Risotto z dynią

0 0
Risotto z dynią

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Olej: 2 łyżki
Dynia: 300g obranej
Czosnek: 2 ząbki
Imbir: 2cm
Ryż Arborio: 200g
Bulion warzywny: 500ml
Mleczko kokosowe: 1/2 puszki
Gałka muszkatołowa: 1/4 łyżeczki
Cynamon: 1 laska lub 1/4 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku

Risotto to jednogarnkowe danie, które świetnie pasuje z wieloma różnymi warzywami. Dzisiaj mam dla Ciebie risotto z dynią... rewelacyjne!

  • 25 minut
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Risotto z dynią

Co prawda sezon na dynię zaczyna się w okolicach lipca, ale nawet teraz, w marcu, jesteśmy w stanie ją kupić w niektórych sklepach. Do takich dań jak dyniowe risotto, najlepsze będą dynie hokkaido, piżmowa lub ewentualnie dynia zwyczajna, czyli ta taka wielka, którą często można spotkać podzieloną na kawałki i zafoliowaną na działach z warzywami. Ja akurat upolowałem zwyczajną, ale risotto z dynią wcale nie wyszło zwyczajne.

Jakie jest dzisiejsze risotto dyniowe?

Zdecydowanie delikatne, ale jednocześnie bogate w smaku. Delikatnego pazura nadaje tutaj czosnek wraz z imbirem, natomiast wszystko to jest dopełniane przez cynamon i gałkę muszkatołową. Pamiętaj tylko, żeby z tymi dwiema przyprawami nie przesadzić, bo zamiast fajnego dania, wyjdzie Ci dziwny deser 😂 dodaj po prostu tylko ile w przepisie, bez dodatkowej szczypty od serca 😉

Jeśli do czegoś innego potrzebujesz upiec dynię a nie wiesz jak to zrobić, sprawdź koniecznie mój wpis pt. “jak upiec dynię“. Jest to bardzo proste, ale dla początkujących osób, z pewnością taka porada się przyda.

Zanim przejdziesz dalej, polecę Ci od razu kilka innych przepisów

Dania z ryżem – tutaj znajdziesz wszystkie przepisy z ryżem, które są na blogu

Dania z makaronem – tutaj natomiast znajdziesz wszystkie cuda, w których skład wchodzi makaron

Jesli jednak miałbym wytypować potrawy, które ostatnio za mną ciągle chodzą, to byłyby to zdecydowanie curry z batatami oraz wegańskie spaghetti bolognese.

 

[Ocena: 4.8]




Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Olej: 2 łyżki
Dynia: 300g obranej
Czosnek: 2 ząbki
Imbir: 2cm
Ryż Arborio: 200g
Bulion warzywny: 500ml
Mleczko kokosowe: 1/2 puszki
Gałka muszkatołowa: 1/4 łyżeczki
Cynamon: 1 laska lub 1/4 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej (średni ogień). Cebulę pokrój w sporą kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż do momentu, gdy się zeszkli, ale nie zrumieni! Zajmie to około 2 minuty. Po tym czasie dodaj dynię pokrojoną w niedużą kostkę, posiekany czosnek oraz obrany i starty imbir. Wymieszaj, przykryj pokrywką i smaż 4-5 minut, co jakiś czas mieszając.

2
Gotowe

Teraz czas na pozostałe składniki. Wsyp ryż, tartą gałkę muszkatołową, wlej mleczko kokosowe oraz 1/3 - 1/2 bulionu, wrzuć laskę cynamonu przełamaną na pół lub 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu. Gdy ryż pochłonie płyn, dolej resztę bulionu. Gotuj do miękkości ryżu, cały czas na średnim ogniu. Po ugotowaniu i ściągnięciu patelni z ogania, możesz przykryć patelnię jeszcze na chwilę przykrywką, żeby smaki się przegryzły, a ryż na pewno doszedł.

Ja podałem risotto z dynią posypane pietruszką. Pycha!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Szybka zupa krem ze szparagów
next
Hummus ze szparagami
previous
Szybka zupa krem ze szparagów
next
Hummus ze szparagami
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina

Bardzo dobre danie!
Zrobiłam dziś, choć nie byłam przekonana bo nigdy takiego połączenia nie jadłam.
Dziękuję za przepis! 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x