Risotto z dynią

Risotto z dynią

Składniki

Ilość porcji:
Cebula : 1 duża
Olej : 2 łyżki
Dynia : 300g obranej
Czosnek : 2 ząbki
Imbir : 2cm
Ryż Arborio : 200g
Bulion warzywny : 500ml
Mleczko kokosowe : 1/2 puszki
Gałka muszkatołowa : 1/4 łyżeczki
Cynamon : 1 laska lub 1/4 łyżeczki
Pieprz i sól : do smaku

Risotto to jednogarnkowe danie, które świetnie pasuje z wieloma różnymi warzywami. Dzisiaj mam dla Ciebie risotto z dynią... rewelacyjne!

Składniki

Share

Risotto z dynią

Co prawda sezon na dynię zaczyna się w okolicach lipca, ale nawet teraz, w marcu, jesteśmy w stanie ją kupić w niektórych sklepach. Do takich dań jak dyniowe risotto, najlepsze będą dynie hokkaido, piżmowa lub ewentualnie dynia zwyczajna, czyli ta taka wielka, którą często można spotkać podzieloną na kawałki i zafoliowaną na działach z warzywami. Ja akurat upolowałem zwyczajną, ale risotto z dynią wcale nie wyszło zwyczajne.

Jakie jest dzisiejsze risotto dyniowe?

Zdecydowanie delikatne, ale jednocześnie bogate w smaku. Delikatnego pazura nadaje tutaj czosnek wraz z imbirem, natomiast wszystko to jest dopełniane przez cynamon i gałkę muszkatołową. Pamiętaj tylko, żeby z tymi dwiema przyprawami nie przesadzić, bo zamiast fajnego dania, wyjdzie Ci dziwny deser 😂 dodaj po prostu tylko ile w przepisie, bez dodatkowej szczypty od serca 😉

Jeśli do czegoś innego potrzebujesz upiec dynię a nie wiesz jak to zrobić, sprawdź koniecznie mój wpis pt. “jak upiec dynię“. Jest to bardzo proste, ale dla początkujących osób, z pewnością taka porada się przyda.

Zanim przejdziesz dalej, polecę Ci od razu kilka innych przepisów

Dania z ryżem – tutaj znajdziesz wszystkie przepisy z ryżem, które są na blogu

Dania z makaronem – tutaj natomiast znajdziesz wszystkie cuda, w których skład wchodzi makaron

Jesli jednak miałbym wytypować potrawy, które ostatnio za mną ciągle chodzą, to byłyby to zdecydowanie curry z batatami oraz wegańskie spaghetti bolognese.

 

[Ocena: 4.8]




Składniki

Ilość porcji:
Cebula : 1 duża
Olej : 2 łyżki
Dynia : 300g obranej
Czosnek : 2 ząbki
Imbir : 2cm
Ryż Arborio : 200g
Bulion warzywny : 500ml
Mleczko kokosowe : 1/2 puszki
Gałka muszkatołowa : 1/4 łyżeczki
Cynamon : 1 laska lub 1/4 łyżeczki
Pieprz i sól : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej (średni ogień). Cebulę pokrój w sporą kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż do momentu, gdy się zeszkli, ale nie zrumieni! Zajmie to około 2 minuty. Po tym czasie dodaj dynię pokrojoną w niedużą kostkę, posiekany czosnek oraz obrany i starty imbir. Wymieszaj, przykryj pokrywką i smaż 4-5 minut, co jakiś czas mieszając.

2
Gotowe

Teraz czas na pozostałe składniki. Wsyp ryż, tartą gałkę muszkatołową, wlej mleczko kokosowe oraz 1/3 - 1/2 bulionu, wrzuć laskę cynamonu przełamaną na pół lub 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu. Gdy ryż pochłonie płyn, dolej resztę bulionu. Gotuj do miękkości ryżu, cały czas na średnim ogniu. Po ugotowaniu i ściągnięciu patelni z ogania, możesz przykryć patelnię jeszcze na chwilę przykrywką, żeby smaki się przegryzły, a ryż na pewno doszedł.

Ja podałem risotto z dynią posypane pietruszką. Pycha!

Poprzedni
Szybka zupa krem ze szparagów
Następny
Hummus ze szparagami




Szybka zupa krem ze szparagów
Hummus ze szparagami
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments