakiem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments