Krem cebulowy po azjatycku

Krem cebulowy po azjatycku

Składniki

Ilość porcji:
Cebula : 2 duże
Czosnek : 3-4 ząbki
Imbir : 2 cm
Olej : 2 łyżki
Garam masala : 1 łyżka
Przyprawa curry : 1 łyżka
Ziemniak : 1 średni
Mleczko kokosowe : 1/2 puszki
Woda : 1 szklanka
Sos sojowy : 2 łyżki
Pieprz i sól : do smaku
Do podania pita lub chlebki naan oraz posiekana pietruszka lub zielona cebulka

Lubisz krem z cebuli? A może chcesz spróbować małej wariacji na temat tej popularnej zupy? Dzisiaj mam dla Ciebie wyjątkowy krem z garam masalą i curry

Składniki

  • Do podania pita lub chlebki naan oraz posiekana pietruszka lub zielona cebulka

Share

Krem cebulowy po azjatycku

Kilka dni temu na FaceBooku, mój kolega z pracy Michał, postanowił mi rzucić wyzwanie. Mianowicie miałem przygotować zupę, której składnikami byłyby cebula oraz czosnek. Oczywiście mogłem iść na łatwiznę i ugotować zwykły krem cebulowy lub z pieczonego czosnku, ale… To przecież nie byłoby kreatywne. Postanowiłem więc zmodyfikować mój podstawowy przepis na krem cebulowy i wzbogacić go o aromaty kuchni azjatyckiej. Garam masala i curry robią tutaj robotę!

Jeśli lubisz bardziej pikantne klimaty, to zamiast zwykłej przyprawy curry, możesz użyć pasty curry czerwonej, która doda kremowi z cebuli dodatkowego pazura. Ja tym razem chciałem zjeść coś łagodnego, tak więc postawiłem na przyprawę curry.

Z czym podawać krem z cebuli?

Możesz zaserwować krem z grzankami, ale ciekawszą opcją będą na pewno chlebki naan. Pasują do azjatyckiego klimatu zupy, a przy tym po prostu są pyszne. Przy okazji, jeśli już je zrobisz, to mam dla Ciebie propozycję na drugie danie… Curry z cukinią lub dahl z czerwonej soczewicy, które również się lubią z chlebkami naan.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Cebula : 2 duże
Czosnek : 3-4 ząbki
Imbir : 2 cm
Olej : 2 łyżki
Garam masala : 1 łyżka
Przyprawa curry : 1 łyżka
Ziemniak : 1 średni
Mleczko kokosowe : 1/2 puszki
Woda : 1 szklanka
Sos sojowy : 2 łyżki
Pieprz i sól : do smaku
Do podania pita lub chlebki naan oraz posiekana pietruszka lub zielona cebulka

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Pokrój cebulę w piórka, a czosnek w plasterki, imbir obierz i zetrzyj na tarce i wrzuć do gara. Po 2-3 minutach wsyp garam masalę oraz curry i smaż kolejne 30 sekund. Pamiętaj, żeby pilnować i mieszać!

2
Gotowe

Ziemniaka pokrój w drobną kostkę i dorzuć do garnka. Wlej mleczko kokosowe, wodę oraz sos sojowy. Jeśli płynu byłoby za mało (ziemniaki wystawałyby ponad taflę) to dolej troszkę więcej wody. Gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą już miękkie.

3
Gotowe

Zdejmij garnek z ognia, zmiksuj na gładką masę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Poprzedni
Makaron z oliwkami
Następny
Jak ugotować czerwoną soczewicę?




Makaron z oliwkami
Jak ugotować czerwoną soczewicę?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments