Gazpacho – hiszpański chłodnik

Gazpacho – hiszpański chłodnik

Składniki

Ilość porcji:
Chleb : 5 kromek
Woda : 1/2 szklanki
Pomidor : 5 dużych
Ogórek zielony : 1 sztuka
Seler : 1 łodyga
Papryka czerwona : 1 sztuka
Zielona cebulka : 2 wiązki
Czosnek : 2 ząbki
Oliwa z oliwek : 100ml
Sok z cytryny : 4 łyżki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Ostra papryka w płatkach : 1/2 łyżeczki opcjonalnie

Soczyste pomidory, jędrne ogórki, piękna papryka i aromatyczna oliwa... to gwarancja udanej zupy... no może jeszcze do tego kilka innych składników i szczypta chęci, a gazpacho Cię zachwyci!

Składniki

Share

Gazpacho – hiszpański chłodnik

Świetna zupa w okresie wiosenno-letnim, gdy mamy do czynienia z upałami i brakiem apetytu, ponieważ ta zupa smakuje najlepiej mocno schłodzona, jest lekka, bardzo bogata w witaminy i niesamowicie świeża w smaku. Teraz, gdy rozpoczyna się sezon na pomidory (bo, to najważniejszy składnik gazpacho), naprawdę warto wybrać się na targ lub do dobrego sklepu i kupić pomidory “prawdziwe”. Smaczne, słodkie, mięsiste, a nie jakieś badziewie marketowe, które koło pomidora nawet nie stało. Na rynku mamy bardzo dużo odmian pomidorów. Moje ulubione to bawole serca, ale innymi też nie pogardzę, o ile są warte uwagi.

Pomysł na gazpacho tak naprawdę nie był podyktowany nadchodzącymi (a powoli nawet panującymi) ciepłymi dniami, a raczej wizytą w programie “Pytanie na śniadanie”. Miałem przygotować przepisy na szybkie i zdrowe dania, ale warunek był jeden… bez używania piekarnika czy kuchenki. Mam do dyspozycji tylko blender i ewentualnie np. ciepłą wodę. Składniki również musiały być najlepiej sezonowe i łatwo dostępne dla przeciętnego Kowalskiego.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Chleb : 5 kromek
Woda : 1/2 szklanki
Pomidor : 5 dużych
Ogórek zielony : 1 sztuka
Seler : 1 łodyga
Papryka czerwona : 1 sztuka
Zielona cebulka : 2 wiązki
Czosnek : 2 ząbki
Oliwa z oliwek : 100ml
Sok z cytryny : 4 łyżki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Ostra papryka w płatkach : 1/2 łyżeczki opcjonalnie

Wykonanie

1
Gotowe

Umieść kromki chleba w misce i zalej wodą - 1/2 kubka. Pomidory natnij z jednej strony na krzyż, umieść w dużej misce lub garnku, zalej wrzącą wodą i pozostaw na około 60 sekund. Wyjmij je i odstaw na kolejne 60 sekund do przestygnięcia. Gdy ostygną na tyle, aby można było je wziąć w ręce, zrób to i obierz ze skórki.

2
Gotowe

Do blendera kielichowego dodaj pomidory, ogórka, seler, paprykę bez gniazda nasiennego, cebulkę, czosnek oraz wcześniej namoczony chleb. Dolej oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem, papryczką i zmiksuj. Spróbuj. Jeśli gazpacho jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody. Dopraw do smaku. Przelej zupę do miski, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc. Podawaj z odrobiną oliwy z oliwek, posiekaną miętą i ewentualnie posiekaną zieloną cebulką.

Sałatka z cukinii
Poprzedni
Sałatka z cukinii
Następny
Kotleciki z kalafiora




Sałatka z cukinii
Sałatka z cukinii
Kotleciki z kalafiora
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
hanka

wygląda bardzo smacznie !

Martyna

Hiszpański chłodnik gazpacho jest naprawdę bardzo dobry. Jest o wiele lepszy od Polskiego 🙂

Kasia

Bardzo lubię i często robię, hiszpańśki klasyk.

Kinga

Coś pysznego 🙂

milena

super 🙂

Marynka

Uwielbiam Gazpacho <3 idealna zupa na upały

Ala

mogłabym jeść codziennie