Zupa orzechowa

Zupa orzechowa

Składniki

Ilość porcji:
Bulion warzywny : 1 litr
Cebula biała : 2 sztuki
Czosnek : 3 ząbki
Marchewka : 2 sztuki
Por : 1 duży
Miód / Syrop klonowy : 3 łyżki
Kumin : 2 łyżki
Papryka ostra : 1 łyżka
Imbir : 2 łyżeczki
Masło orzechowe : 3 duże łyżki
Mleczko kokosowe : 1 puszka
Orzeszki ziemne : 200g
Olej : 3 łyżki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Opcjonalnie
Śmietana roślinna : do podania

Szukasz ciekawego sposobu na wykorzystanie orzeszków ziemnych? A może masz ochotę na dobrą i rozgrzewającą zupę? Zupa orzechowa to jej potrzebujesz!

Składniki

  • Opcjonalnie

Share

Zupa orzechowa

Tym razem mam przepis dla fanów orzeszków ziemnych i smaków mieszanych, ostro-kremowych. Jest to zupa orzechowa. Gdyby była piosenkarką, zapewne śpiewałaby jak Adele (lub chociaż jak Violetta Villas), gdyby była modelką, zostałaby muzą pana Lagerfelda… kremowa i delikatna z początku dzięki mleku kokosowemu i śmietanie staje się po chwili diablicą… gorącą kochanką rozpalającą kubki smakowe i pragnienia na więcej i więcej.

Marchewkę z powodzeniem możemy zastępować innymi słodkimi warzywami, jak np. batat – on naprawdę dobrze współgra z orzeszkami ziemnymi i mlekiem kokosowym. W składnikach podany jest miód. Oczywiście mam na myśli miód sztuczny. Możemy również zastąpić go syropem z agawy, klonowym czy po prostu cukrem. Dla mnie dodatek czegoś słodkiego, w przypadku tej zupy, to obowiązek.

Zupa orzechowa

Mam nadzieję, że Was również zupa orzechowa uwiedzie i zniewoli. Staniecie się niewolnikami łyżki, którą będziecie dzierżyć w jednej ręce i garnka z zupą w drugiej. Śmiało można powiedzieć, że jeśli mało eksperymentujecie w kuchni, to ta zupa Was do tego skłoni, aby odkrywać nowe smaki i ich połączenia.

Sprawdź koniecznie przepis na masło orzechowe!

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Bulion warzywny : 1 litr
Cebula biała : 2 sztuki
Czosnek : 3 ząbki
Marchewka : 2 sztuki
Por : 1 duży
Miód / Syrop klonowy : 3 łyżki
Kumin : 2 łyżki
Papryka ostra : 1 łyżka
Imbir : 2 łyżeczki
Masło orzechowe : 3 duże łyżki
Mleczko kokosowe : 1 puszka
Orzeszki ziemne : 200g
Olej : 3 łyżki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Opcjonalnie
Śmietana roślinna : do podania

Wykonanie

1
Gotowe

W dużym garnku na oleju smaż przez około 5 minut posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w półksiężyce marchewkę. Dodaj pokrojony drobno por i smaż kolejne 2-3 minuty.

2
Gotowe

Na suchej patelni podpraż orzeszki ziemne - trzeba uważać, aby się nie przypaliły.

3
Gotowe

Wlej wcześniej przygotowany bulion i miód oraz wsyp przyprawy do garnka i gotuj 6-8 minut. Dodaj mleko kokosowe, masło orzechowe oraz wsyp orzeszki ziemne. Gotuj 15 minut. Dopraw jeszcze do smaku. Podawaj z wegańską śmietaną.

Pasztet z ciecierzycy
Poprzedni
Pasztet z ciecierzycy
Zupa krem z kalafiora
Następny
Zupa krem z kalafiora




Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy
Zupa krem z kalafiora
Zupa krem z kalafiora
Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Poldek

fajny przepis, tylko czemu ten miód ma być sztuczny?

Brzmi bardzo apetycznie. Lubię połączenie orzeszków ziemnych czy masła orzechowego z chilli w daniach tajskich. Myślę, że ta zupa by mi również smakowała.

Marta

Zrobienie tej zupy grozi pożarciem od razu całego garnka i skończenie z bólem brzucha . Ale nie to jest najgorsze:P Gorszy jest żal, że już nie ma:P

Joanna

Robię tę zupę już kolejny raz……łooooo matko jaka pyszna !!!!!

Jola

Czyli orzeszki w całości bez kruszenia, blendowania?

boregi

Zupa inna niż wszystkie, ale przepyszna ! W życiu bym sama nie wpadła na pomysł, żeby gotować fistaszki 🙂 Zupa już dawno zjedzona, a mąż cały czas o niej mówi 😀

Paula

Świetne przepisy, najgorsze że mleko kokosowe jest bardzo kaloryczne A ja jestem na redukcji 🥴