Wiosenne risotto ze szparagami

Wiosenne risotto ze szparagami

Składniki

Ilość porcji:
Szparagi : 250g jeden pęczek
Groszek mrożony : 150g
Sól : szczypta
Olej lub masło roślinne : 1 łyżka
Szalotka : 2 sztuki może być cebula
Czosnek : 1 ząbek
Olej lub masło roślinne : 1 łyżka
Ryż Arborio : 200g
Białe wytrawne wino : 100ml
Bulion warzywny : 500ml
Mleczko kokosowe : 6 łyżek
Pieprz i sól : do smaku
Koperek : do podania
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe : 2 łyżki

Wiosna to sezon na szparagi, tak więc wykorzystaj ten czas, gdy są one najlepsze i przygotuj risotto ze szparagami!

Składniki

  • Opcjonalnie

Share

Wiosenne risotto ze szparagami

Kilka dni temu, moja koleżanka z dawnych lat podesłała mi zdjęcie dania, które ukręciła. W jego skład wchodziły szparagi, o których istnieniu zupełnie zapomniałem, a właśnie zaczęły się pojawiać w sklepach. Nic w tym dziwnego zresztą, ponieważ wiosna, to sezon na nie. Od razu pomyślałem, że muszę coś dla Ciebie przygotować, bo pewnie spacerując po sklepie wpadną Ci w oczy i będziesz rozmyślać co z nich zrobić. Pierwszą i obowiązkową pozycją w moim odczuciu jest risotto ze szparagami. W moim wydaniu risotto jest delikatne, kremowe i da się w nim wyczuć smak szparagów, które pod zębami subtelnie chrupią. Aby zachować danie w wiosennych klimatach, postanowiłem dodać zielony groszek oraz zwieńczyć owe risotto ze szparagami koperkiem.

Dlaczego warto zrobić risotto ze szparagami i groszkiem?

W sytuacji gdy mamy sezon na dane warzywa, naprawdę warto po nie sięgać i czerpać z nich ile się da. to właśnie wtedy są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Szparagi w szczycie sezonu nie są kosmicznie drogie i możemy znaleźć je w większości sklepów oraz na bazarach. Pozostałe składniki są również łatwo dostępne. Ponadto sam przepis na risotto ze szparagami jest na tyle prosty, że każdy powinien sobie z nim poradzić.

Co dają płatki drożdżowe?

Są one opcjonalnym dodatkiem, ale warto w nie zainwestować. Dodają deliaktnie serowego posmaku. Nie są jednak niezbędne, tak więc jeśli ich nie masz, to niczym się nie przejmuj, risotto i tak wyjdzie rewelacyjne.

Sprawdź również:

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Szparagi : 250g jeden pęczek
Groszek mrożony : 150g
Sól : szczypta
Olej lub masło roślinne : 1 łyżka
Szalotka : 2 sztuki może być cebula
Czosnek : 1 ząbek
Olej lub masło roślinne : 1 łyżka
Ryż Arborio : 200g
Białe wytrawne wino : 100ml
Bulion warzywny : 500ml
Mleczko kokosowe : 6 łyżek
Pieprz i sól : do smaku
Koperek : do podania
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe : 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju lub roślinnego masła. Wrzuć szparagi pokrojone w 2-3cm kawałki, groszek i oprusz je deliaktnie solą. Smaż przez około 3-4 minuty. Po tym czasie przerzuć je do miski.

2
Gotowe

W tym samym garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju lub roślinnego masła. Wrzuć pokrojoną szalotkę oraz czosnek. Podsmaż przez 2-3 minuty, po tym czasie wrzuć ryż, zamieszaj, wlej wino i gotuj przez dosłownie 1 minutę. Dolej około 1/3 bulionu i mleczko kokosowe i gotuj na średnim ogniu. Gdy ryż "spije" płyn, dolej go więcej. Pamietaj, aby co jakiś czas zamieszać. Gotowanie zajmie około 15 minut - ryż ma być miękki.

3
Gotowe

Gdy ryż już jest prawie gotowy, dodaj wcześniej przygotowane szparagi z groszkiem i opcjonalnie płatki drożdżowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym, posiekanym koperkiem.

Tofurnik malinowy
Poprzedni
Tofurnik malinowy
Następny
Podpłomyki z patelni
Tofurnik malinowy
Tofurnik malinowy
Podpłomyki z patelni
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments