Tofurnik malinowy

Tofurnik malinowy

Składniki

Ilość porcji:
Spód
Orzechy pekan : 150g
Wiórki kokosowe : 100g
Daktyle : 100g
Masa
Tofu naturalne : 600g
Orzechy nerkowca : 100g
Mleczko kokosowe : 100g
Cukier puder : 100g
Maliny : 400g
Sok z cytryny : 100ml
Wanilia : 1 laska
Agar : 4 łyżeczki

Dbasz o zdrowie, a chcesz sobie pozwolić częściej, niż raz do roku na kawałek ciasta? Zrób tofurnik i pozbądź się wyrzutów po każdym zjedzonym kawałku.

Składniki

  • Spód

  • Masa

Share

Tofurnik malinowy

Myślę, że nie jestem jedynym, który lubi od czasu do czasu zgrzeszyć… czymś słodkim. Warto w takich momentach zadbać, aby ten grzeszek był w miarę możliwości dobry nie tylko dla naszego podniebienia, ale również całego ciała. Dzisiaj chcę zaprezentować Wam tofurnik malinowy, który łaził za mną od momentu pojawienia się malin na targowiskach. W związku z tym, że dorwałem je w przystępnej cenie, nie miałem wymówki i musiałem go zrobić… A tak na prawdę bardzo, ale to bardzo chciałem i właśnie dostarczyłem sobie powodu.

Tofurnik, czyli co?

Część z Was pewnie zastanawia się “co to u diaska jest tofurnik i komu to potrzebne?!”. Odpowiedź jest bardzo prosta i de facto nasuwa się sama… jest to wegański sernik, czyli sernik bez sera.

Tofurnik malinowy

Czy da się zrobić tofurnik taniej?

Klasyczny tofurnik, który zawsze robiłem, miał sporą ilość mleczka kokosowego. Tym razem postanowiłem je ograniczyć i zastąpić o wiele zdrowszymi nerkowcami. Jeśli bardzo zależy Wam na zbiciu ceny ciasta, to nerkowce można z powodzeniem zastąpić słonecznikiem, a w miejsce orzechów pekan wsadzić orzechy włoskie. Jeśli jednak budżet Wam pozwala, to zachęcałbym do pozostania przy podanych składnikach, bo naprawdę warto.28

Lubisz słodycze? Mam dla Ciebie jeszcze kilka przepisów!

 

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Spód
Orzechy pekan : 150g
Wiórki kokosowe : 100g
Daktyle : 100g
Masa
Tofu naturalne : 600g
Orzechy nerkowca : 100g
Mleczko kokosowe : 100g
Cukier puder : 100g
Maliny : 400g
Sok z cytryny : 100ml
Wanilia : 1 laska
Agar : 4 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Spód

Zalej daktyle gorącą wodą - wystarczy na kilka minut. W malakserze zmiel pekany oraz wiórki, dodaj odsączone daktyle oraz sól. Zmiksuj. Powstałą masę wyłóż na tortownicę i dokładnie rozprowadź.

2
Gotowe

Masa

Zalej nerkowce gorącą wodą i odstaw na minimum 30 minut. Wydłub nasiona z laski wanilii (tylko nasionek używamy!). Do malaksera wrzuć wszystkie składniki wraz z namoczonymi i odsączonymi nerkowcami, ale za wyjątkiem agaru. Zmiksuj na gładką masę, spróbuj i ewentualnie dodaj więcej cukru lub soku z cytryny. Połowę odłóż do miseczki, a do pozostałej części dodaj agar. Zmiksuj. Przelej masę do garnka, zagotuj i gotuj przez 2 minuty - uważaj, żeby nie przypalić! Przełóż masę z garnka i miski z powrotem do malaksera i zmiksuj porządnie. Powstałą masę przelej na tortownicę i dokładnie rozprowadź. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Poprzedni
Ciastka owsiane z rodzynkami
Następny
Wiosenne risotto ze szparagami




Ciastka owsiane z rodzynkami
Wiosenne risotto ze szparagami
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kate

A co z tofu ????

Karolina

Maliny mogą być mrożone?

Wiki

A mogą być jagody albo truskawki? 😊

Wiki

Dziękuję za odpowiedź, świetny blog. Korzystam też z książki z przepisami na różne pasty, pozdrawiam 😊