Zupa marchewkowa krem

3 0
Zupa marchewkowa krem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Marchewka:: 600g
Woda:: 600ml
Cebula biała:: 1 mała
Czosnek:: 2 ząbki
Imbir:: 1 łyżka świeżego
Pomarańcza:: 1/2
Kumin:: ziarna 1 łyżka
Goździk:: 2
Ziele angielskie:: 1
Liść laurowy:: 1
Sos Worcester:: 5 łyżeczek
Olej:: lub kokosowy 1 łyżka
Tahini:: 4 łyżki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
opcjonalnie prażony słonecznik i mleczko kokosowe do podania

Nutritional information

1
Porcja
225
Kalorie
7g
Białko
14g
Tłuszcz
30g
Węglowodany

Zupa marchewkowa krem, to pyszna i rozgrzewająca opcja na obiad w okresie jesienno-zimowym. Nie przepadasz za marchewką? Zupa marchewkowa Ci zasmakuje!

  • 30 min
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • opcjonalnie prażony słonecznik i mleczko kokosowe do podania

Share

Nadeszła jesień, a wraz z nią ceny marchewek poszybowały w dół. Zachęcony super cenami na nie, znajdującymi się w gazetkach promocyjnych, które szczelnie wypychają moją skrzynkę na listy, wybrałem się na szoping. Wparowałem tym razem do „ZakupówKrainy”, żeby zaopatrzyć się w kilka korzeni. Jakie było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem, że na sklepowych nie półkach a paletach, są ogromne pokłady marchewki, a w koło ani żywej duszy… wszyscy buszują między półkami uginającymi się od warzyw i owoców o obcych nazwach, ale o zawrotnych cenach, zamiast sięgnąć po pyszną i polską Panią Marchewkę, z której można wyczarować takie pyszności jak dzisiejsza zupa marchewkowa krem.

Czym to jest spowodowane, że ludzie nie sięgają po pospolitą marchewkę? Czy na złą godzinę trafiłem? A może rzeczywiście ludzie wolą to co drogie i brzmi obcojęzycznie… Coś czuję, że marchewka, gdyby była oznakowana nazwą „Carrot” z cenówką zamiast 0,69zł /kg – 6,90zł/kg, budziłaby większe zainteresowanie 🙂

Wróćmy jednak do tematu dzisiejszego wpisu. Zupa marchewkowa to jedna z moich ulubionych zup. Obecnie słoiczki z przyprawami i szafki z jedzeniem mam zapełnione po brzegi, więc mogłem pozwolić sobie na mniej oszczędną w składnikach wersję zupy. Nie oznacza to jednak, że jest droga w wykonaniu lub trudna! Robi się ją naprawdę szybko, a efekt końcowy… sami spróbujcie i się przekonajcie. Połączenie tahini i marchewki to dla mnie nowość, którą na pewno jeszcze powtórzę.

Z czym podawać?

Ja najczęściej zupy krem serwuję z mleczkiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni lub, tak jak w tym przypadku, słonecznika. Bardzo fajnie sprawdzi się również kruszonka z chleba lub grzanki. Wszystko to kwestia gustu oraz możliwości i chęci. Oczywiście można podawać bez dodatków, ale co to za przyjemność dla oka…

Zupa marchewkowa, według tego przepisu, to rewia smaków. Sama Pani Marchewka, pomimo nazwy zupy, nie jest w tym związku dominą a po prostu świetną i dopasowaną do reszty partnerką. Zachęcam do wypróbowania zupy na własnej skórze… tfu, we własnej buzi oczywiście 😉

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Marchewka:: 600g
Woda:: 600ml
Cebula biała:: 1 mała
Czosnek:: 2 ząbki
Imbir:: 1 łyżka świeżego
Pomarańcza:: 1/2
Kumin:: ziarna 1 łyżka
Goździk:: 2
Ziele angielskie:: 1
Liść laurowy:: 1
Sos Worcester:: 5 łyżeczek
Olej:: lub kokosowy 1 łyżka
Tahini:: 4 łyżki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
opcjonalnie prażony słonecznik i mleczko kokosowe do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Kumin, goździki, ziele angielskie i liść laurowy podpraż przez chwilę na suchej patelni i przełóż do moździerza lub młynka.

2
Gotowe

W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w piórka.

3
Gotowe

Do cebuli dodaj czosnek i imbir oraz marchewkę obraną i pokrojoną w talarki. Smaż 10 minut.

4
Gotowe

Wlej sok z pomarańczy i wsyp zmielone przyprawy. Dobrze wymieszaj. Po chwili dodaj wodę i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

5
Gotowe

Zdejmij z ognia. Dodaj tahini i zblenduj na gładko.

6
Gotowe

Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem worcester. Wymieszaj.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Konrad Budzyk

dziabadziąginowe2
previous
Batoniki z amarantusa – bez pieczenia
masełeczko1.1
next
Masło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła
dziabadziąginowe2
previous
Batoniki z amarantusa – bez pieczenia
masełeczko1.1
next
Masło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tomasz

Jestem fanem marchewki, po „odkryciu” frytek z marchewki i zupę na pewno w tym tygodniu wypróbuje, a efektem sie podzielę.

Konrad Budzyk

Super! Czekam z niecierpliwością 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x